Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Czy ten schemat jest poprawny?

everkartka 25 Feb 2013 05:33 2883 12
Altium Designer Computer Controls
    everkartka
    Level 9  
    Witam, czy moglibyście sprawdzić poprawność schematu nad którym się męczyłem? TEMP to dwa czujniki temperatury pod 1-wire a te dwa tranzystory to BUZ11.

Proszę o wyrozumiałość poniewaź to mój pierwszy :) Z góry dziękuje.
  • Altium Designer Computer Controls
    2P
    Level 20  
    Z tego co się orientuję, typowe wentylatory komputerowe mają wyprowadzenia:
    GND
    12V
    Sensor

Ty natomiast podłączyłeś:
    12V
    GND
    Sensor

Przyjrzyj się też tutaj, jak taki czujnik działa:
    http://www.bearblain.com/fan_speed_control.htm
    Wynika z tego, że na wyjściu czujnika pojawi się 12V a tego nie możesz podłączyć bezpośrednio pod wejście mikrokontrolera.

Procesor AT90S2313 nie jest już produkowany. Nie pamiętam jak w nim było z zerowaniem, ale prawdopodobnie użyjesz ATtiny2313 a ten stanowczo takiego prostego układu zerowania nie wymaga. Funkcję PowerUP Reset ma wbudowaną. Powiem więcej - taki układ zerowania może zakłócać współpracę z programatorem i nie będziesz wiedział dlaczego nie udaje Ci się z prockiem skontaktować.

Dla własnej wygody - wyprowadź też interfejs programowania procka.

---------
    Edit:
    Masa na RS232, w złączu DB9 jest na nóżce nr 5 a nie 1. Nie wiem jednak czy chcesz się trzymać tego standardu. Jednak podłączenie Tx i Rx wskazuje na połączenie z RS232 przez kabel NULL modem.
    everkartka
    Level 9  
    Dzięki za odpowiedź. Kompletnie zapomniałem o tym napięciu na czujniu :/ W jaki sposób mogę odczytać obroty wentylatora przy napięciu 12V-5V?

Błędy na schemacie już poprawiłem ale nie będę na razie wrzucać bo sie wiele nie różnią. Ten procesor był tak podpisany bo w eaglu nie ma Attiny2313 a ten ma identyczne połączenia.

@Edit
    Okej coś mi się udało zrobić pytanie tylko czy to będzie działać tak jak bym chciał?
  • Altium Designer Computer Controls
    dondu
    Moderator on vacation ...
    Wklejaj grafiki jako obrazki a nie załączniki.

MOSFETy na bramce powinny mieć rezystory. Poza tym warto by miały także pull-down:
    http://mikrokontrolery.blogspot.com/2011/03/t...a-tajemna.html#mosfet_brak_polaryzacji_bramki

MAX232 ma jeszcze piny zasilające 15 i 16.

Nie filtrujesz zasilania mikrokontrolera: http://mikrokontrolery.blogspot.com/2011/04/zasilanie-mikrokontrolera.html
    To istotne, bo on także generuje zakłócenia.
    2P
    Level 20  
    MOSFETY wcale nie muszą mieć na bramkach rezystorów. Wręcz nie jest to wskazane, a jeśli już to z równolegle dołączonymi kondensatorami. Chodzi o to, że takie rezystory spowolnią rozładowywanie i ładowanie pojemności bramkowej, co z jednej strony może zwiększyć straty mocy a z drugiej zwiększyć generowane EMI.
    Rezystory ściągające do masy warto dać, ale też nie jest to błąd projektowy, że ich nie ma. Jedyne ryzyko w takim projekcie polega na tym, że zaraz po włączeniu urządzenia, zanim procesor wystartuje i skonfiguruje porty, wentylatory ruszą. Biorąc pod uwagę czas startu procesora - prawdopobonie silniki nawet nie zdążą zareagować.
    Jak dla mnie sposób odbierania informacji z czujników wciąż jest dość niepewny - osobiście zastosowałbym na wejściu po prostu tranzystory zamiast takich rozwiązań z zenerem.

