Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Laptop Samsung R509 - Nie uruchamia się za pierwszym razem(matryca sprawna)

feler404 01 Mar 2013 08:31 2352 5
  • #1 01 Mar 2013 08:31
    feler404
    Poziom 8  

    Witam
    Sprawa wygląda następująco: po włączeniu zasilania zapala się dioda wskazująca zasilania po naciśnięciu przycisku power zapala się niebieska dioda wskazująca uruchomienie laptopa, a po chwili niebieska dioda na na przycisku power. Na matrycy oraz monitorze zewnętrznym nic się nie pojawia tylko napęd optyczny szuka płyty, pobór prądu w tym stanie jest na poziomie 0.6A. Po kilkukrotnym wyłączeniu i włączeniu laptopa, załącza się normalnie i chodzi już później beż żadnych problemów. Macie jakieś pomysły co to może być?

    Dodam jeszcze że próbowałem na innym dysku i pamięci ram oraz bez włożonego napędu optycznego.

    Pozdrawiam.

    0 5
  • #2 01 Mar 2013 08:38
    C-oolt
    Poziom 22  

    Na początek wykonaj reset BIOS-u (wyciągnij baterie podtrzymującą BIOS na kilka miniut)

    Po uruchomieniu się systemu wykonaj dodatkowo aktualizację BIOS-u do najnowszej wersji.

    0
  • #3 04 Mar 2013 11:47
    feler404
    Poziom 8  

    C-oolt jeśli chodzi o Bios to chyba dobry trop jednak nie mam baterii i program, który ma zaktualizować bios nie chce się odpalić. Masz jakiś pomysł? Dodam jeszcze, że komputer może się uruchomić za pierwszym razem, jednak trzeba odczekać kilkanaście minut. Będę próbował zorganizować baterie, ale jak macie jakieś inny pomysły jak zrobić to bez baterii to czekam na propozycje.

    0
  • #4 04 Mar 2013 12:41
    boro1234567
    Spec od komputerów

    feler404 napisał:
    Będę próbował zorganizować baterie, ale jak macie jakieś inny pomysły jak zrobić to bez baterii to czekam na propozycje.

    Na początek zrób co radzi Kolega C-oolt, napisz co się zmieniło.

    0
  • #5 05 Mar 2013 08:33
    feler404
    Poziom 8  

    Po zrestartowaniu biosu i włączenia komputera, zapaliła się doda na płycie, po jakiejś minucie uruchomił się komputer i zakomunikował błąd sumy kontrolnej, przywróciłem opcje standardowe, zapisałem ustawienia i komputer chodzi. Po 15 minuta włączenia uruchomił się bez zwłoki, przetestuję go jeszcze dzisiaj parę razy dam znać o wynikach. Znacie dokładne przyczyny takiego stanu rzeczy? Która instrukcja biosu/ jakie urządzenie powoduje tą zwłokę?

    0
  • #6 19 Mar 2013 10:30
    feler404
    Poziom 8  

    Reset biosu jednak nie pomógł, potrzebna jest jednak aktualizacja. Pozdrawiam.

    0