Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

IBM ThinkPad T40 - Blue screen po instalacji sterów do k. graficznej

27 Lut 2013 23:43 2364 18
  • Poziom 12  
    Witam. Posiadam laptopa IBM ThinkPad T40, zainstalowanego Windows XP i k. graficzną ATI Mobility Radeon 7500. Wszystko było z nią w porządku do czasu sformatowania laptopa i instalowania sterowników. Nie było żadnych problemów ze wszystkimi sterownikami oprócz tych do k. graficznej. Pobierałem je i ze strony ATI, i ze strony LENOVO, a nawet poprzez Windows, ale każda próba kończy się tak samo : po instalacji menadżer urządzeń rozpoznaje kartę, ale po ponownym uruchomieniu laptopa i wczytaniu Windows XP ukazuje się czarny ekran na parę sekund, a po nim bluescreen informujący o problemie ze sterownikiem ekranu ati2dvag. Wtedy pomaga "Ostatnia dobra konfiguracja". Ciekawe jest to, że mimo, iż Menadżer urządzeń widzi po restarcie tylko "Kontroler video (zgodny z VGA)" to Everest rozpoznaje ją nadal poprawnie.
    Co to może być?
  • Poziom 12  
    Zauważyłem po przeszukaniu google :) Niestety nie mogłem znaleźć odpowiedzi, albo ją przeoczyłem. Aktualnie jestem w pracy, więc nie sprawdzę sterowników, które podałeś. Mam teraz SP3, a wcześniej jeśli dobrze pamiętam to miałem tylko SP2. Wczesnym wieczorem napisze czy te sterowniki pomogły :)
  • Poziom 17  
    Podejrzewam ze te sterowniki nic nie zmienią :)Jeśli tak będzie to zainstaluj XP z SP2 i od razu instaluj sterownik od karty a dopiero potem przeprowadź aktualizacje do SP3 i powinno być dobrze :)
  • Poziom 12  
    tych sterowników nie mogę zainstalować, ponieważ instalator nie znajduje żadnych komponentów zgodnych z oprogramowaniem... to chyba mi zostaje niestety tylko format :( ale jeśli dobrze pamiętam to przed aktualizacją windowsa do sp3 najpierw próbowałem zainstalować stery do grafiki.
  • Poziom 17  
    Ostatnio windows wypuścił dużo aktualizacji do SP3 większość dotyczyła zabezpieczeń więc to może być przyczyną problemów.
  • Poziom 12  
    no dobra to spróbuje zainstalować je na świeżej instalce z SP2.

    EDIT. niestety na SP2 i czystym laptopie sytuacja wygląda tak samo, czyli :
    - sterowniki ze strony lenovo powodują sytuacje opisaną jak w temacie
    - sterowniki podane przez innego użytkownika nie odnajdują zgodnego sprzętu

    Jakieś pomysły?
  • Poziom 12  
    szukałem tak sterowników zanim napisałem ten temat, jednak każdy zainstalowany sterownik kończył się tak samo : blue screen po resecie...
    Jakieś inne pomysły?

    Tu jest indentyfikator (może znajdziecie jakiś lepszy sterownik) :
    PCI\VEN_1002&DEV_4C57&SUBSYS_05301014&REV_00\4&1BFA44D4&0&0008
  • Poziom 12  
    1 zainstalowalem, drugi nie wiem jak, bo to nie instalka a sam sterownik.
    żadne z nieznanych urzadzen w menadzerze nie rozpoznaje tego drugiego sterownika. Mam teraz sprobowac zainstalowac ster do karty graficznej?

    EDIT. Spróbowałem zainstalować stery do karty graficznej po zainstalowaniu sterownika z pierwszego linku, niestety to samo.
  • Poziom 12  
    wiem, że to ster monitora tylko nie mam jak go zainstalowac.
    sprawdzalem, to samo.
  • Admin grupy komputery
    Sprawdź więc kartę z innym systemem operacyjnym, np. Linux LiveCD.
    Może uszkodzona i wysypuje system...
  • Poziom 12  
    A mógłby być Win 7? Chociaz nie wiem czy to dobry pomysł instalować go na 1,5 Ghz i 512 RAM ;)
  • Admin grupy komputery
    Dla Windows 7 będzie trudno o sterowniki.
  • Poziom 43  
    lollicropp napisał:
    A mógłby być Win 7? Chociaz nie wiem czy to dobry pomysł instalować go na 1,5 Ghz i 512 RAM

    Ma 512MB zapomni o Win7.
    Druga sprawa cena Win7 przewyższa cenę tego laptopa.
  • Poziom 12  
    Kasek21 nie wiem czy czytałeś ten post :
    "Sprawdź więc kartę z innym systemem operacyjnym, np. Linux LiveCD.
    Może uszkodzona i wysypuje system..."

    Aktualnie nie mam w domu żadnej płytki, więc jak już sprawdzę to napisze tutaj.
  • Poziom 12  
    Oki. Nagralem KNOPPIXa i nie wiem czy to oznacza, ze karta dziala, ale w "System Information" jest napisane :

    -PCI Devices
    VGA compatible controller : Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI RV200 [Mobility Radeon 7500]

    Zauwazylem, ze na linuxie przy przesuwaniu np okien itp wszystko dziala plynnie co na XP jest bez sterownika niemozliwe :)

    Ogladanie filmow tez odbywa sie bez zadnych przycinek, wiec smialo moge stwierdzic, ze z karta graficzna jest wszystko ok tylko win xp ma jakies problemy ze sterownikami