Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Toshiba Satellite L500 - czasem źle działająca klawiatura

sp3ots 24 Feb 2013 20:34 2544 4
Altium Designer Computer Controls
    sp3ots
    Level 38  
    Witam !
    Klawiatura wbudowana.
    Toshiba Satellite L500, Win7 32, Kaspersky internet security 2012.
    Gdy piszę teksty ( GG, E-mail, TXT ) dzieje się dziwna rzecz:
    Po napisaniu kilku wyrazów nagle kursor skacze do tyłu na napisany już tekst, albo kursor przeskakuje do innego okna, uruchomionego
    programu. ( w czasie pisania tego tekstu kilka razy to się zdarzyło ).
    Antywirus nie wykazuje zagrożenia, klawiaturę odkręciłem i odłączyłem, czyściłem pędzelkiem i odkurzaczem ( nie rozbierałem klawiszy ).
    Klawiatura nigdy nie była zalana.
    Nie pomogło od instalowanie sterownika klawiatury.
    Czy pojedyncze klawisze można od montować w celu lepszego wyczyszczenia ?
    Co może być przyczyną takiego działania klawiatury ?
    Zewnętrzna klawiatura działa poprawnie.
    Pozdrawiam. Stefan
  • Altium Designer Computer Controls
    Primo86
    Level 20  
    Sprawdzałeś skróty klawiaturowe czy masz powyłączane? Może działa w tle jakiś śmieszny programik. Zawsze tak się działo instalowałeś coś nowego? czy tak nagle się pojawiło? Patrzyłeś czy przy taśmie od klawiatury nie jest pęknięta jakaś ścieżka gniazdo od taśmy dobrze trzyma itp?

Dodano po 5 [minuty]:

Skoro zew klawiatura działa poprawnie może to wina taśmy albo ścieżek od poszczególnych klawiszy. Pojedyncze klawisze możesz zdejmować i wyczyścić, sprawdzić tylko rób to ostrożnie bo łatwo coś odłamać gdy nie z tej strony podważysz. Może ścieżki od klawiatury(przycisków) gdzieś się zwierają przy nacisku na klawiaturę. Musiał byś określić w którym miejscu klawiatury najlepiej na jakich przyciskach się dzieje coś dziwnego.

Dodano po 2 [minuty]:

Zewnętrzna klawiatura ma swoje sterowniki więc nie do końca można wykluczyć kwestie programową i powiedzieć że na pewno jest to fizyczna przyczyna.
  • Altium Designer Computer Controls
    sp3ots
    Level 38  
    Witam !
    Dziękuję za odpowiedź.
    Ostatnio chciał się uaktualnić Adobe, zezwoliłem mu na to, jak zaczęło się to dziać to pierwsze co odinstalowałem go, nic to nie dało.
    Nie wiem jak sprawdzić skróty klawiszowe ?
    Taśmę odpiąłem ze złącza, wygląda jak nowa, same styki które wchodzą do złącza przeczyściłem spirytusem.

Podobny efekt, skok daje naciśnięcie lewego klawisza poza klawiaturą, poniżej pola myszki.
  • Helpful post
    Primo86
    Level 20  
    Sprawdź rożne dziwne programy które masz uruchomione podczas pracy, zacznij od grafiki, zazwyczaj ustawienia skrótów klawiszy są we właściwościach programów. Możesz spróbować wyłączyć touchpad i sprawdzić czy nadal to samo się dzieje. Czasem takie problemy są też od niego.

Dodano po 3 [minuty]:

Skoro piszesz że podobny efekt daje naciśnięcie przycisku touchpada to od niego trzeba było zacząć, uaktualnić sterowniki sprawdzić jego właściwości ewentualnie wyłączyć go i sprawdzić efekt.
    sp3ots
    Level 38  
    Moje programy to: Bascom, Eagle, żadnych gier.

Witaj Primo86 !
    Wykonałem ( programowo odłączyłem touchpad), efekt był taki że w czasie pisania teksu kursor nie skakał.

Tak jak pisałeś na PW ściągnąłem sterowniki producenta (do których link mi podałeś ) i po aktualizacji klawiatura i touchpad działa poprawnie.
    Primo86 dziękuje za pomoc.
    Pozdrawiam. Stefan