I rzeczywiście - praktycznie całkowity brak filtrowania zasilania - czujnik temperatury też by go potrzebował.
    dondu
    2P wrote:
    MOSFETY wcale nie muszą mieć na bramkach rezystorów. Wręcz nie jest to wskazane, a jeśli już to z równolegle dołączonymi kondensatorami.

Z punktu widzenia MOSFET'a masz rację, rezystor przeszkadza. Ale z punktu widzenia pinu mikrokontrolera (którego nie bierzesz pod uwagę), są one niezbędne, by ograniczyć prąd rozładowania bramki, który może uszkodzić pin: http://mikrokontrolery.blogspot.com/2011/03/silnik-bldc-projekt-sterownika.html

2P wrote:
    Rezystory ściągające do masy warto dać, ale też nie jest to błąd projektowy, że ich nie ma. Jedyne ryzyko w takim projekcie polega na tym, że zaraz po włączeniu urządzenia, zanim procesor wystartuje i skonfiguruje porty, wentylatory ruszą. Biorąc pod uwagę czas startu procesora - prawdopobonie silniki nawet nie zdążą zareagować.

W poście powyżej piszesz o EMI, a tutaj chcesz zostawić na moment startu maksymalne prądy płynące przez silnik w przypadku, gdyby w czasie startu bramki MOSFET-ów były naładowane. Czy widzisz sprzeczność takiego podejścia do EMI? Czy rezystor za 3 grosze warto oszczędzać?
    2P
    Level 20  
    Oj tam z tym uszkadzaniem portów tobym nie przesadzał. To jest jak najbardziej problem to rozważenia w przypadku tranzystorów dużej mocy. Ale pojemność bramki tranzystorów MOSFET małej mocy nie przekracza zwykle 1nF a wydajność prądowa wyjść samego procesora też jest ograniczona. Nie zdarzyło mi się aby tranzystor MOSFET małej mocy, podpięty bezpośednio do portu sprawiał jakiekolwiek problemy. A w przypadku tranzystorów większej mocy i tak zastosowałbym znacznie bardziej rozbudowany obwód ich sterowania.

Można dać oczywiście rezystor o małej wartości. Albo rezystor + kondensator równolegle - ale wtedy znów pojawi się problem o jaki się obawiasz - czyli uszkodzenie wyprowadzenia prądem. I tak mówimy o małych mocach, więc tak na prawdę - tak czy inaczej będzie dobrze.

Jeśli chcemy być bardzo szczegółowi to przyjrzyjmy się możliwym do popłynięcia prądom: Przy całkowicie rozładowanej pojemności bramki mamy 0V, uC zasilany z 3,3V, i ograniczenie prądu wyjściowego do 40mA to daje wartość wymaganej rezystancji około 100R. Wtedy od "dołu" jesteśmy bezpieczni.

Z góry ogranicza nas kwestia wymaganej częstotliwości PWM i fakt, że sygnał sterujący tworzy wraz z pojemnością złączową i rezystorem filtr dolno-przepustowy. Policzmy samo T aby mieć przybliżone pojęcie o rzędach wartości w jakich się poruszamy: Zakładam fPWM na poziomie 20 kHz: przy pojemności CGS takiego na przykład IRLM2502, da nam to górną granicę rezystancji 67k.

Tak więc rozstrzał jest szeroki - jak na inżyniera przystało nie ma co dalej liczyć i bierzemy wartość 100R.

Odnośnie tego, że puszczenie pełnego prądu przez wentylator stoji w sprzeczności z tym co piszę odnośnie EMI. To nie jest taka prosta sprawa, ponieważ zakłócenia jakie urządzenie może wprowadzić do sieci w chwili włączania a w chwili pracy to trochę inne wartości, zupełnie inaczej badane. Przy tych mocach z jakimi prawdopodobnie mamy do czynienia w powyższym urządzeniu, mowa o EMI najprawdopodobniej jest rozmową trochę na wyrost.

