Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kocioł Junkers Radostar KR 39-E ( gazowy stojący z zasobnikiem SR 120-3)

junkers radostar 01 Mar 2013 17:14 5265 5
    junkers radostar
    Level 2  
    Witam wszystkich na forum.Posiadam piec gazowy jak w temacie z zasobnikiem na 120 litrów wody również junkers.Problem mam od początku listopada 2012 z piecem,a mianowicie kilka razy na dobę się wyłącza w związku z tym nie ,,chodzi" ogrzewanie i podgrzewanie wody w zasobniku.Przychodzę do kotłowni na sterowniku głównym miga zielona dioda(w tym czasie piec nie pracuje,a powinien gdyż na zasobniku woda 20st,a zadana jest 45st i termostat pokojowy również daje impuls na ogrzewanie).Zawór trójdrożny jest w pozycji na ogrzewanie.Naciskam na płycie głównej siwy przycisk reset (trzymam dwie sekundy) i puszczam i kocioł się uruchamia,zawór trójdrożny przesuwa na zasobnik(gdyż priorytet ma zasobnik) i jak nagrzeje do odpowiedniej temperatury,zawór trójdrożny przesuwa się na ogrzewanie i piec cały czas pracuje.Po kilku godzinach lub kilka razy na dobę taka sytuacja się powtarza.Uprzejmie wszystkich informuję,że na to zgłoszenie po kilkukrotnych monitach telefonicznych zjawił się dnia 21.11.2012 serwis junkers z Torunia,Pan Grzegorz U,wymienił iskrownik,przeczyścił palnik gazowy i skasował mnie 500pln.Od tego momentu ,,niby naprawy" nic się nie zmieniło,dalej jest to samo.Dziś jest 01.marzec.2013.Po kilku telefonach do owego Pana j/w serwisanta w celu usunięcia usterki do dziś się nie zjawił.Proszę o informacje może ktoś coś doradzi w czym problem.Pozdrawiam i czekam na szczegółowe informacje.Myślę,że szczegółowo opisałem problem.Jak nie to proszę pytać.
    MaMik
    Level 16  
    Jak kocioł reaguje na próbę uruchomienia przy zamkniętym zaworze gazu ?
    Czy zgłasza wtedy w jakiś sposób usterkę ? Czy tylko miga zielona dioda.
    junkers radostar
    Level 2  
    Witam.Dziękuję za szybką reakcję i zadane pytania Pana MaMik.Piec od trzech dni się nie wyłączał.Teraz na zadane pytania.Po kolei;Termostat pokojowy nie daje impulsu do pracy.Idę i wchodzę do kotłowni dnia 04.marca.2013 godz.7,20 na zasobniku również woda w temp.zadanej i w związku z tym zasobnik też nie daje sygnału do pracy pieca.Otwieram drzwiczki pieca,na panelu sterowniczym świeci na stałe dioda zielona.Spoglądam na zawór trójdrożny na ścianie;jest w pozycji B (wtajemniczeni wiedzą)jest to pozycja na ogrzewanie.Teraz na zadane pytania.Zamykam zawór gazowy,potencjometr na zasobniku przekręcam na 60 st.Zawór trójdrożny idzie na pozycję A tj.przełącza na zasobnik,włącza się iskrownik tj.próba uruchomienia i tak trzy razy i po tym zaczęła migać zielona.(to jest tak jak przy zgłaszaniu mojej usterki).Otworzyłem zawór gazowy,przyciskam siwy przycisk reset na 3 sek i piec się uruchomił normalnie i podgrzał wodę do zadanej temp.i zawór trójdrożny pozostał w pozycji A tj.na zasobniku na chwilę wyjścia z kotłowni.Sprawdzam teraz jeszcze raz w kotłowni,zawór trójdrożny jest na pozycji B tj.ogrzewanie(ani zasobnik,ani pokojowy nie ma potrzeby pracy,świeci zielona dioda na stałe tj.godz.7.51 dnia 04.marca.2013. Ps.W Toruniu za oknem -5stopni i piękne słońce.To tyle jako laik i właściciel domku i pieca j/w.Ale lekturę wszystkich postów odnośnie pieców i instrukcję obsługi mam już w paluszku.Piec jest rocznik 1998 nowy montowany wraz z całym C O w 1999 roku.[/i]
    MaMik
    Level 16  
    Teraz wiemy już, że problem leży w zapłonie.
    Następne pytanie to co dokładnie wymienił serwisant: elektrodę zapłonową czy jonizacyjną, czy może cały automat palnikowy sądząc po cenie za usługę.
    Gdyby udało się przyłapać usterkę na 'gorącym uczynku', może to się udać jeśli popsuje się bardziej, to jeszcze jedno pytanie szczegółowe, (ale trzeba obserwować palnik): czy po pojawieniu się iskry widać płomień, chociażby na krótko. Jednak mimo to, można wykonać próbę, jeśli jest taka możliwość, a mianowicie: obrócenia wtyku w gniazdku zasilającym.
    junkers radostar
    Level 2  
    W tej cenie wymienił też termometr w zasobniku zgłaszany przeze mnie bo nie działał,a wymieniona część to nr.kat. 87229665910,made in France,jak da radę dołączę zdjęcie,nazwa po niemiecku zundelektrode.
    junkers radostar
    Level 2  
    Załączam zdjęcie wymienionej elektrody.Jak narazie się nie ,,zawiesza piec" tj.pracuje.W gniazdku nie da się obrócić wtyczki bo jest z uziemieniem.A pod tym względem był również elektryk i sprawdzał włącznik główny prądu w piecu czy jest uziemienie sprawdził i w/g niego OK.Ja osobiście tego nie sprawdzałem.