Pralka miała niepewne styki złącza silnika. Po przeczyszczeniu i wymianie wsuwek nadal brak pracy silnika. Po rozebraniu modułu programatora zauważyłem przepaloną ścieżkę w zasilaniu mostka prostowniczego zasilania silnika. Pomiar mostka wykazał jego zwarcie. Po wymianie i naprawie ścieżki mostek (był 8A, wstawiłem 10A) ulega uszkodzeniu po kilku sekundach pracy. Mostek ten jest sterowany triakiem BTB24 (dobry powolny rozruch)a napięcie wyprostowane idzie jednym biegunem na szczotkę silnika a drugim na przekaźniki sterujące kierunkiem obrotów. Silnik ( 220V, 480W, 50Hz)według mnie jest sprawny ponieważ podłączając go pod zewnętrzne zasilanie ograniczone oporem grzałki, nie iskrzył i pobierał prąd w granicach od 3,9A przy rozruchu do 1,3A przy pełnych obrotach i założonym pasku.
Podejrzewam, że przekaźniki są nie odpowiednio załączane (błąd oprogramowania), lub są nadpalone styki. Może ktoś z kolegów to przerabiał lub mnie naprowadzi na usterkę bo już brak mi pomysłów co do usterki.
Podejrzewam, że przekaźniki są nie odpowiednio załączane (błąd oprogramowania), lub są nadpalone styki. Może ktoś z kolegów to przerabiał lub mnie naprowadzi na usterkę bo już brak mi pomysłów co do usterki.