Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

PC - Długie ładowanie Biosu.

rafix095 01 Mar 2013 20:17 1809 16
  • #1 01 Mar 2013 20:17
    rafix095
    Poziom 9  

    Ostatnio pojawił się problem z moim PC'tem, otóż podczas uruchamiania komputera, kiedy ładuje się bios (przed napisem uruchamianie systemu windows...), gdy na ekranie widnieją komendy dotyczące wchodzenia do konfiguracji biosu itd. Na ekranie w prawym rogu pojawiają przeskakujące znaki (5A itp), problem w tym, że do tej pory przeskakiwały one w przeciągu kilku sekund, teraz zatrzymuje się właśnie przy tym "5A" i stoi 10min, później uruchamia się i komputer chyba (wydaje się być wolniejszy) chodzi dobrze. Zresetowałem BIOS po przez wyciągnięcie baterii na kilka minut, ale nie pomogło. Kondensatory na płycie gł. nie są wybrzuszone. Co może być przyczyną tego zjawiska??


    Mój sprzęt:

    Karta graf.- GeForce 9400GT
    Płyta gł: intel d946gzab
    Procek: Intel Pentium Dual-Core E2180
    Zasilacz jakiś TakeMe...

    0 16
  • Pomocny post
    #2 01 Mar 2013 20:22
    taki01
    Poziom 13  

    Odłącz wszelkie peryferia wewnętrzne, dyski, cd i co tam masz dziwnego jeszcze, ale nie tylko zasilanie ich ale od kontrolerów też. Będziesz miał większą jasność co do tego co się dzieje.

    0
  • Pomocny post
    #4 01 Mar 2013 20:25
    taki01
    Poziom 13  

    Dysk twardy też może być powodem !!!

    0
  • Pomocny post
    #6 01 Mar 2013 21:31
    Epox
    Poziom 38  

    To że zasilacz do wymiany to się zgodzę ale

    pawelr98 napisał:
    dysk a i tak jest do wymiany.

    to już trochę nadinterpretacja nie widząc smart-u ilości badsectorów itd wiec może niech autor wrzuci smart z Hd Tune CrystalDiscInfo lub tym podobnych programów

    0
  • #8 01 Mar 2013 22:29
    RADU23
    Moderator - Komputery Serwis

    pawelr98 napisał:
    Ale ja akurat mówiłem o zasilaczu jako do wymiany.

    Co ty się tak uparłeś tego zasilacza? Jest zdecydowanie do wymiany,ale na chwilę obecną proponuje pomierzyć miernikiem napięcia w moleksie na poszczególnych liniach. Następnie skan ramu przy pomocy MemTest-u. Oczywiście na koniec smart HDD.
    Reasumując:
    -podaj wyniki pomiaru dla poszczególnych napięć w zasilaczu
    - sprawdź pamięć MemTest-em czy nie posiada uszkodzeń (jeśli masz klika kości,to testuj każdą z osobna)
    - zamieść screen smart-u dysku twardego z HD Tune

    0
  • Pomocny post
    #9 01 Mar 2013 22:33
    Epox
    Poziom 38  

    No niestety prośby do autora tematu co by podał więcej info jakoś jak grochem o ścianę

    0
  • Pomocny post
    #10 01 Mar 2013 22:36
    sie7dem
    Poziom 10  

    Za mało prądu daje zasilacz lub inne urządzenie zaczęło pobierać więcej prądu.

    Miałem kiedyś taką sytuację, że napęd dvd z powodu pewnej awarii zaczą się nadmiernie grzać pobierając jednocześnie tyle prądu, że komputer się wyłączał.

    Tak więc warto najpierw sprawdzić urządzenia podłączone bezpośrednio do zasilacza

    0
  • Pomocny post
    #11 01 Mar 2013 22:47
    RADU23
    Moderator - Komputery Serwis

    sie7dem napisał:
    Za mało prądu daje zasilacz lub inne urządzenie zaczęło pobierać więcej prądu.

    Nie wróżymy tutaj z powietrza kolego.
    Więc czekamy na wykonanie pomiarów zasilacza przez autora tematu.

    0
  • #12 02 Mar 2013 10:33
    rafix095
    Poziom 9  

    Dziwne, ale po zrobieniu pomiarów zasilacza komputer sam się naprawił. Wyniki pomiarów:

    Czerw. 10.4V
    Żółty 25.3V
    Pomarańcz. 6.5V
    Fiolet. 10.4

    Dysk jest nowy, niedawno kupiony także na razie nie chce mi się go sprawdzać.

    Póki co komputer chodzi poprawnie, co prawda gra wyłącza się podczas grania, ale to chyba wina tej gry...

    0
  • Pomocny post
    #13 02 Mar 2013 11:39
    Epox
    Poziom 38  

    tylko później ...

    rafix095 napisał:
    nie chce mi się go sprawdzać
    lepiej zapobiegać niż leczyć ale skoro kolega ma za dużo kasy... bo później jak coś "pizdnie" to może nie być co zbierać ale to już kolegi wybór ... komputery się same nie naprawiają

    0
  • #15 02 Mar 2013 15:17
    rafix095
    Poziom 9  

    Wieczorem sprawdzę dysk i ram.

    Pomiary:

    Czerw. 5.0V
    Pomarańcz. 3.35V
    Żółty 12,11/12,09V

    0
  • Pomocny post
    #16 02 Mar 2013 18:51
    RADU23
    Moderator - Komputery Serwis

    Z pomiarów wynika iż zasilacz trzyma napięcia.
    Sprawdź ram i hdd. Zamieść tutaj screeny z HDTune i MemTest-a.

    0
  • #17 03 Mar 2013 09:02
    rafix095
    Poziom 9  

    Dysk sprawny, niestety wyłączyłem HDTune i nie mam jak zrobić screen'a. Za ramy wezmę się dzisiaj.

    EDIT:

    Kości ram również sprawne. Problem znikł, więc nie widzę sensu na razie drążenia tematu dalej. Dzięki za pomoc.

    0
  Szukaj w 5mln produktów