Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Canon 450d + kit EF-S 18-55 IS - Dobór oświetlenia głównie pod zdjęcia na białym

Onnaax 24 Feb 2013 18:49 6012 26
    Onnaax
    Level 8  
    Witajcie.

Kolejny mój temat i kolejne moje pytania. Jesteście dla mnie skarbnicą wiedzy, skarbnicą którą nie znajdę w książkach.
    Bardzo są pomocne wartościowe polecenia sprzętu i w to co warto zainwestować,a w co nie.

Jak wiecie albo i nie, kupno namiotu bezcieniowego postanowiłam sobie odpuścić, podobnie jak kupno filtra UV. Statyw mam już upatrzony czyli Velbon 6000. Potrzebuję chyba najbardziej istotnej sprawy czyli światła.
    Blendy będę robić sama, domowymi sposobami, podobnie zresztą namiot bezcieniowy czy biały stół lub sam materiał biały i jakieś odbicie z plexy.
    Tak się zastanawiałam nad tym światłem i chyba zwykłym halogenem dużo nie zdziałam choć i ten pomysł jest wciąż aktualny i biorę go pod uwagę.
    Ogólnie, patrzyłam jak cenowo to 500w kosztuje 35zł, natomiast 150w kosztuje 27zł.
    Pomyślałam nad tym aby jednak nie iść w światło stałe, a np kupić lampy błyskowe z foto celą.
    Jak dobrze rozumiem są to lampy bez połączenia z aparatem a błysk wyzwala się po błysku z aparatu.
    Wiem, że są też lampy które można synchronizować za pomocą kabla ale jednak słyszałam, że można tak aparat zepsuć, spalić itp.
    Więc wolałabym nie ryzykować i wyzwalać błysk bezprzewodowo.
    W ogóle czy ma racje bytu takie oświetlenie do zdjęć w pomieszczeniu, zdjęć przedmiotów raczej nie dużych, żywności itp na białym tle?
    Czy będzie to lepsze rozwiązanie niż światło stałe?
    Zdaje sobie sprawę, o ile takie światło z lamp błyskowych będzie przydatne w moim przypadku to zdaję sobie sprawę, że urządzenia takie muszą kosztować.
    Jak wiecie albo nie jestem raczej ograniczona budżetem i jeśli będę coś kupować to raczej jakieś używki.
    Patrzę tak na Allegro i trochę tego jest.
    Czy jedna lampa to jest min czy trzeba mieć przynajmniej dwie?
    Tutaj zaznaczyłam na Allegro trochę lamp w cenniku do 200zł. Czy któraś z nich byłaby dobrym rozwiązaniem dla mnie ->
    http://allegro.pl/lampy-blyskowe-urzadzenia-110698?a_text_i[15752][0]=&a_text_i[15752][1]=&distance=1&listing_sel=2&listing_interval=7&postcode_enabled=0&state=0&offer_type=0&city=&postcode=&price_from=&price_to=200&change_view=Poka%C5%BC%C2%A0%3E

Może ktoś ma inne pomysły?
    Może nie mam racji, że lepsze będą lampy błyskowe zamiast światła stałego?
    Polećcie mi coś godnego uwagi.
    Budżet myślę, że do 300zł max.
    Oświećcie mnie proszę...
    Aparat jakim dysponuje to Canon 450d + obiektyw kit EF-S 18-55 IS
    Pozdrawiam
  • Helpful post
    User removed account
    Level 1  
    Onnaax
    Level 8  
    Oj wałkuje, wałkuje...

Te lampy o której piszesz to jak się profesjonalnie nazywają, o jakiej mocy ws/W powinny być? Bo szukam i mi różne wyskakują i nie wiem czy tu chodzi o te.

Dziś chwilę się pobawiłam aparatem i zrobiłam trochę zdjęć przy świetle naturalnym z okna oraz kilka przy oknie + wbudowana lampa + blenda srebrna.
    Przy samym świetle z okna zdjęcia zamiast wyjść białe ( kartka papieru) wyszyły błękitne..
    Natomiast przy świetle z okna + lampa błyskowa + blenda srebrna wyszło trochę szaro ale trochę się pobawiłam w programie graficznym i doszłam do jakiejś tam bieli.
    Mi samej ciężko ocenić więc proszę o to Was.
    Proszę nie oceniajcie tylko tematu i kompozycji bo nie o to chodzi.
    Przedmioty które pstryknęłam to pierwsze lepsze co miałam pod ręką. Chciałabym abyście wypowiedzieli się o ostrości, świetle i przede wszystkim o białym tle itp.

