Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Neostrada/W8901G - Dziwne zachowanie łącza.

01 Mar 2013 17:02 1617 10
  • Poziom 7  
    Witam!
    Mam nadzieje, że pomożecie, bo mi już ręce opadają...

    Ostatnio jakiś robaczek przejął mi konto pocztowe (tylko jedno ze wszystkich, z których korzystam), po zmianie hasła i wyczyszczeniu postanowiłem tak dla pewności skonfigurować ponownie router. Zresetowałem fabrycznie ustawienia (firmware najnowszy), skonfigurowałem wszystko jak trzeba (tunelowanie, MTU, tryb ADSL - no wszystko glanc, jak wcześniej), przypisałem na sztywno IP razem z adresami MAC (komputer, tablet i drugi komputer brata, który rzadko bywa w domu), adresy DNS - auto (tak wcześniej było). Nie sądze by to wszystko miało jakiś związek, no ale warto opisać od początku.

    No i wystąpiły dziwne zachowania: ADSL cały czas zsynchronizowane, połączenie z Internetem również ustanowione, ale co jakiś nieokreślony czas "gubi" połączenie. Sprawdziłem pingowaniem google.pl i podczas gdy się to dzieje, najpierw nie może odnaleźć hosta, potem wysyła pakiety, ale 100% zgubionych, potem wszystko ok (~50ms, 0% utraconych), potem znowu "Upłynął czas limitu oczekiwania" i na końcu wszystko wróci do normy, aby za jakiś nieokreślony czas znowu się zagubić.
    Podczas prób pingowania, parę z nich zwróci to jeden pakiet, to dwa, potem nie może odnaleźć serwera i wszystko wraca do normy.
    Myślałem, że to wina nowego antywirusa (Kingsoft), ale nawet po jego wyłączeniu co jakiś bliżej nieznany czas się to dzieje. Ręcznie przypisałem adresy DNS - to samo. Wystarczy zmienić np MTU na byle jakie, zmienić ponownie na prawidłowe i jest ok, ale znowu co jakiś czas tak się dzieje. Nawet nie muszę rozłączać synchro ADSL.

    Parametry linii: SNR Margin 30 27; Line Attenuation 36.0 20.5. Skaczą wartościami poniżej 1dB.

    Dodam, że żadnych błędów CRC. I to samo dzieje się czy to na tym komputerze, czy brata, czy tablecie. Konfiguracja karty sieciowej ok. Brakuje mi pomysłów, co to może być.

    Kolejne poszlaki: czasem wyskoczy, że połączenie zostało zresetowane, czasem komunikat o niemożnością odnalezienia serwera. Kiedy zaczynają się problemy, to wydłuża się czas cozekiwania, łączenia oraz ustalania adresu ze stroną docelową.
  • Poziom 39  
    Mało danych:

    1. Jaki operator.
    2. Jakie łącze (radio, tel, kabłowka, 3G/4G)?
    3. Jaki router.
    4. Jak się łączysz z routerem?
    Prześlij info i screena z ustawień routera LAN i WAN
  • Poziom 10  
    voitek1 napisał:
    Mało danych:

    1. Jaki operator.
    2. Jakie łącze (radio, tel, kabłowka, 3G/4G)?
    3. Jaki router.
    4. Jak się łączysz z routerem?
    Prześlij info i screena z ustawień routera LAN i WAN

    Na 3 Twoje pytania, odpowiedzi są w temacie posta...
    1. neostrada..
    2. no chyba jak neo to tel?
    3. 8901g - no to chyba tp-link, nie?
    jedynie 4 pytanie wydaje się sensowne...
    Co do zachowania routera, przed resetem ustawień wszystko było ok?
  • Poziom 7  
    No, kolega voitek lekko mnie rozbawił. ;)

    Przed resetem ustawień było ok, ale - czasem gubiło połączenie z Internetem (ADSL synchron ok, ale po prostu brak połączenia: błąd -3001). Teraz jest tak, jak to wyżej opisałem.

