Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mondeo Mk IV 2011 2.2 TDCi - Błędny odczyt czujników parkowania.

wujaszkov 25 Feb 2013 11:12 4374 2
  • #1
    wujaszkov
    Level 10  
    Witajcie. Mam problem z czujnikami parkowania w moim Mondeo. Otóż po wrzuceniu wstecznego biegu czujniki cały czas "pipczą" tak jakby auto było w niebezpiecznej odległości od przeszkody. Na wyświetlaczu również jest pokazywana błędna odległość, oraz wyświetla się ikona "STOP". W pierwszej chwili myślałem, że to wina brudnego auta i dlatego jest błędny odczyt czujników. Jednak auto umyłem, ale problem nie zniknął. Dotyczy to tylko czujników tylnych, przednie sprawują się bez zarzutów. Może macie jakieś pomysły przed wizytą w serwisie? ;)
  • #2
    s.q
    Level 21  
    Witaj, w wielu autach gdy padnie jakiś czujnik (wystarczy jeden) system przechodzi w tryb awaryjny abyś uważał na to co robisz przy parkowaniu.
    Czujniki można często sprawdzić bez diagnozy komputera.
    Nie wiem czy w twoim aucie czujniki działają po samym zapłonie, czy trzeba odpalić.
    Dla pewności posadź kogoś za kierownicą, odpal, wrzuć wsteczny.
    Przykładając palca do czujnika (bardzo blisko, ale staraj się nie dotykać) na sprawnym usłyszysz bardzo ciche cykanie. (cykanie dobiega z czujnika)
  • #3
    leszcz33
    Level 10  
    Kolega nie ma czujników oryginalnych chyba . Ponieważ ford nie ma wizualizacji PDC na Convers+.Ale nie o to chodzi :) . Wydaje się że czujniki tylne mają awarię .Jeden lub wiecej czujników ma stan zwarcie i dlatego ten problem.

    pozdr leszcz