Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Siemens SD13IT1S - Nie grzeje wody - steorwnik nie steruje przekaźnikiem grzałki

lipek81 24 Lut 2013 23:35 3636 9
  • #1 24 Lut 2013 23:35
    lipek81
    Poziom 11  

    Moja zmywarka - Siemens SD13IT1S - nie grzeje wody. Grzałka jest sprawna. Zmierzyłem miernikiem, że nie jest podawane napięcie ze sterownika na termostat umieszczony nad grzałką, poprzez który ta grzałka jest zasilana. Rozebrałem sterownik - zasilanie na termostat i potem na grzałkę podawane jest poprzez przekaźnik. Styk przekaźnika zasilony jest prawidłowo, natomiast sam przekaźnik się nie przełącza, nie pojawia się napięcie na jego cewce.
    Z tego, co doszedłem po ścieżkach i przy pomocy miernika wynika, że wszystkie przekaźniki na płytce podpięte są pod wspólny "+" zasilania, natomiast sterowane są sygnałem "-" z układu ULN2003AG. Układ ten zawiera w sobie układy darlingtona i z tego, co wnioskuję po jego schemacie, to działa jako bramka NOT. Zmierzyłem napięcie przed układem - wynosi ono nieco ponad 7V względem wspólnego "+" przekaźników. Zatem można powiedzieć, że jest tam 0V. To tłumaczyłoby, dlaczego przekaźnik nie jest wysterowany - poprzez układ sygnał 0V jest zamieniony na 7V i w ten sposób przekaźnik dostaje na cewkę 7V z obu stron. Wejście układu ULN2003AG sterowane jest już bezpośrednio z procesora. Zatem albo jest uszkodzony procesor (w co raczej wątpię), albo nie dostaje on jakiegoś sygnału, lub dostaje jakiś nieprawidłowy sygnał z jakiegoś czujnika. Oczywiście od razu do głowy przychodzi sprawdzenie czujnika temperatury - jest on umieszczony w jednej obudowie z termostatem. Jego opór wynosi ok. 75kohm - mierzyłem bezpośrednio na wtyczce podłączanej do sterownika, zatem odpadają problemy typu przełamane, przetarte przewody itp. choć mam pewną wątpliwość, bo kolory przewodów przy sterowniku są inne, niż przy samym termostacie, ale mierząc przy samym termostacie mam ten sam wynik. I tutaj moje pomysły się kończą. Nie mam pojęcia co dalej sprawdzić. Proszę o pomoc.

    0 9
  • Relpol
  • #2 28 Lut 2013 14:38
    stoper17
    Poziom 20  

    Jeszcze pytanie czy ilość wody jest odpowiednia?
    Ta czujka którą mierzyłeś to ntc??? Grzałka jest jakby w plastiku, a w nim termostat? Termostat ma 2 czy 4 wyjścia? Pozdrawiam

    0
  • Relpol
  • #3 28 Lut 2013 15:00
    lipek81
    Poziom 11  

    Nie wiem, jak sprawdzić, czy ilość wody jest odpowiednia. Jeżeli chodzi o czujnik ciśnienia wody, to go zmostkowałem na próbę. Nie wiem, czy czujka jest NTC, czy PTC. Termostat i czujka jest w jednej obudowie, włożone do plastikowego korpusu grzałki.

    0
  • #4 28 Lut 2013 17:55
    stoper17
    Poziom 20  

    Walczyłeś kiedyś już z tym sprzętem Link

    czujka temperatury wnioskuje że na 100% sprawny i nie robiłeś tu mostków?
    Możesz podać zdjęcie tej czujki poziomu wody? lub tego co mostkowałeś?

    0
  • #5 28 Lut 2013 18:36
    lipek81
    Poziom 11  

    Tak, już walczyłem. Początkowo zmywarka raz działała, raz nie - nie wiem dlaczego, ale pomagało odłączenie i podłączenie tego termostatu. Myślałem, że może styki tego termostatu coś nie łączą. Takie czynności pomagały na jakiś czas. Jednak w niedzielę znowu zmywarka przestała grzać i ten trik już nie pomagał. Na jutro zamówiłem serwis, dam znać, jak sprawa się wyjaśni.

    0
  • #6 28 Lut 2013 22:02
    stoper17
    Poziom 20  

    Ten zespół czujki na grzałce, to 1 para powinna pokazywać oporność, a druga para powinna mieć przejście. Taki mi się kojarzy, ale nie pamiętam czy na pewno. Tak u ciebie jest?Mogę się mylić

    0
  • #7 01 Mar 2013 08:08
    lipek81
    Poziom 11  

    Tak, dokładnie tak jest - jedna para styków to termostat, druga to czujnik temperatury. Tylko, tak jak pisałem na początku - już na styki termostatu nie przychodzi napięcie ze sterownika.

    0
  • #8 04 Mar 2013 21:26
    h jaworski
    Specjalista AGD

    Daj zdjęcie tego modułu. Na jakie napięcie jest przekaźnik?. Czasami trzeba wymienić ULN2003AG nawet jak wygląda na dobry.

    0
  • #9 05 Mar 2013 11:47
    lipek81
    Poziom 11  

    Dokładnie, jest tam taki układ. Przekaźnik na 6V.
    Temat już właściwie nieaktualny - zmywarka naprawiona.
    Przyjechał serwisant, wymienił przekaźnik, wszystko działa.
    Do tej pory nie mam pojęcia, jak to jest, że na cewce przekaźnika miernik nie pokazywał napięcia, a po wymianie wszystko działa. Serwisant zadał tylko jedno pytanie - ile lat ma zmywarka. Powiedział, że zazwyczaj po 7 latach trzeba wymienić przekaźnik i to zrobił - nic nie sprawdzał, nic nie ruszał, nawet nie otwierał pokrywy od strony grzałki. Otworzył jeszcze pokrywę po drugiej stronie i przeczyścił tam jeden element koło jakby takiego pływaka.
    Jak będę miał chwilę wolnego czasu, to chyba sam z ciekawości jeszcze raz rozbiorę tę zmywarkę i jeszcze raz zmierzą napięcie na tym przekaźniku.

    1
  • #10 18 Lip 2015 14:58
    asterix99
    Poziom 18  

    Mam identyczny problem z przekaźnikiem po 6 latach. Orientuje się ktoś, gdzie można kupić taki przekaźnik?

    2
  Szukaj w 5mln produktów