1. http://img35.imageshack.us/img35/9911/dd76.jpg
    2. http://imageshack.us/a/img707/7500/noz3333.jpg
    3. http://imageshack.us/a/img585/792/noz22.jpg
    4. http://imageshack.us/a/img841/9404/dlugopissss.jpg
    User removed account
    Level 1  
    Onnaax
    Level 8  
    Quote:
    Znasz zasade kalibracji bieli na kartke papieru?

Nie znam... :|

Dzięki wielkie za komentarze i opisy do zdjęć.

Uff tym Twoim zdjęciem mnie zaskoczyłaś...

Naprawdę zrobiłaś te zdjęcie aparatem plus oświetlenie zwykłą energooszczędną żarówką 20W?? <szok>
    Nie mam niestety w tym momencie żadnej zwykłej lampki pod którą mogłabym podłączyć żarówkę energo ale użyłam lampki podwójnej 2x 40W, dwóch kartek papieru i niestety efekty mi takie nie wyszły jak Tobie. W balansie bieli zmieniłam ustawienie na światło żarówkowe.
    Ogólnie tak mi to wyszło:
    Canon 450d + kit EF-S 18-55 IS - Dobór oświetlenia głównie pod zdjęcia na białym Canon 450d + kit EF-S 18-55 IS - Dobór oświetlenia głównie pod zdjęcia na białym
    I po edycji...
    Canon 450d + kit EF-S 18-55 IS - Dobór oświetlenia głównie pod zdjęcia na białym Canon 450d + kit EF-S 18-55 IS - Dobór oświetlenia głównie pod zdjęcia na białym
  • Helpful post
    User removed account
    Level 1  
    Onnaax
    Level 8  
    Zgodnie z tym co mi polecano, próbowałam ustawić własny balans bieli. Zrobiłam tak jak w instrukcji aparatu. Czyli, zaznaczyłam sobie WB i nastawa własna, zrobiłam zdjęcie białej kartki w warunkach oświetlenia takich co miałam fotografować. Czas, przysłona ok. naświetlenie wskaźnik na 0. Zapisałam i użyłam tych ustawień.
    Ogólnie zdjęcia wyszły bardziej białe, a może bardziej mniej szare niż ostatnio.
    Naprawdę nie wiem co robię źle, czy to może wina aparatu?
    Cały dzień wczoraj z tym walczyłam i rezultat do jakiego udało mi się dojść to taki, że przy robieniu zdjęcia białej kartki do zapisu balansu bieli dałam wskaźnik poziomu ekspozycji na -2. Zapisałam i użyłam tego zapisu, następnie przy robieniu zdjęcia aby zdjęcie było w miarę na białym tle wskaźnik poziomu ekspozycji daję na +1 lub +1,5 i w tedy zdjęcie nie mal, że prawie prześwietlone to jednak w miarę wychodzi na białym tle.
    Dodam, że zdjęcia wczoraj robiłam przy pomocy lampki biurowej z podłączoną żarówką 150WATT.
    Naprawdę się starałam, próbowałam i nie wiem co jest nie tak? No bo przecież chyba tak być nie powinno?
    Czy może to już jednak jest max, co aparat potrafi wycisnąć białego tła przy takim oświetleniu?
    Starałam się bardzo, rozbiłam podczas eksperymentów lampkę ta podwójną do wystroju wnętrz, spadłą mi na ziemie, rozbiła się i wywaliło korki w domu :-/

Poniżej wstawiam zdjęcia które zrobiłam, wstawiam te zrobione prosto z aparatu i te które już trochę obrobiłam na komputerze.
    Nie wiem, proszę o ocenę i wskazówki...

Canon 450d + kit EF-S 18-55 IS - Dobór oświetlenia głównie pod zdjęcia na białym Canon 450d + kit EF-S 18-55 IS - Dobór oświetlenia głównie pod zdjęcia na białym Canon 450d + kit EF-S 18-55 IS - Dobór oświetlenia głównie pod zdjęcia na białym Canon 450d + kit EF-S 18-55 IS - Dobór oświetlenia głównie pod zdjęcia na białym Canon 450d + kit EF-S 18-55 IS - Dobór oświetlenia głównie pod zdjęcia na białym Canon 450d + kit EF-S 18-55 IS - Dobór oświetlenia głównie pod zdjęcia na białym Canon 450d + kit EF-S 18-55 IS - Dobór oświetlenia głównie pod zdjęcia na białym Canon 450d + kit EF-S 18-55 IS - Dobór oświetlenia głównie pod zdjęcia na białym Canon 450d + kit EF-S 18-55 IS - Dobór oświetlenia głównie pod zdjęcia na białym Canon 450d + kit EF-S 18-55 IS - Dobór oświetlenia głównie pod zdjęcia na białym
  • Helpful post
    User removed account
    Level 1  
    Onnaax
    Level 8  
    Quote:
    Jaka?

