Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Efekt migających świateł - jak wykonać?

neo362 25 Feb 2013 19:20 1647 10
    User removed account
    Level 1  
    szod
    Level 32  
    Steryd3 wrote:
    Budując odpowiedni układ zawierający np. mokrokontroler sterujący dwoma kanałami PWM dwa tranzystory które z kolei sterujące żarówkami.

No to teraz pojechałeś po bandzie. Pchanie w takie układy µC to nieporozumienie. Jak by to miało migać nietypowo to i owszem, ale w takiej sytuacji wybacz...

trymer01 wrote:

Dwa przerzutniki monostabilne (na NE556 czy nawet na 74123) spięte w pętlę, sygnały sterują dwoma MOSFET-ami załączającymi żarówki.

Na upartego wystarczy nawet 1 układ 555 z tranzystorami.
    Steryd3
    Level 33  
    Pojechałem lub nie-jeżeli natężenie świecenia żarówek sterowanie jest płynnie(co rzeczywiście chyba mi się przewidziało) to wcale mikrokontroler to nie przesada. A jeżeli to tylko przełączanie zasilania między żarówki to macie rację- wystarczy 555 lub coś podobnego. Oczywiście do tego 555 będzie potrzeba więcej elementów zewnętrznych a cenowo wyjdzie pewnie podobnie jak na mikrokontrolerze. No i ja na tym mikrokontrolerze za 4 zł jestem w stanie przy jednym hardwaerze wyczarować kilka różnych efektów a wielbiciele 555 tylko jeden.(nie wiem czemu zawsze byłem uprzedzony do 555 choć w sumie przydatny układ)
    User removed account
    Level 1  
    szod
    Level 32  
    Steryd3 wrote:
    Pojechałem lub nie-jeżeli natężenie świecenia żarówek sterowanie jest płynnie(co rzeczywiście chyba mi się przewidziało) to wcale mikrokontroler to nie przesada.

Żarówka ma sporą bezwładność. Nie gaśnie natychmiast. Według mnie na filmie żarówki zapalane są normalnie, bez żadnych kombinacji.
    Steryd3
    Level 33  
    trymer01 wrote:
    Na 555 też da się zrobić płynną regulację częstotliwości przełączania żarówek, i płynnie regulowane rozjaśnianie/ściemnianie.
    I za 4 zł to ja kupię elementy do dwóch takich układów.

To proszę o zaproponowanie konstrukcji opartej na 555 generującą następującą sekwencję(takie moje "widzi mi się"- jak ktoś lubi bajery jak pan z filmiku to może mu się to spodobać): Prawa żarówka generuje 4 impulsy świetlne następnie 4 impulsy świetlne generuje lewa, przerwa, następnie 5 impulsów lewa i 5 impulsów prawa a następnie 3 impulsy świetlne razem obie żarówki i przerwa-całość zapętlić.
    Jeżeli wielbiciele 555 zrobią to za 4zł ( a zaproponowany przeze mnie układ bez jakichkolwiek zmian w sprzęcie to potrafi po modyfikacji wsadu) to uznaje wyższość i elastyczność rozwiązań na 555.

Nie jestem zwolennikiem pchanie wszędzie mikrokontrolerów ale w obecnym czasie ich cena i elastyczność oraz prostota modyfikacji koncepcji działania układów o nie opartych nie pozostawia dużego pola do popisu innym koncepcją.
    neo362
    Level 9  
    to co powinienem kupić i jak to połączyć ?
    Steryd3
    Level 33  
    Po pierwsze musisz zdawać sobie sprawę, że takie"mruganie światłami" nie jest zgodne z przepisami ruchu drogowego i takie zabawy można sobie robić pod domem albo na parkingu.
    Co do układu-nie wiem jakim zaawansowanym elektronikiem jesteś-jeżeli nie masz zielonego pojęcia o elektronice to ani nie stworzysz układu na 555 ani tym bardziej na mikrokontrolerze a i z podłączeniem gotowego do auta będziesz miał problem. Najlepiej znajdź kogoś komu zlecisz budowę układu i kogoś kto pomoże ci w jego zamontowaniu w samochodzie.
    neo362
    Level 9  
    Zdaje sobie z tego sprawę. moje pojecie o elektronice jest słabe z podłączeniem powinienem sobie poradzić. Mam kumpla po jakiej tam szkole elektronicznej może sobie poradzi.