Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Corolla E12 1,4vvti '04 - wypadanie zapłonów

btomekb 26 Feb 2013 12:08 7503 2
    btomekb
    Level 2  
    Witam
    Od około 2 mcy mam problem z toyotą - silnik na wolnych obrotach trzęsie, nie przyspiesza, jak wcześniej. Objawy występują na benzynie i na gazie. Zaczęła zapalać się kontrolka silnika. Mechanik zdjagnozował wypadanie zapłonu na 1 cylindrze. Świece i cewki pozamieniane miejscami - nic to nie dało. Ciśnienie na cylindrach ok. W trakcie rozgrzewania się silnika, często zaczyna migać kontrolka silnika. W tym momencie silnikiem jeszcze bardziej telepie. Na komputerze pokładowym chwilowe wskazania spalania pokazuje 0,0 - mimo, że wciskam gaz i jakoś samochód przyspiesza. Po wyłączeniu zapłonu i ponownym uruchomieniu silnika kontrolka silnika przeważnie gaśnie, choć czasami świeci się dłużej.Komputer pokładowy wtedy działa już ok. Po odpaleniu po nocnym postoju kontrolka gaśnie, jak by wszystko było ok, ale silnikiem nadal telepie. Przy rozgrzanym silniku, stojąc w korku, czasami również zapala się kontrolka silnika.
    Dodatkowo przy włączaniu kierunkowskazów lub wycieraczek, zaczynają się żarzyć kontrolki abs-u i hamulca ręcznego.
    Po ponownym udaniu się do mechanika, na komputerze wyskoczyło pełno błędów:
    wypadanie zapłonu 1 cylindra
    błąd przepływomierza
    błąd czujnika temperatury zasysanego powietrza
    błąd imobilaizera
    błąd czujnika abs koła tylnego lewego
    błąd czujnika abs koła tylnego prawego
    Stwierdził, że może gdzieś ginąć masa, ale on nie wie gdzie szukać.
    Jestem z Łodzi. Nie wiem co może być przyczyną. Do kogo z tym pojechać?
    misiek-888
    Level 36  
    Udaj sie do kogoś kto sprawdzi Ci ciśnienie spręrzania i luzy zaworowe.
    btomekb
    Level 2  
    sprężanie ok, luzów nie sprawdzałem jeszcze