Tak się nazywa ta opcja aby ustawić WB.

Quote:
    Aparat jak aprat, ale kitowy obiektyw nie jest najlepszy. Funkcja makro dziala fatalnie, lub wcale jej nie wlaczasz. A sam aparat to tez rewelacje do takiej zabawy nie jest.

Funkcja makro jest dostępna w funkcjach nie manualnych,a automatycznych.
    Ja pracuje w funkcji manual i sama ustawiam ostrość, czas naświetlania i przysłonę oraz iso.

Quote:
    Jedyne zdjecie jakie Ci wyszlo w miare sensowne to te z pieniedzmi. Cala reszta jest przede wszystkim nie wyrazna. Brak w nich ostrosci.

Robiąc te zdjęcia na potrzeby tematu na forum bardziej się skupiłam na uzyskaniu białego tła niż ostrości, myślę, że jakbym się przyłożyła bardziej do ostrości było by lepiej.

Dla mnie kolorem białym jest odczyt z programu graficznego i wartość dla koloru białego R=255 G=255 B=255 SIEĆ: #FFFFFF. dla mnie to jest kolor biały i taki właśnie chciałabym uzyskać robiąć zdjęcia. No nawet jak wartości będą trochę poniżej 255 to też ok, bo zawsze można to podciągnąć w programie graficznym.
    No,a dla przykładu weźmy te moje zdjęcie nożyczek http://imageshack.us/a/img833/6144/38191088.jpg wartości RGB wahają się ok. 200. - tragedia!

Cały czas się zastanawiam co kupić.
    Koleżanka mi podpowiedziała (nie wiem czy słusznie) abym sobie kupiła taki o to zestaw ->
    http://allegro.pl/zestaw-bezcieniowy-2x400w-namiot-60-4-tla-warszawa-i3022933075.html
    plus dokupić jeszcze jedną żarówkę 85W = 400W oraz oprawkę do tej żarówki.
    Cena za całość by była ok. 300zł i miałabym razem:
    -namiot bezcieniowy 60cm
    -2 statywy 72 - 230 cm
    -3 żarówki 85W = 400W 5500K
    -3 oprawki z włącznikiem
    Powiedziała, że taki zestaw mnie w pełni zadowoli i zdjęcia będą mi wychodzić bez cieni i na białym tle.
    Aha powiedziała, że ta trzecia żarówka i oprawka dodatkowo dokupiona do zestawu to będzie nią można świecić od tyłu namiotu lub od spodu (stawiając namiot na czymś)
    Powiedziała, że to lepsze w moim wypadku rozwiązanie, bo miałam ogólnie kupić lampę błyskową 100ws lub 200ws ale jej koszt ok ok. 340zł za samą lampę, a gdzie jeszcze statywy, parasolki, softboxy... Przyznam, że o ile koleżanka ma rację i mówi, że taki zestaw by mi wystarczył to wychodzi dużo taniej, no i mam namiot.
    Ogólnie mówiła, że przeglądała na Allegro i jak liczyła to ten zestaw akurat się opłaca kupić za tą cenę.
    Chciałabym Was poprosić o Waszą opinię na ten temat?
    Może ktoś ma podobny zestaw i mógłby się pochwalić swoimi zdjęciami?
    Na początku chciałam sama zrobić namiot ale nie wiem jaki materiał by zastosować? Druga sprawa to jak mi mówiła to, że nawet jak kupię wszystko osobno bez tego namiotu to wyjdzie tyle samo z namiotem.

Mówi, że powinnam być z niego zadowolona
    Od razu też napiszę, że koleżanka nie jest jakąś profesjonalistką dlatego chcę skonfrontować jej opinie z Waszymi, bo wiem, ze się znacie na fotografii.
    User removed account
    Level 1  
    Onnaax
    Level 8  
    No tak, tyle , że ja robiąc te zdjęcia nie przywiązywałam szczególnej roli do ostrości, skupiałam się na tej bieli aby Wam na forum pokazać.
    Myślę, że jak się skupię na ostrości, zastosuje dobrą przysłonę i ręcznie podostrzę to nie będzie źle.

Bardzo fajnie Ci wyszło te zdjęcie nożyczek, choć chyba trzeba by było poprawić trochę tło, zwłaszcza w narożnikach.

angelica_n, znasz się na fotografii, powiedz mi jak widzisz ten zestaw bezcieniowy o który pytałam? Warto go kupić?
    User removed account
    Level 1  
    Onnaax
    Level 8  
    Piękne zdjęcia... Pod stocki może też robisz zdjęcia?

A powiedz do takiego namiotu bezcieniowego lepiej zastosować żarówki ze światłem stałym takim jak w tym zestawie czy może żarówki błyskowe?
    User removed account
    Level 1  
    Onnaax
    Level 8  
    Czyli tak czy siak, pod fotografie bezcieniową i namiot bezcieniowy jedynym wyjściem jest światło stałe...
    A z kolei aby uzyskać białe tło i brak cieni to trzeba namiotu bezcieniowego.
    Czyli chyba jednak kupię ten zestaw bezcieniowy...
    User removed account
    Level 1  
    Onnaax
    Level 8  
    Ok.

Zastawiam się czy aby nie dopłacić trochę i kupić mocniejsze te żarówki np. 125w =600w

Musiałbym wszystko kupić osobno i wyglądało by to tak:
    2x statyw JH-803 75-230cm 39zł szt
    3x oprawka pojedyncza 23zł sztuka
    3x żarówka 125w=600w 51zł sztuka
    1x namiot bezcieniowy 60cm 72zł
    Razem : 372zł

Przy zestawie 85w =400w 310zł
    Przy zestawie 125w=600w 372zł

Hmmm...
    Chyba opłaca się dopłacić?
    Ogólnie są gotowe zestawy z żarówkami po 600w ale wtedy namiot jest 80cm. To może być za duży aby dobrze go naświetlić.

Ogólnie pewnie jak zauważyłaś w zestawie są dwie żarówki, dwie parasolki i dwa statywy i dwie oprawki ale mi koleżanka podpowiedziała, że dobrze by było dokupić trzecią żarówkę i oprawkę aby doświetlić np od spodu namiot czy też z tyłu. Dobrze w ogóle radziła w tej sprawie? Może ta 3 żarówka i oprawka zbędna?
    User removed account
    Level 1  
    Onnaax
    Level 8  
    No ale wiadomo, że takie żarówki światła stałego nie mają możliwości regulowania światła... ;-/
    User removed account
    Level 1  
    Onnaax
    Level 8  
    No te co chce kupić 85w 400w lub 125w=600w - one nie maja możliwości regulacji...
    Ale nie widzę na allegro takich co by miały
    User removed account
    Level 1  
    Onnaax
    Level 8  
    O nie to nie na moją kieszeń.
    Z moim budżetem max 400zł to chyba najlepszym rozwiązaniem będzie jednak ten zestaw bezcieniowy i światło stałe... No bo tak na dobrą sprawę to albo to albo nic. Lamp takich i tak nie kupię, a tak chociaż coś tam będę pstrykać w namiocie. Może akurat zdjęcia byłby dobre.
    Wiesz co, najgorsze w tym wszystkim to, że nigdzie nie mogę znaleźć zdjęć, samplów z takiego namiotu bezcieniowego z takim lub podobnym wartościowo oświetleniem czyli te wspomniane 85w=400w lub 125w=600w.
    User removed account
    Level 1  
    D214d3k
    Level 39  
    Ja rozważył bym jeszcze opcję oświetlenia LED, ale trzeba świadomie wybrać barwę lamp i trzymać się jednej rozbudowując zestaw.
    Przykładowa oprawa z led 10W 12V
    Dodając ściemniacz RGB mamy możliwość ustawienia balansu między światłem z różnych stron i regulacji ogólnego natężenia światła.
    Potrójny ściemniacz
    Wszystko pobiera 5-7 razy mniej energii, nie nagrzewa się tak, widmo jest bardzo selektywne. Jeśli wiązka światła będzie zbyt zbieżna wystarczy kawałek białej kartki. Jeśli jest taka możliwość można na stałe zapamiętać balans pod jednym z ustawień własnych. 3x10W to odpowiednik około 150 - 200W żarówki tradycyjnej. Przy częstej pracy ważna też będzie trwałość i niezawodność źródeł światła LED.
    Onnaax
    Level 8  
    No cóż mogę napisać. Zapoznałąm się z tymi wszystkimi odnośnikami.
    Ogólnie na pewno na razie mnie na takie lampy za 1000zł czy 2000zł to nie stać i jeśli miałąbym iść w światło błyskowe to co najwyżej może by mi starczyło na jakąś lampe z softboxem 100ws lub może 200ws za jakieś 300zł -400zł i nic po za tym.

Jednak trochę to wszystko mnie zmotywowało do zrobienia włąsnego namiotu.

I tak zrobiłam własny namiot bezcieniowy.
    Konstrukcja wyszła mi fajnie, bo miałam takie druty ukształtowane w kształcie prostokąta, do tego powlekane białym materiałem.
    Konstrukcja stabilna i lekka. Gorzej sprawa mi wyszła z materiałem i obszyciem całego namiotu.
    Na razie nie miałam nic konkretnego i narzuciłam stare trochę wysłużone prześcieradło ale nie z bawełny tylko z jakiegoś sztucznego materiału śliskiego. Ogólnie na razie tego nie obszywałam i nie naciągałam zbytnio, po prostu zarzuciłam na całą konstrukcję.
    Nie mam też żadnego białego podłoża w namiocie, posłużyłam się białą kartką.
    Co do oświetlenia, to wygrzebałam na strychu stare zepsute lampy, oprawki, żyrandole. Był u mnie znajomy co mi je ponaprawiał i tak uzyskałam trzy lampy. Jedna biurowa z żarówką 150WAT 1X kuchenna oprawka z żyrandolem płaskim 100Wat i trzecia żarówka na samej oprawce -75 Wat.
    Napiszę, że te żarówki to takie zwykłe szklane.
    Najlepiej chyba zdjęcia wychodziły jak dałam po lewej stronie 75 Wat plus blenda, po prawej 100wat i od góry 150wat.
    Myślę, że jak bym miała jakieś lepsze obicie namiotu i w środku lepsze tło oraz np. te świetlówki 125=600wat było by jeszcze lepiej.
    Poniżej zdjęcia.
    http://imageshack.us/a/img812/365/img0611xz.jpg
    http://imageshack.us/a/img14/9247/img0561qy.jpg
    http://imageshack.us/a/img850/3139/img0553zr.jpg
    http://imageshack.us/a/img836/83/img0457zwn.jpg

W sumie to Wam powiem zdjęcia wyszyły chyba tylko lepiej pod tym względem, że nie ma takich cieni jak bez namiotu.
    Ogólnie i tak do dużej poprawki w programie graficznym.
    Bawiłam się trochę w Gimpie ale jakoś tego programu nie mogę pojąć.
    Pobrałam sobie wersje trial 30 dniową PhotoShopa CS 6.
    Jednak nie wiem jak tu poprawić tak dobrze te tło na całkiem białe.
    Nie znam chyba odpowiedniej metody, w internecie sporo różnych opisów itd ale żaden z nich nie usatysfakcjonował mnie bo albo zdjęcie się robiło nie naturalne, albo źle wycięło itp.
    Dlatego chciałabym Was się poradzić jakie Wy macie sposoby aby na tych moich szarawych zdjęciach zrobić w photoshopie białe tło RGB 255 no i tak aby zdjęcie nie straciło na wyglądzie?
    Zastanawiałam się czy może nie łatwiej było by zrobić zdjęcie danego przedmiotu np. na czarnym tle i później zamiana tego tła na białe w programie, może byłoby prościej?
    Próbowałam tez tym razem chwycić dobrą ostrość ale nie jestem zadowolona.
    Niby ostrzyłam sama, wszystkie funkcje manual a jednak gdzieś ta ostrość ucieka i nie bardzo wychodzi.
    Czy to może wina obiektywu kitowego?
    Ogólnie z tego co ktoś pisał największą głębie ostrości można uzyskać przy przysłonie ok f10 -f12. Też próbowałam tego i może lepiej by wychodziło, tyle tylko, że nie mam jeszcze statywu i z ręki zdjęcia były rozmazane, bo był dłuższy czas naświetlania.

Ogólnie chyba dam sobie na razie spokój z kupnem statywów oświetleniowych, oprawek, parasolek i namiotu. Może kupię same z trzy żarówki 125w=600wat i ewentualnie agrowłóknine na poszycie namiotu + brystol na tło.??
    User removed account
    Level 1