Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Motorola SBV5120E - Rozdzielenie internetu z Multimedia

ŁukiSzczecin 24 Feb 2013 20:44 3036 22
    ŁukiSzczecin
    Level 26  
    Witam. Wujek ma internet w sieci Multimedia i posiada do niego modem taki jak w temacie. Ma on jednak dwa komputery PC (W obydwóch Windows XP Professional) z czego jeden podłączony jest do portu USB w modemie i komputerze - internet tutaj działa. Próbowaliśmy podłączyć drugi komputer za pośrednictwem gniazda ethernet (kabel RJ45), i w żaden sposób nie można zmusić komputera do nawiązania połączenia z internetem. Po podpięciu kabla do karty sieciowej (RJ45) pokazuje że pobiera adres sieciowy, natomiast po chwili uzyskuje komunikat ograniczenie lub brak łączności. Wpisywaliśmy w start -> uruchom -> komendę cmd -> następnie ipconfig /all i z uzyskanych tam informacji wynika, iż modem przypisuje adres IP oraz maskę podsieci 255.255.255.0 natomiast nie widać w ogóle bramy domyślnej.

Na komputerze podłączonym przez USB brame domyślną pokazuje po wpisaniu komendy ipconfig /all jednak wpisanie jej w przeglądarce kończy się komunikatem nie można odnaleźć strony, tak więc nie mogę w żaden sposób się zalogować na modem i sprawdzić czy port ethernet jest ustawiony na udostępnianie połączenia (może być coś takiego wyłączone?) lub błąd twki po prostu w ustawieniach na komputerze. Dodam że na kompie podłączonym przez USB po wpięciu kabla ethernet równiez nie można nawiązać połączenia.

Przepisałem jednak ustawienia takie jak IP (zmieniłem ostatnią cyfrę żeby nie był identyczny jak ten na komputerze połączonym przez USB), Brama domyślna, Maska podsieci, Serwery DNS, zastosowałem i uzyskałem komunikat połączono z zaporą jednakże internetu nadal brak - a wpisanie w cmd komendy "ping adres bramy" utrzymuję upłynął limit czasu rządania (straty 100%)

Teraz takie pytanie, ponieważ prawdopodobnie najprostszą opcją będzie kupno routera, i podanie sygnału na obydwa komputery za jego pośrednictwem. Tylko tu pierwsza rzecz, jaki to powinien być router, skoro internet podłączony jest za pomocą okrągłego kabla, takiego jak do telewizji kablowej?
    Oraz druga kwestia, posiadając już taki router, jak skonfigurować go aby funkcjonował z siecią multimedia, oraz jak skonfigurować komputer 1 oraz 2 (o ile nie mają zostać na automatycznym uzyskiwaniu adresu). Z góry dzięki za pomoc, pozdrawiam
  • Helpful post
    jimasek
    Moderator of Networks, Internet
    ŁukiSzczecin wrote:
    Oraz druga kwestia, posiadając już taki router, jak skonfigurować go aby funkcjonował z siecią multimedia

Modem od dostawcy musi pozostać, próbowałeś podłączenia komputera do karty ethernet ale wyłączenie w tym czasie kabla USB?

ŁukiSzczecin wrote:
    oraz jak skonfigurować komputer 1 oraz 2 (o ile nie mają zostać na automatycznym uzyskiwaniu adresu). Z góry dzięki za pomoc, pozdrawiam

Kupujesz np. WR740N i robisz konfigurację przez WAN tp-linka do modemu od dostawcy (kabel ethernet - patch cord).
  • Helpful post
    jokerband
    Level 16  
    Kupujesz najzwyklejszy w świecie router DSL (nie ADSL) np. TP-Link WR 740N, ustawiasz nazwę, kanał, szyfrowanie sieci wi-fi, restart prądowy modemu i gotowe.
    ŁukiSzczecin
    Level 26  
    jimasek wrote:
    Modem od dostawcy musi pozostać, próbowałeś podłączenia komputera do karty ethernet ale wyłączenie w tym czasie kabla USB?

Przepraszam, zapomniałem dodać że oczywiście podczas prób kablem RJ45 na komputerze 2 komputer 1 był wyłączony.

jimasek wrote:
    Kupujesz np. WR740N i robisz konfigurację przez WAN tp-linka do modemu od dostawcy (kabel ethernet - patch cord).