Ale przyznaję rację też, że tych kilku grosz nie warto oszczędzać.

Obliczenia na stronie, którą podesłałeś, zawierają całe zagadnienie tylko w ujęciu zjawisk statycznych. O zjawiskach dynamicznych autor nadmienia tylko "że przydałoby się aby bramka była szybko ładowana". I rozważania idą we w wmiarę dobrym kierunku do czasu wprowadzenia tranzystora Q3 i sterowania go maksymalnym możliwym prądem. Tranzystor Q3 będzie wchodził w stan nasycenia - i to głębokiego nasycenia. Ogólnie włączanie tranzystora Q1 będzie szybkie, ale wyłączanie masakrycznie wolne. Autor zresztą zwraca uwagę na fakt, że takie rozwiązanie nadaje się tylko dla małych mocy.
    dondu
    Napisałem o tym dlatego, że to dział dla początkujących, którym moim zdaniem należy wytłumaczyć co kiedy i jak stosować, a kiedy można pominąć.
    Teraz autor tego tematu ma już konkretne informacje, a my konsensus :-)
    everkartka
    Level 9  
    Dzieki za zainterowanie :) Poprawilem schemat ale idea sie troszke zmienila wiec przybylo kilka nowych elementow. Moglibyscie teraz sprawdzic?

Czujniki pradu narysowalem wedlug tej strony:
    http://openenergymonitor.org/emon/buildingblocks/ct-sensors-interface

Mam teraz dylemat jaka forme komunikacji zastosowac - RS232, USB, Ethernet, WiFi czy radiowa + baza.

W przypadku RS232 wymagany port z czym moze byc problem w nowszych komputerach, potrzeba wiekszej ilosci elementow do polaczenia (MAX232 lub tranzystory) wiec wychodzi drozej.
    USB - proste polaczenie i dostepnosc, bez wtornika zasieg 5m.
    Ethernet - potrzebny modul i wiecej portow w uC ale w zamian mozlwosc polaczenia do sieci.
    WiFi - potrzebny modul, dostep bezprzewodowy w zasiegu okolo 100m, potrzebny AP.
    Radiowa - potrzebny modul w stacji nadawczej jak i odbiorniku, dwie plyty.

Moglibyscie napisac wady i zalety ktorych nie wymienilem (glownie od strony programowej) ?

Wedlug moich zamierzen urzadzenie bedzie co jakis czas wysylac dane do skryptu PHP (samoczynnie co jakis czas lub po zadaniu przez skrypt) na lokalnym serwerze ktory bedzie je dodawac do bazy. A do tego bedzie mozliwosc sterowania z poziomu strony.

Pozniej dodam do schematu tranzystory zamiast tych diod na czujnikach. A co z tymi rezystorami i kondensatorami na bramce? Bo z tego wszystkiego to zrozumialem ze przy takim pradzie mozna dodatkowo je dodac ale nic zlego nie powinno sie stac jesli ich nie bedzie. Wartosc reztysora 100ohm a kondensatora podlaczonego rownolegle jaka dac?

I schemacik:
    dondu
    everkartka wrote:
    Mam teraz dylemat jaka forme komunikacji zastosowac - RS232, USB, Ethernet, WiFi czy radiowa + baza.

Nie zrozum mnie źle, ale nie znając Twojego doświadczenia (jesteś nowy na forum), opierając się jedynie na tym co piszesz i pokazujesz w tym temacie, radziłbym zacząć od poznania podstaw.

To co pokazujesz na schematach i wielkość projektu w mojej ocenie oznacza, że mając nikłą wiedzę z zakresu elektroniki bierzesz się za zbyt duży projekt. Potwierdzeniem tego jest fakt, jak w powyższym nowym schemacie podłączyłeś przekaźniki.

Jeżeli Twój poziom programowania jest na takim samym poziomie jak z zakresu elektroniki, to szybciutko staniesz na szóstym stopniu Piekiełka Początkujących i zaniechasz realizacji projektu i/lub zniechęcisz się całkowicie.

