Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Asus X53SV - Wysokie użycie procesora przy filmach HD na YouTube

Sasquie 25 Lut 2013 21:16 1920 10
  • #1 25 Lut 2013 21:16
    Sasquie
    Poziom 15  

    Witajcie.
    Wczoraj zaczęło się coś dziać z moim laptopem. Do tej pory nie było z nim problemów, także filmy HD streamowane na youtube działały bez zarzutu. Od wczoraj próba obejrzenie jakiegoś filmu w HD na youtube przyprawia procesor o siódme poty. Użycie skacze w okolice 90-100% dla filmów 720p i utrzymuje się na 100% dla filmów 1080p. Używam Chrome, co w pewnym stopniu wpływa na użycie CPU, ale żeby aż tak? Czyściłem dane przeglądarki, reinstalowałem flash player'a, sprawdziłem też te same filmy na Mozilli (około 60% dla filmu 720p i maksymalnie 77% dla 1080p, chociaż tutaj potrafiło spaść do 8%). Jakieś pomysły, co to może być? Nie sądzę, żeby nagle Chrome zaczęło zapychać procesor (bo to właśnie chome.exe najbardziej obciąża procesor w menedżerze zadań – co ciekawe, jeden proces zawsze ma max. 45-50%, nawet przy użyciu wg. zakładki Wydajność 100% procesora, ale procesów chrome.exe jest kilka). Specyfikacja laptopa może rewelacyjna nie jest, ale to nowy sprzęt (nie ma roku) i jest dość wydajny.

    Specyfikacja laptopa:
    Core i3 2330M
    8GB RAM
    GeForce GT540M 1GB


    PS: wiem, że Chrome mocno obciąża komputer, ale te objawy pojawiły się praktycznie z dnia na dzień, dlatego piszę do Was.

  • #2 27 Lut 2013 21:34
    diseasekowalski
    Poziom 35  

    Chrome ma swojego własnego, wbudowanego flasha.
    Kliknij prawym na uruchomionym filmie, wybierz ustawienia i sprawdź czy masz włączone przyśpieszanie sprzętowe.

  • #3 28 Lut 2013 11:44
    Sasquie
    Poziom 15  

    Nie ma różnicy między oglądaniem z włączonym i wyłączonym przyspieszeniem, procesor po wyłączeniu ww. nadal szaleje.

  • #4 28 Lut 2013 12:00
    wariato
    Poziom 43  

    Jaka wersja Flash Playera ? Bo z niektórymi jest problem i jest większe użycie CPU niż na np starszej wersji. Spróbuj przeinstalować AFP do wersji z przed tej którą posiadasz teraz.

  • #5 28 Lut 2013 12:08
    Kasek21
    Poziom 43  

    Screen z Menadżera zadań.
    Screen z programu HWMoniotor.

    Oczywiście wszystko podczas odtwarzania materiału HD.

  • #7 28 Lut 2013 12:36
    Kasek21
    Poziom 43  

    Jeszcze zakładka Procesy podczas odtwarzania. (Kliknij na kolumnę CPU aby wyświetlić od najwyższego zużycia)

  • #10 28 Lut 2013 14:00
    Kasek21
    Poziom 43  

    Zdecydowanie za duże obciążenie - poza tym dekodowanie powinna brać na siebie karta graficzna.
    (Sprawdziłem i u mnie wykorzystanie CPU to kilka %).

    Załóż temat w dziale Pogotowie antywirusowe i zamieść wymagane logi.

  • #11 28 Lut 2013 14:05
    Sasquie
    Poziom 15  

    Niestety nie pomogło. Zastanawia mnie też użycie procesora przy filmach 360p, które waha się między 50 a 60%.

TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo