Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Antena pokojowa dvb-t obrotowa

pauleta25 02 Mar 2013 21:49 4347 25
    pauleta25
    Level 10  
    Witam zakupiłem poniższą antenę i mam problem ponieważ nie moge ją dobrze ustawić odbiera mi tylko jeden program , ile programów ta antena może odbierać oraz problem tkwi w tym jak ją zakupiłem to nie było w zestawie kabla zasilającego poczytałem w necie i wychodzi na to że zasilacz jest już wbudowany to niewiem

Proszę poprawić załącznik/i/ link/i/ zgodnie z zasadami forum, link (pisownia):
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2053101.html
    [_P_]
    bogi
    Level 29  
    No to kupiłeś sobie zabawkę a nie antenę.
    Wystaw choćby biquada za okno w kierunku Przemyśla.
    Jakąkolwiek antenę skierujesz na południe i powieneś odbierać dwa muxy.
    pauleta25
    Level 10  
    to co muszę zrobić żeby dobrze odbierała oraz czy jest potrzebny kabel zasilacz antenowy

Jak rozpoczynamy/ kończymy zdanie/ pytające?
    Proszę poprawić!
    [_P_]
    bogi
    Level 29  
    Powinna wystarczyć TAKA antena. Wewnątrz puszki znajduje się symertyzator, potrzebujesz kawałek kabla koncentrycznego i wtyk antenowy. Wystaw antenę za okno w kierunku Przemyśla i oglądaj. Antena ma być bez wzmacniacza.
    User removed account
    Level 1  
    pauleta25
    Level 10  
    tylko gdy zakupiłem tą antene to nie wyslano mi w zestawie zasilaczu antenowego i może dlatego nie ma takiego dobrego odbioru
    telbod
    Level 32  
    Naiwnie sądziłem że wszystkie konstrukcje antenowe widziałem, a tu zaskoczenie.. :D Temat proponuje przenieść do działu HUMOR....A koledze proponuje spakować to coś i odesłać, masz na to 10 dni.
    djcichy878
    Conditionally unlocked
    Bardzo trafna sugestia kolego telbod.
    Przez 4 lata pracowałem w sklepie elektronicznym Boże co ja za "anteny"już widziałem ale czegoś takiego... To jest dobre jak masz ogródek grillowy koło nadajnika TV a nie do mieszkania. Musisz mieć antenę zewnętrzną typu Yaga np. ATZ19 ewentualnie siatka z wzmacniaczem SWA2000 ale płytka przy siatce bedzie Ci "strzelać" przy burzy. Może być pokojowa ale jakaś renomowana np. Telmor wtedy ustawiasz na parapecie dobrze kierunkujesz i MUXy muszą śmigać. Dobry koncentryk to też podstawa. Jeśli chcesz się pobawić to spróbuj podłączyć dobry zasilacz antenowy postaw to cudo na parapecie i zobacz efekty.
    pauleta25
    Level 10  
    sklep zadeklarował mi ze w najbliższych dnia wyślą mi zasilacz antenowy stabilizowany , narazie ta antena bez zasilacza odbiera 3 programy tylko torche śnieży ale jak będzie już ten zasilacz to jakość się poprawi?
    djcichy878
    Conditionally unlocked
    Ale ty szukasz anteny na dvb-t czy analog?
    pauleta25
    Level 10  
    tak ja wyżej pisałem zakupiłem ta antene pokojową i do zestawu nie dodali mi zasilacza antenowego stabilizowanego , chciałbym zeby od dobierały podstawowe programy takie jak tvp1 , tvp2 , tvn i polsat ale narazie nie mam jeszcze tego zasilacza czy wtedy bedzie poprawa
    djcichy878
    Conditionally unlocked
    A w twojej okolicy jest włączony analog jeszcze? Wiesz że w tym roku kończy się cyfryzacja więc jak nie masz tunera DVB-T albo TV Mpeg4 to za długo nie poogladasz analogu
    pauleta25
    Level 10  
    od 19 marca bedzie unas włączona telewizja cyfrowa , mam dekoder cyfrowy ale na nic nie mam podstawowych programów dlatego dokupiłem antęne żeby chodziły podstawowe programy
    djcichy878
    Conditionally unlocked
    No ale wyszukaj kanały cyfrowe a nie analogowe
    pauleta25
    Level 10  
    bo niewiem dokładnie kiedy wysla mi ten zasilacz antenowy prosze was zakupie go we własnym zakresie tylko prosze podajcie mi konkretny jaki model mam zakupiC tego zasilacza i z jaką koncówką

Dodano po 25 [minuty]:

zdjęcie z tyłu anteny wejścia zasilacza antenowego :

Proszę poprawić załącznik/i/ link/i/ zgodnie z zasadami forum, link:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2053101.html
    Jak rozpoczynamy zdania/ znaki przystankowe/ pisownia?
    [_P_]
    pauleta25
    Level 10  
    czekam na odpowiedz

Moderated By _PREDATOR_:

Nie pisz posta pod postem!
    Pracujemy na upomnienie?

kizek
    Level 35  
    Wydaje mi się że ta antena posiada wbudowany zasilacz, patrząc na zdjęcie, przewód pierwszy od prawej wygląda na zasilający, do podłączenia do gniazdka.
    pauleta25
    Level 10  
    tak posiada , ale od lewej strony jest gniazdo zasilające
    kizek
    Level 35  
    Po co ci zasilacz zewnętrzny, jak antena posiada wbudowany zasilacz?
    kizek
    Level 35  
    Bardziej bym obstawał za tym że jest to gniazdo które można wykorzystać w sytuacji kiedy nie mamy dostępu do gniazda 230V i podłączamy się do akumulatora 12V np. w lesie latem na wakacjach ;).
    pauleta25
    Level 10  
    skontaktowałem sie z sklepem kazali mi wyslac zdjecia anteny i napisali że musi być kabel odesla go mi ponieważ tak jak tam pisze ta antena powinna sie obracac a wogule sie nie obraca

Dodano po 2 [minuty]:

to dllaczego ta antena odbiera tylko 3 programy i to jeszcze snieży

Przeczytaj regulamin forum i zastosuj się do niego!
    PW
    [_P_]
    pauleta25
    Level 10  
    Witam, zakupiłem antenę kierunkową 16 elementową z wzmacniaczem, moje pytanie jest następujące, chciałbym ją zamontować jakoś za oknem, czy jest jakiś taki tani sposób, żebym nie musiał kupować uchwytu, żeby zamontować?

Pisownia!
    [_P_]
    kizek
    Level 35  
    Chciało by się powiedzieć, że jak powiesisz na sznurku to też będzie dobrze ;) ale bez obrazy uchwyt musisz zastosować.
    AxelNext
    Level 38  
    _cheetah_ wrote:

Przy odległości ~20km od Przemyśla (Tatarska Góra)

pauleta25 wrote:
    zakupiłem antenę kierunkową 16 elementową z wzmacniaczem

Jakoś tego nie widzę.
    Wywal wzmacniacz i zamontuj symetryzator.