No dobrze, tylko z tego co osobiście rozumuję, internet do takiego routera podaje się przez kabel RJ45 (ethernet) natomiast na wyjściu Ethernet modemu są problemy z połączeniem się do internetu tak jak pisałem wyżej - więc tak na chłopski rozum biorąc router po wpięciu takiego kabla również nie uzyska dostępu do internetu a co za tym idzie również komputery podpięte do routera nie połączą się z internetem? Jeśli się mylę to proszę mnie poprawić, po prostu mam pierwszy raz do czynienia z modemem któremu sygnał podaje się kablem takim jak do telewizji kablowej (okrągłym wkręcanym)

jokerband wrote:
    Kupujesz najzwyklejszy w świecie router DSL (nie ADSL) np. TP-Link WR 740N, ustawiasz nazwę, kanał, szyfrowanie sieci wi-fi, restart prądowy modemu i gotowe.

Niestety jak pisałem wyżej są to starsze komputery stacjonarne i nie posiadają kart WiFi, tak więc sieć bezprzewodowa odpada
  • Helpful post
    jimasek
    Możesz korzystać z wif lub nie, masz jeszcze do dyspozycji 4 porty LAN więc tu nie ma problemu.

ŁukiSzczecin wrote:
    Jeśli się mylę to proszę mnie poprawić, po prostu mam pierwszy raz do czynienia z modemem któremu sygnał podaje się kablem takim jak do telewizji kablowej (okrągłym wkręcanym)

Tak jak pisałem modem od dostawcy musi zostać, jeżeli port ethernet jest uszkodzony to dostawca musi wymienić.
  • Helpful post
    jokerband
    Level 16  
    tu poniekąd masz rację, najpierw należałoby zmusić którykolwiek komputer do uzyskania dostępu po pierwsze do modemu, a po drugie do internetu po RJ45

Dodano po 1 [minuty]:

podaj nazwę i model tego modemu
  • Helpful post
    jimasek
    Moim zdaniem problemem jest publiczny adres IP, który dostaje komputer podłączony przez USB w danej chwili. Trzeba podłączyć ethernet i zrobić reset prądowy modemu. Oczywiście USB odłączone w tym czasie.
  • Helpful post
    Anonymous
    Level 1  
  • Helpful post
    jokerband
    Level 16  
    a przepraszam, nie zauważyłem nazwy urządzenia
    ŁukiSzczecin
    Level 26  
    jimasek wrote:
    Tak jak pisałem modem od dostawcy musi zostać, jeżeli port ethernet jest uszkodzony to dostawca musi wymienić.

A jak można stwierdzić że na pewno port ethernet jest uszkodzony w tym modemie? Ponieważ wydaje mi się że po prostu popełniłem jakiś błąd w konfiguracji (za pomocą właściwości na połączeniu sieciowym) ponieważ samo podpięcie kabla jest wykrywane przez komputer, z tym że ograniczenie lub brak łączności dostaję komunikat, po przepisaniu ustawień z komputera pierwszego dostaję komunikat połączono z zaporą aczkolwiek internetu nadal brak. Może problem twki właśnie w ustawieniach karty sieciowej? U siebie w TP również musiałem sprawdzić na stronie routera jaki zakres adresów jest dostępny, i ustawić je na komputerach ponieważ automatyczne skutkowały komunikatami "ograniczenie lub brak łączności" natomiast wzięte gdzieś z kosmosu również ten sam komunikat. Jedynie problem mam taki że nie mogę zalogować się na ten modem w żaden sposób, sprawdzilem z komputera jaką podaje bramę domyślną wpisuję to w przeglądarce i strona nie znaleziona.

P.S z tego co wiem, Wujek kupował ten modem osobno gdzieś.

EDIT:

jokerband wrote:
    tu poniekąd masz rację, najpierw należałoby zmusić którykolwiek komputer do uzyskania dostępu po pierwsze do modemu, a po drugie do internetu po RJ45 Dodano po 1 [minuty]: podaj nazwę i model tego modemu

Modem to Motorola SBV5120E.

jimasek wrote:
    Moim zdaniem problemem jest publiczny adres IP, który dostaje komputer podłączony przez USB w danej chwili. Trzeba podłączyć ethernet i zrobić reset prądowy modemu. Oczywiście USB odłączone w tym czasie.

Powiem szczerze, że nie próbowałem odłączać modemu od prądu - jutro postaram się podjechać i sprawdzić tą ewentualność.

jokerband wrote:
    a przepraszam, nie zauważyłem nazwy urządzenia

Nie szkodzi ;)
    jokerband
    Level 16  
    przypisz karcie sieciowej statyczny adres IP 192.168.100.2, MASKA 255.255.255.0, brama 192.168.100.1 i zobacz wtedy, czy uda ci się zalogować na urządzenie username: admin, password: motorola
    ŁukiSzczecin
    Level 26  
    jokerband wrote:
    przypisz karcie sieciowej statyczny adres IP 192.168.100.2, MASKA 255.255.255.0, brama 192.168.100.1 i zobacz wtedy, czy uda ci się zalogować na urządzenie username: admin, password: motorola

W porządku zapiszę sobie te ustawienia i jutro spróbuję czy uda się zalogować na modemie. Jak rozumiem tylko przez port ethernet uzyskam tam dostęp? Czy z komputera podłączonego przez USB również powinienem uzyskać ewentualnie dostęp ?
    jokerband
    Level 16  
    oczywiście przez port ETHERNET
    ŁukiSzczecin
    Level 26  
    Ok dziękuję póki co. Prosiłbym o nie zamykanie tematu, jutro postaram się z rana wybrać i sprawdzić te ustawienia, jeśli nie to ewentualnie odłączę modem od prądu żeby się zresetował (z wypiętym USB).

