Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Renault megane scenic 1.9 dti nie działa licznik

tomekj1980 01 Mar 2013 18:54 15321 11
    tomekj1980
    Level 2  
    Witam. Mam problem z licznikiem w moim sceniku 1.9 dti z 1999 roku. Otóż nie pokazuje prędkości ani nie nalicza kilometrów . Posiadam wersję z ABS który działa prawidłowo . Przeprowadziłem test licznika tez działa poprawnie . Może ktoś miał podobny problem i wie gdzie szukać usterki ? Z góry dziękuję za odpowiedzi .
    User removed account
    User removed account  
    tomekj1980
    Level 2  
    Licznik działa na 100% był sprawdzony w innym scenicu z tego samego roku i tym samym silnikiem
    misiek-888
    Level 36  
    Impulsator bądź jego zasilanie do sprawdzenia.
    tomekj1980
    Level 2  
    Gdzie go szukać
    misiek-888
    Level 36  
    Na skrzyni biegów koło przwej półosi.
    tomekj1980
    Level 2  
    Byłem kiedyś w tej sprawie u mechanika powiedział mi że nie widzi żadnego czujnika i że prędkość szczytuje z abs-u a że abs działa i kontrolka gaśnie radził wizytę u elektryka .

Dodano po 1 [minuty]:

Ale jutro kładę się pod auto poszukam tego czujnika .
    milejow
    Level 43  
    Nie ma żadnego czujnika prędkości, uwalony kabel(chyba szary) na odcinku od sterownika ABS do zegarów, schemat w dłoń i szukać przerwy.
    mimas
    Level 9  
    Skad wziac ten schemat?Mam wrazenie ze jest strzezony(i inne) jak tajemnica wojskowa bo sciagnac go z sieci nie sposob...Mam identyczny problem w RXsie.Co do szarego kabla to doprecyzuj o ktory chodzi bo do deski dochodza conajmniej dwa o takim kolorze i identycznej srednicy...
    mimas
    Level 9  
    Dzieki za linki,przydaly sie!Okazalo sie ze 23 pin jest obciety przy kostce deski a obciety przewod wystajacy z wiazki jest zlutowany z jakims niefabrycznym kablem prowadzacym gdzies pod kokpit...Nadmienie ze widac pozostalosci instalacji po jakims navi albo systemie glosnomowiacym,sam nie wiem...
    gocom
    Level 11  
    Witam mam podobny problem. Zanika mi pomiar (licznik, prędkość).
    Sytuacja wygląda tak jadę np 30 km jest ok nagle pomiar zanika.
    Zdarza się że ponownie powraca na ułamek sekundy, na kilka kilometrów. Bez konkretnej reguły w różnych sytuacjach. Np. agresywny skręt.

Jeśli samochód stoi na postoju ok 20 minut i ponownie ruszam to zdarza się że licznik ponownie pokazuje pomiary przez kilkadziesiąt kilometrów potem ponownie zanika.