    Połączenie z routerem poprzez eth0 . Przez WiFi identyczna sytuacja, więc to nie problem połączenia z routerem. Kombinowałem dosłownie ze wszystkim - bez skutku.

    Ustawienia WAN odpowiednie pod łącze 1mb (takie posiadam): G.dmt, Annex A (jak napisałem wyżej), autentykacja PPP również poprawna (no, bo wtedy w ogóle bym się nie połączył).

    Neostrada/W8901G - Dziwne zachowanie łącza.

    Dodano po 2 [minuty]:

    Neostrada/W8901G - Dziwne zachowanie łącza.
  • Poziom 39  
    Pool count: 30
    RIP_1
    Direction: both
  • Poziom 7  
    Zmienię, jak mówisz, ale przy tych ustawieniach działo się to samo.

    BTW: Co ma przyznawanie przy DHCP liczby IP do tego?
  • Poziom 39  
    Liczba powinna być większa, od ilości kompów, bo inaczej nie będzie więcej przyznawał, mimo włączenia DHCP
  • Poziom 9  
    Zmień Encapsulation na LLC i będzie śmigać do dolnego marginu 17dB.
  • Poziom 7  
    @voitek
    Ale po co mi więcej przyznanych ip, skoro i tak korzystam max z jednego, a w wyjątkowym przypadku dwóch (a z trzech to w ogóle od święta)? Nie potrzebuję ich więcej i mam WSZYSTKIE przyznane na sztywno (jak widzisz przecież). Nie rozumiem Twego toku rozumowania. Tym bardziej, że to odnosi się do LAN.

    @telmedia
    Zmieniłem - na chwilę obecnę nie mogę zdać żadnej relacji, no bo "nie znacie dnia ani godziny" kiedy łącze padnie. ;)
    A to nie jest tak, że przy Neostradzie powinno być tunelowanie A LLC? Bo na każdej stronie, na jakiej szukałem ustawień (włącznie z Łorąnż) jest A VC-Mux).
    Skoro piszesz już o Marginie, to zarzucam:
    Neostrada/W8901G - Dziwne zachowanie łącza..
    Dodam, że nawet podczas tych dziwnych zachowań, łącze w tym samym stanie. Jedyne wahania to SNR i Att rzędu 0,2 maksymalnie.
  • Poziom 39  
    Skoro jesteś tego pewny, że nic nigdy więcej: żadnych telefonów, innych kompów, TV - to OK...
    Zmień resztę i sprawdź...
  • Poziom 7  
    Well... Tunelowanie przestawione na LLC (oczywiście A), przez chwilę nawet myślałem, że to już po problemie, kiedy...znowu to się stało. Jakby nie całkowicie gubił, lecz zwalniał do kilkunastu kbps. Zmiana obojętnie jakiego parametru, potem powrót do wartości domyślnej - działa.

    @voitek
    Sprawiasz wrażenie, jakbyś sobie posty nabijał... :P Jak będę chciał sobie kogoś jeszcze podłączyć, to wpisanie MAC i zmiana jednego parametru nie jest dużym problemem, nie? ;)

    Dodano po 2 [godziny] 41 [minuty]:

    Wymiana PW moja z w/w użytkownikiem:
    voitek napisał:

    3. Poza tym zmartwię Cię, ale Line Attenuation wcale nie masz rewelacyjnych. Powinny być co najmniej 2x mniejsze... To co masz nadaje się na ADSL1 i na ok~13Mbps czyli tepsowe ADSL i 10Mbps.



    Wiem, że Att za szałowego nie mam, ale łącze mam 1mb, czyli teoretycznie powinno być ok - nigdy takich problemów nie było. Dopiero ostatnio takie coś się zaczęło dziać.

    Zdanie o nabijaniu postów był czysto żartobliwe. :Wink: