Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Amica - Kuchenka/palniki dziwny płomień, strzelanie.

ppawwell 28 Feb 2013 15:43 29496 9
    ppawwell
    Level 9  
    Witam serdecznie. Mam problem z palnikami w kuchence amica, nie pamiętam modelu. Otóż mały palnik zaczął ostatnio jakoś dziwnie strzelać i zaczyna coraz częściej. Duży palnik już też od jakiegoś czasu dziwnie się pali. Bardzo duży płomień, ciągle wydobywa się także jakby spod palnika i przy tym wydaje dźwięk jakby strzelania. Nie stać mnie na nową kuchnie na dzień dzisiejszy, mam nadzieje, że da się to jakoś naprawić. Dodam jeszcze że mniej wiecej takie problemy zaczęły się po wymianie gazomierza przez firmę PGNiG. Zamieszczam także filmik na youtube abyście dokładnie zrozumieli o co mi chodzi.
    LINK: https://www.youtube.com/watch?v=aS3ntnRI8xg
    Pozdrawiam
  • Helpful post
    bagrowski59
    Level 15  
    Witam.Zaczniemy od podstaw bo tak należy rozpocząć naprawę. Z tego co widzę to po wymianie gazomierza powinien być wyregulowany dopływ powietrza .Stary gazomierz mógł być uszkodzony lub miał inny przepływ gazu i teraz jest za duże ciśnienie gazu a za mały dopływ powietrza, widać to po płomieniu powinien być pojedynczy przy każdej dziurce palnika a nie zlany w całość .Przy okazji regulacji należy przeczyścić korpusy palników oraz dysze.Żeby to zrobić musisz rozebrać górę od kuchenki . A nie było u was zmiany rodzaju gazu i są nieodpowiednie dysze?Postaraj się to zrobić (jeśli dasz radę),Jak to nie pomorze to daj znać będziemy walczyć dalej.Pozdrawiam
    ppawwell
    Level 9  
    Dziękuje za pomoc. Tylko nie dla mnie takie regulowanie ponieważ po pierwsze boje się gazu i jestem totalnie antygazowy a po drugie, nie umiałbym tego zrobić, nie znam się więc zostaje mi wezwać fachowca. Chyba, że jeszcze jakoś skontaktuje się z firmą PGNiG i powiem co nawyczyniali. Tylko oni ten gazomierz w ostatnie wakacje wymieniali i od wtedy się to dzieje, tylko już jakoś się wziąłem za to żeby nie wylecieć w powietrze. Pozdrawiam i dziękuje. Swoją drogą jeszcze jestem ciekaw ile gazownik za to weźmie, pewnie jak za zboże.
    bagrowski59
    Level 15  
    Na temat kosztów nie udzielę odpowiedzi bo w różnych rejonach polski są inne ceny napraw.Trzeba zadzwonić do kilku fachowców i się zorientować ile za usługę regulacji i czyszczenia policzą (oraz koszty dojazdu).Mogą to być znaczne różnice.Pozdrawiam
    Anonymous
    Level 1  
    ppawwell
    Level 9  
    Myślisz, że to coś da? Jeśli tak to widziałem zestaw za 60 zł i wymiana tego to żaden problem.
  • Helpful post
    Anonymous
    Level 1  
    ppawwell
    Level 9  
    dziękuje, kupiłem, wymienię i dam znać czy to pomogło. pozdrawiam
    kryststgpom
    Level 25  
    Czy wymiana kołpaka pomogła?
    Wawrzyniec
    Level 38  
    Coś ta wymiana kołpaka długo trwa.