Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Piekarnik Amica IF-36T - po wymianie przełącznika funkcji działał, ale krótko

28 Lut 2013 12:17 3132 3
  • Poziom 9  
    Hej,
    opiszę w skrócie moją sytuację.

    W moim piekarniku padł przełącznik funkcji, stopił się i nie łączył prawidłowo. Został wymieniony na nowy kupiony od dystrybutora części Amici (mniemam że dobrej jakości). Po wymianie wszystko super, sprawdziłem wszystkie grzałki po kolei i każda działała. Wziąłem się za pieczenie i zauważyłem że wszystko się szybko pali, zacząłem więc sprawdzać termostat czy trzyma temperaturę. Oczywiście była o wiele za wysoka, ale termostat działał i wyłączał grzałki lecz niezgodnie z temperaturą na pokrętle. Stwierdziłem więc że nie będę go wymieniał tylko będę grzał na czuja ustawiając mniejsze temperatury.

    Po jednym dniu chciałem znów coś upiec. Włączyłem termoobieg i nie było słychać hałasu wentylatora. Wyłączyłem zajrzałem do piekarnika i włączyłem ponownie. Wentylator ruszył się, ale tak jakby dostał jednorazowy impuls, przekręcił się o jakieś 30 stopni, może mniej. Drugi raz tak samo. Za trzecim już się nie ruszył. Nie chodzi o sam wentylator bo nie działa żadna grzałka. Obie kontrolki się świecą przy przekręceniu pokrętła. Płyta działa normalnie. Zegar ustawiony. Sprawdziłem czy jakiś kabel od przełącznika się nie obluzował, ale nie było szansy bo bardzo mocno siedzą.

    Czy to może być wina termostatu? Czy wiatrak nie powinien się włączać nawet jeśli termostat nie daje sygnału do grzania? Gdzie szukać problemu?

    Mam nadzieję że dobrze to opisałem. Dzięki z góry za pomoc.
    Darmowe szkolenie: Ethernet w przemyśle dziś i jutro. Zarejestruj się za darmo.
  • Poziom 36  
    Działanie przełącznika można sprawdzić działanie termostatu też można sprawdzić czy silnik wentylatora dostaje cały czas napięcie też można sprawdzić to na co czekasz.
  • Poziom 9  
    jasne, będę wszystko mierzył wieczorem.

    zauważyłem jeszcze jedną dziwną rzecz. przy ustawieniu pokrętła na światło halogen nie zapala się, na żadnym innym ustawieniu również. natomiast żarówka energooszczędna na "świetle" miga regularnie w okresie około pół sekundy, ale co ciekawe gaśnie na wszystkich innych ustawieniach.
  • Poziom 15  
    Z tego co piszesz to albo żle podłączyłeś instalację lub trafiłeś na felerny przełącznik.A nie potopiło się coś od starego przełącznika.