Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

nikon coolpix s3100 - Zacinajacy sie obiektyw w aparacie

tonymontana100 25 Feb 2013 00:33 3645 6
    tonymontana100
    Level 9  
    Witam mam taki problem związany z tym aparatem. Teoretycznie wszytko działa robi zdjęcia działa zoom. Jednak obiektyw nie zamyka się do końca trzeba jeszcze raz wcisnąć włącznik albo go wcisnąć oraz przy otwieraniu i zamykaniu słychać taki przeskakiwanie.
    Stało się to najprawdopodobniej w ten sposób,że podczas otwierania aparat był ściśnięty obiektyw nie miał miejsca się otworzyć.

Nigdzie nie mogłem znaleźć rozwiązania jak to naprawić, aparat nie jest już nowy także naprawa mogła by przewyższać jego wartość więc jeżeli ktoś miał podobny przypadek lub domyśla się co to może byc byłbym wdzięczny za opowiedź to spróbował bym naprawić to samemu
    Robert 1960

Level 32  
    Witam !
    Wciskając obiektyw psujesz go jeszcze bardziej, trzeba rozebrać aparat i najpierw spróbować wyczyściś, chociaż teraz może być już za późno na to, bo od razu gdybyś to zrobił to szanse były większe !
    User removed account
    Level 1  
    tonymontana100
    Level 9  
    Witam nie chcac zakladac nowego tematu pisze tu poniewaz kupilem obiektyw i chcialem go wymienic ale nie zauwazylem ze obiektyw jest przymocowany w 3 miejscach tzn. dwie taśmy i jedno takie złącze lutowane i to lutowane złącze zostało przeze mnie wyrwane i już ciężko było by je przylutować.W aparacie teraz działa zoom itp ale obraz jest cały czas czarny,tak samo jak zrobi się zdjęcie to nic na nim nie widać.
    Ma ktoś pomysł czy da się zrobić jakieś obejście? jeżeli nie to dam sobie spokój już z tym...

EDIT z tego co wyczytałem to jest od przetwornica obrazu,ktora nie kosztuje duzo ale ja na tym pinie ktory jest do lutowania nie mam tego metalowego zakonczenia,wiec nie da rady chyba tego przylutowac.Zostaje tylko kupić nowa czy jakoś może da rade to zrobić?:)
  • Helpful post
    User removed account
    Level 1  
    tonymontana100
    Level 9  
    Dzięki za odpowiedź.Na jednej płycie głównej działają oba a na drugiej niestety żaden są oba czarne, wciskałem te taśmy mocno i nic.migawka wydaję mi się otwiera.Może to być wina tego urwanego pinu?
    User removed account
    Level 1