Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Problem z alarmem typu ,,cobra 0144'' w Renault Megane

marekgg 18 Feb 2005 09:29 3283 5
    marekgg
    Level 2  
    Proszę o poradę, alarm jest zamontowany w salonie Renault i sterowany jest kluczykiem fabrycznym (nie pilotem). Po wyjęciu akmulatora udało mi się zaprogramować fabryczny imobilazer (otrzymałem kod przy zakupie auta w salonie) ale alarm nie reaguje na pilota (w kluczyku), uzbraja się i przy jakiejkolwiek próbie otwarcia drzwi czy uruchomienia silnika włącza się. Wydawałoby się , że działa prawidłowo tylko nie reaguje na pilota (nadmienie że pilot działa na centralny zamek i na zapłon bez zarzutu).
    z góry dziękuję i pozarawiam. /marek/
    yasiu.brzeg
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Szczerze nie rozumię twojego problemu opisz jaśniej. Wynika że alarm działa odcina zapłon itd ale w czym jest usterka. Opisuj lepiej swój problem. POZDRAWIAM
    zepol
    Level 21  
    To wygląda na konieczność "przyuczenia" alarmu klucza(pilota). Czasem po wyjęciu aku sprzęt niestabilnie chodzi, bo utracił część danych. Teoretycznie nawet sam rozpozna pewne sygnały i "nauczy" się instalacji auta, ale często trzeba "przypomnieć" mu piloty... Ten sprzęt jest bardzo mało awaryjny, jednak procesorowa centralka jest na tyle zaawansowana, że pewne odchyłki od ustalonego porządku powodują dziwne skutki. Ważny jest stan instalacji auta i alarmu, bo sama centralka tego typu ma usterkę baaaardzo rzadko.
    cypis001
    Level 13  
    Zepol ma rację trzeba ponownie nauczyć alarm żeby rozpoznawał sygnał
    załączenia i wyłączenia z central zamka .Jest to trochę skomplikowane ale do zrobienia przez niedoświadczonego użytkownika.
    marekgg
    Level 2  
    Dzięki. Ale muszę spróbować ,,tygo przuczenia'' jeśli ktoś ma instrukcję będe wdzięczny.
    zepol
    Level 21  
    Spróbuj tak jak wysłałem Ci na priv. Powinno pomóc, jeśli jednak nie da to efektu to być może jest jeszcze jakiś defekt w okablowaniu, lub instalacji auta... Daj znać co z tego wyszło.