Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

sterownik obrotów do silniczka od wycieraczek samochodowych

toma-m 26 Feb 2013 19:08 2847 3
    toma-m
    Level 2  
    Witam !
    Mam pytanie.
    Potrzebuję skonstruować sterownik obrotów do silniczka od wycieraczek samochodowych, który pozwoliłby na płynne poruszanie się silniczka przy maksymalnie zmniejszonych obrotach. Obecnie kiedy obniżam napięcie z 12v do około 5v silniczek porusza się w tempie o które mi chodzi , ale niestety haczy i szarpie w wielu miejscach, aż do zatrzymania. Znalazłem kilka schematów na forum , ale ponieważ nie mogę ich w żaden sposób ocenić nie wiem , który z nich byłby bardziej odpowiedni. Proszę o pomoc. Załączam oba schematy.

(Próbowałem używać gotowego układu z potencjometrem, do przyciemniania oświetlenia diodowego , niestety przy obniżeniu napięcia silnik bardzo nieprzyjemnie piszczał).

sterownik obrotów do silniczka od wycieraczek samochodowych sterownik obrotów do silniczka od wycieraczek samochodowych
    marecki53
    Level 14  
    Cześć.
    Robiłem ten ze schematu po lewej stronie na tranzystorze KD 502.Działał mi bez problemu.
    Pozdrawiam.
    toma-m
    Level 2  
    Wilekie dzięki , będę próbował. Pozdrawiam.
    tamper
    Level 11  
    Poczytaj trochę o zasilaczach PWM, ten schemacik po lewej to też jest to, a regulacją napięciową ograniczasz znacznie moment obrotowy co właśnie skutkowało szarpaniem.