Widzę, że jesteś pełen zapału i starasz się bardzo, ale to dobra rada i bez podtekstów :)
    everkartka
    Level 9  
    Ostatnio wpadl mi do glowy ten pomysl wiec wygrzebalem programator i pobawilem sie troche mikroprocesorem po czym zabralem sie do projektowania schematu. Jestem programista a nie elektronikiem wiec chcialbym sobie stworzyc plytke i na niej nauczyc sie obslugi uP przy okazji dazac to zamierzen mojego projektu, czyli stopniowo uczyc sie oblugiwac 1-wire, I2C i cala reszte. Taka plytka startowa :) Ostatnio programowalem uP pare lat temu - LEDY i PWM ale z powodu braku czasu i innych odlozylem programator na polke po czym o nim zapomnialem.

Przekazniki podlaczylem wedlug informacji na ponizszym blogu (ktory nawet sam redagowales :) ) wiec nie wiem gdzie jest blad.
    http://mikrokontrolery.blogspot.de/2011/03/przekaznik-i-zaklocenia.html

Chyba ze to ze nie zastosowalem gasika ale nie wiem jakie parametry bo maksymalny prad na przekazniku to bedzie 20A ale to z takim zapasem bo urzadzenie podlaczone do niego nie koniecznie musi caly czas dzialac na granicy mozliwosci sterownika. Mysle ze bedzie to najczesciej okolo 10A. Monogram w pdfie ktory sie tam znajduje jest do 10A wiec nie moglem za bardzo dobrac parametrow.

Mysle ze komunikacja bezprzewoowa miala by sens jedynie w przypadku duzych odleglosci pomiedzy poszczegolnymi czesciami projektu. Port szeregowy pomalu odchodzi w zapomnienie wiec zostaje USB i Ethernet. Nad tym sie jeszcze zastanowie wiec ponownie bym prosil o jakas opinie w tym zakresie bo moze to zalezy od projektu ale tez ma jakies swoje wadu czy zalety.

Pozdrawiam.
    dondu
    everkartka wrote:
    Przekazniki podlaczylem wedlug informacji na ponizszym blogu (ktory nawet sam redagowales :) ) wiec nie wiem gdzie jest blad.
    http://mikrokontrolery.blogspot.de/2011/03/przekaznik-i-zaklocenia.html

A gdzie tam jest pokazane podłączenie cewki przekaźnika bezpośrednio pod pin mikrokontrolera tak jak to zrobiłeś na swoim schemacie? :)

everkartka wrote:
    I schemacik:

Układy testowe pokazane w tamtym artykule składają się z przekaźnika i przełącznika włączającego zasilanie cewki z 12V, ponieważ artykuł dotyczy zjawiska powstawania szpilek i ich eliminacji, a nie sposobu podłączania do mikrokontrolera.

No właśnie dlatego, że robisz tak podstawowe błędy, łatwo nie będzie :)
    Ale działaj, ambitny jesteś więc pewnie dopniesz swego :)

EDIT:
    Zaglądnij tutaj - możesz się wzorować: http://mikrokontrolery.blogspot.com/2011/02/plytka-testowa-avr-atmega-by-afterparty.html
    everkartka
    Level 9  
    Poprawilem czytelnosc schematu i polaczen (przynajmniej mam taka nadzieje) i podzielilem elementy na moduly. Attiny2313 zostala zastapiona przez atmege8 ze wzgledu na brakujace wyprowadzenia.

Nie jestem pewien czy wszystko dobrze podlaczylem ale staralem sie sprawdzac poprawnosc wzgledem innych schematow.
    Sposob podlaczenia karty SD zaczerpniety zostal z tej strony

Moge tam jeszcze podlaczyc modul radiowy? Chodzi mi o odbieranie sygnalu z dodatkowego czujnika bo z tego co widzialem to inne projekty mialy go podlaczonego do MOSI, MISO itd. a u mnie juz jest zajete. :(

PS. CT1 i CT2 ma schemacie to nie rezystory tylko czujniki pradu.