Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereQuote:Nie wiem w jakiej technice ma być wykonana płytka -czy metodą domową czy profesjonalnie w firmie.
Noisy_daddy wrote:Mogłem zrobić takie połączenia żeby jak najładniej to wyglądało na schemacie, ale wazniejsze, żeby na plytce było łatwo poprowadzić.
Quote:Zastosowany na schemacie element U$3 (CC1000) to jakieś nieporozumienie.
Nie wiem skąd masz ten element ale nadaje się tylko do kosza.
Jeżeli jeszcze na schemacie można go przeboleć, to zastosowana metoda jego wykonania na PCB, to już przesada.
Po pierwsze jego obrys jest zrobiony za pomocą linii z warstwy Top, co w połączeniu ze ścieżkami również prowadzonymi na tej warstwie powoduje że mamy jedno wielkie zwarcie.![]()
Quote:Również prowadzenie ścieżek jest bezsensowne, tym bardziej że większość elementów masz w wersji przewlekanej.
Quote:Dlatego powinieneś wszystkie elementy SMD, przenieść na dół płytki na warstwę Bottom.
Quote:Wtedy projekt może być zrobiony na płytce jednowarstwowej.
Noisy_daddy wrote:Cytat:
Dlatego powinieneś wszystkie elementy SMD, przenieść na dół płytki na warstwę Bottom.
Dlaczego tak? Np atmega 64 była już we "wbudowanej" bibliotece eagla i ja tu nic nie zmieniałem. Sugerujesz, że package tego elementu jest źle wykonany i powinienem go zmienić?
Noisy_daddy wrote:Cytat:
Wtedy projekt może być zrobiony na płytce jednowarstwowej.
Nie wydaje mi się. Gniazdo pod goldpiny w prawym górnym rogu jest pod programator AVR PROG MKII. Wyjścia akurat tak są rozmieszczone, że nie da się tego poprowadzić na jednej warstwie. Chyba, że czegoś nie zauważyłem, to proszę o wskazówkę jak to poprowadzić na jednej warstwie..
Quote:Gniazdo programatora masz podłączone niezgodnie ze standardem
Quote:Schematy w przyszłości projektuj czytelnie: http://mikrokontrolery.blogspot.com/2011/04/jak-projektowac-czytelne-schematy.html
i nie prowadź połączeń przez poszczególne elementy.
Quote:Dolną powierzchnię Bottom otoczyłeś jedną powierzchnią polygonu, więc po co na górnej powierzchni masz tyle osobnych powierzchni, które i tak mają całkowicie inne nazwy.
Wystarczy tylko jedna powierzchnia, tak jak na spodzie, z tym że oba polygony nazwij za pomocą narzędzia Name tak jak masa (GND).
Wtedy te powierzchnie spełnią swoje role, bo teraz są umieszczone bez sensu.
Quote:Teraz Twoim zadaniem jest uporządkowanie całej płytki, a zobaczysz że faktycznie taka płytkę można zaprojektować jako jednostronną
Noisy_daddy wrote:Quote:Gniazdo programatora masz podłączone niezgodnie ze standardem
Jesteś pewien? Jeśli wetknę programator tak, że ta wypustka jest z prawej strony, a czerwony kabel u góry, w lewym dolnym rogu mam vcc, obok niego z prawej mosi itd..
Noisy_daddy wrote:To to jest w takim razie moment, w którym się okazało, że nie rozumiem czy jest płytka jednostronna i dwustronna Bo jak dla mnie jak prowadzę ścieżki na dwóch warstwach 'top' i 'bottom' to już jest dwustronna. To jak to jest??
Noisy_daddy wrote:Piny w atmega64 (zresztą innych avrkach chyba też) są tak zlośliwie rozmieszczone, że nie da się poprowadzić połaczeń tak, żeby się nie krzyżowały = na jednej warstwie. Chyba, że ja czegoś nie widzę, ale zastanawiałem się trochę jak to zrobić i coś średnio..
Noisy_daddy wrote:To jak? Da się to poprowadzić na jednej warstwie?