EDIT:

Znalazłem jeszcze przed chwilą modem Scientific Atlanta EPX2203 Series również na okrągłe wkręcane wejście internetu z jednym portem USB, jednym Ethernet, 2x phone. Czy w przypadku gdy Wujka modem będzie miał uszkodzony port ethernet będzie można zastosować np taki modem, i z niego do portu ethernet podpiąć jakiś prosty router do rozdzielenia połączenia ?
    jokerband
    Level 16  
    raczej nie, ponieważ operator identyfikuje urządzenia po adresie fizycznyM (adres MAC)
  • Helpful post
    Anonymous
    Level 1  
    jokerband
    Level 16  
    i najzwyczajnie w świecie tego modemu "nie wpuści" do sieci
    ŁukiSzczecin
    Level 26  
    jokerband wrote:
    raczej nie, ponieważ operator identyfikuje urządzenia po adresie fizycznyM (adres MAC)

Rozumiem, dzięki

jurek.adam wrote:
    Podłączanie innego modemu nie powiedzie się, logowanie na obecny również, bo na 99% kablówka to zablokowała. Jedyne co możesz zrobić to restart modemu wyłączając na chwilę zasilanie, a po kilku minutach restart komp. - jeśli nie pomoże to zgłoś to dostawcy, powinni to doprowadzić do porządku. Serwis nic nie kosztuje.

Ok tak zrobię, sprawdzę ten reset modemu, sprawdzę jeszcze ustawienia wpisać które podał kolega jokerband jeśli nie pomoże przekażę Wujkowi żeby dzwonił niech przyjadą to ogarnąć. Jeśli by to zrobili to jak rozumiem wystarczy port ethernet modemu podłączyć do portu ehternet routera, z którego to już można rozdzielić łącze na komputery kablami RJ45?

Dzięki za łopatologiczne wytłumaczenie. Jeśli chodzi o konfigurację internetu jestem zielony, kilka razy w życiu rozdzielałem u siebie internet od TP i to tyle kontaktu mojego w tej dziedzinie.
    jokerband
    Level 16  
    jurek.adam wrote:
    logowanie na obecny również, bo na 99% kablówka to zablokowała

wczoraj logowałem się na identyczny modem, co prawda innego operatora, ale też kablówka
    Anonymous
    Level 1  
    ŁukiSzczecin
    Level 26  
    jurek.adam wrote:
    I nie trzeba sobie ustawiać IP na sztywno, żeby dostać się do panelu modemu. Gdyby jednak się udało, to niech Kolega nam wrzuci zrzuty dostępnych zakładek, od razu sprawa się wyjaśni.

Dobrze więc jutro spróbuję, z ewentualnych zakładek porobię screeny i udostępnię je tutaj.
    Na dzień dzisiejszy mam tylko fotkę wykonaną na szybko telefonem komórkowym, co wyświetla komputer pierwszy podpięty pod USB po wpisaniu ipconfig /all

Motorola SBV5120E - Rozdzielenie internetu z Multimedia
  • Helpful post
    Anonymous
    Level 1  
    ŁukiSzczecin
    Level 26  
    Witam. Niestety od wczoraj mijam się z Wujkiem - on jest w domu to ja pracuję, on jest w pracy to ja jestem w domu. Prawdopodobnie dopiero w weekend uda nam się zgrać czasowo aby sprawdzić to o czym tutaj Koledzy pisali, tak więc prośba do moderatorów o nie zamykanie jeszcze tego tematu. Pozdrawiam

Edytowano:

Witajcie, Wujek po wielu próbach dobicia się na ich linię, dodzwonił się i stwierdzono, że żadnych blokad nie ma, i wszystko powinno działać. Zakupił kartę bezprzewodową do stacjonarki, jednakże mimo poprawnej instalacji sterowników widnieje mu "ograniczenie lub brak łączności" stąd przypuszczam, ze trzeba by się bawić w przypisywanie adresu ip, bramy domyślnej itp. Jednakże obecnie Wujek będzie wyjeżdżał, stąd temat zamykam a za pomoc dziękuję.