Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

VW Golf 1,6D - nie odpala po regeneracji pompy

lukaszpisar 25 Feb 2013 20:02 2400 8
  • #1
    lukaszpisar
    Level 9  
    Witam, zacznę od początku -silnik 1,6D po nieznanej przeszłości kupiłem jakieś 3 lata temu. Był na chodzie, sprawny itd., no tak się złożyło, że dopiero teraz go włożyłem do autka. Wymiana rozrządu, świec żarowych, filtra paliwa, powietrza. Pierwsze odpalenie po prawie 3 latach po szybkim odpowietrzeniu odbyło się bez zarzutu, przez pierwszą chwilę chodził nierówno, ale po chwili wszystko doszło do normy. Prawie zero dymu, obroty ok, itd. Po tym musiałem odstawić na tydzień dalsze prace przy tym aucie. Po tygodniu stania już ciężko miał odpalić, samostart pomógł, ale zaczął falować na obrotach, sam dodawał sobie gazu. Wyjąłem pompę i oddałem do sprawdzenia do bardzo profesjonalnego zakładu, dziś po jej odebraniu i włożeniu, ponownym ustawieniu rozrządu i dwukrotnym sprawdzeniu, odpowietrzeniu nie odpala o własnych siłach, samostart, potem chodzi w miarę normalnie, tyle że kopci lekko "burym" dymem, zmieniałem kąt wtrysku, sprawdzałem ponownie rozrząd, układ paliwowy i wszystko na nic. Bez samostartu nie odpali, nawet nie zagada, świece prąd dostają, zawór też, zrobiłem nawet na krótko prosto z baterii i nic nie pomaga.
  • #2
    mtracz
    Level 29  
    Tego zakładu jesteś pewien?
    Co robili przy pompie?
    Ile kosztowało?
  • #3
    lukaszpisar
    Level 9  
    tak jestem pewien wszystkiego bo nawet paliwo z banki "na krótko "dałem , przezroczyste przewody założyłem prądy tez odpadają , zapłaciłem 490 zł ! było czyszczenie ultradźwiękami , wymiana uszczelniaczy , tuleje, regulacja ,

    Dodano po 3 [minuty]:

    źle przeczytałem z rozpędu :) zakład polecany przez wielu mechaników u mnie w regionie sprawdzony , mówią ze bardzo dobry
  • #4
    Daro122
    Level 31  
    Jeżeli pompę ustawiłeś na zegar to po rozgrzaniu silnika nie ma prawa dymić , jeżeli dymi to źle wyregulowałeś pompę lub pompiarz coś sknocił . Zakładam że silnik w dobrym stanie jeszcze .
  • #5
    mtracz
    Level 29  
    A jak kręcisz go bez użycia samostartu to z tłumika leci dym czy nie?
  • #6
    lukaszpisar
    Level 9  
    no idzie mały lekko siwy , jeżeli chodzi o to czy pompa podaje paliwo to niby tak bo luzowałem rurki wtrysków i jako tako moczyło , próbuje wyeliminować to że źle mi zrobili tą pompę , jak myślisz czy wtryskiwacze mogłyby sie zapiec zapchac czy coś innego przez to wszystko ze tyle stał i jak odpalił potem stał tydzień to wyszły takie cuda ?

    Dodano po 14 [minuty]:

    Daro122 wrote:
    Jeżeli pompę ustawiłeś na zegar to po rozgrzaniu silnika nie ma prawa dymić , jeżeli dymi to źle wyregulowałeś pompę lub pompiarz coś sknocił . Zakładam że silnik w dobrym stanie jeszcze .
    no nie jest teraz problemem to że tam cos kopci tylko ze odpalić bez pomocy nie chce , "doregulować" można jeszcze , fakt jest taki ze przy takich ustawieniach rozrzadu i wgl powinien normalnie odpalac , tym bardziej ze chodził naprawde przy takim przestoju zadziwiająco ładnie
  • Helpful post
    #7
    Daro122
    Level 31  
    Luzujesz pół obrotu nakrętkę przewodu na wtrysku i w czasie kręcenia przy odpowietrzonej pompie paliwo tryska co najmniej na pól metra , jeżeli tylko moczy to coś z pompą . Do regulacji początku wtrysku musisz wyposażyć się w czujnik zegarowy z odpowiednim adapterem i regulować zgodnie z kodem silnika i numerami pompy , tak ustawione musi dobrze pracować . W czasie regulacji dźwignia ssania ma być w pozycji spoczynkowej.
  • #8
    lukaszpisar
    Level 9  
    dobra uwaga ,przed chwila jeszcze raz sprawdzałem , no i niestety tylko moczy , po odpaleniu z samostartu oczywiście przy delikatnym dodaniu gazu i poluzowaniu nakretki jest to cisnienie , na rozruszniku niestety nie ... a z doswiadczenia wiem ze te silniki sa takie ze ustawione "na oko" dobrze pala i pracuja , no ale wiadomo ze ustawione przyrzadami jest lepiej .
  • #9
    lukaszpisar
    Level 9  
    wyciągnąłem pompe , pozyczyłem od znajomego z takiego samego silnika włozyłem do siebie i odpala ,pracuje bez zastrzezen , pompiarze cos zle zrobili , jutro odworze pompe do nich z powrotem . i najlepsze zakłady maja wady ,, niestety