Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wciągarka budowlana, budowa i wymiary

krys.kj 03 Mar 2013 10:23 7167 13
    krys.kj
    Level 11  
    Witam szukam jakiegoś schematu, rysunku wciągarki budowlanej chodzi mi bardziej o sam maszt który był by obrotowy i montowany do pala drewnianego przymocowanego do ściany domu
    andseg
    Level 20  
    Tam nie maszt był obrotowy, tylko sam pomost ładunkowy był osadzony na czymś w rodzaju zawiasu.
    ziemek56
    Level 22  
    Do pala (słupa) mocowany był obrotowo żurawik przyścienny dla kotłowni.

Ale oba typy (żurawik i podest) podlegają pod Dozór Techniczny. Obsługa też (Ż III)
    andseg
    Level 20  
    To urządzenie nazywa się "wyciąg przyścienny".
    Wpisz to w google - znajdziesz informacje i rysunki.
    ziemek56
    Level 22  
    andseg wrote:
    To urządzenie nazywa się "wyciąg przyścienny"

Dokładnie wciąg.
    Wyciąg jest nad okapem, np kuchennym ...
    andseg
    Level 20  
    To że masz wyłącznie kuchenne skojarzenia to Twój problem.

Cytuję z podręcznika "Transport na budowie" - Rucki -
    cyt."3.14. Najprostsze mechanizmy do podnoszenia ciężarów
    Krążki linowe (bloki), wielokrążki, dźwigniki (lewary), wciągniki, wciągarki, przyciągarki, zasady obliczania mocy silnika do napędu wciągarki, liny stosowane w maszynach podnośnych
    3.15. Wyciągi pionowe i pochyłe
    Klasyfikacja ogólna wyciągów, konstrukcja i zakres stosowania wyciągów szybowych, klasyfikacja wyciągów przyściennych, kon¬strukcja i zakres stosowania wyciągów przyściennych jednosłupowych, konstrukcja i zakres stosowania wyciągów przyściennych dwusłupowych, zalety i wady wyciągów przyściennych, konstrukcja i zakres zastosowania wyciągów pochyłych, konstrukcja i zakres stosowania wyciągów strunowych, obliczanie wydajności wyciągów"
    ziemek56
    Level 22  
    andseg wrote:
    To że masz wyłącznie kuchenne skojarzenia to Twój problem

Problem ma raczej autor podręcznika. Nie rozróżnia wciągu od wyciągu, lub wciągarki od wyciągarki, zapewne też dźwigu od żurawia. A to już wstyd - błędnie uczyć !!!
    Wyciąg jest urządzeniem przemieszczającym medium gazowe.

Obowiązuje nas klasyfikacja dozorowa i na tę powinieneś się powoływać. Proszę pamiętać też, że wiele treści ulokowanych w sieci mija się z poprawnością.

Ewidentnie autorowi tematu zależało na urządzeniu podnoszącym ... a strop np.jest między piętrami > nie pod hakiem żurawia.

Pouczenia nie przyjmuję ...
    andseg
    Level 20  
    Każdemu wolno mieć swoje zdanie.
    W każdym razie jak wpiszesz w google "wyciąg budowlany" to dostaniesz parę tysięcy odpowiedzi. Łatwe do sprawdzenia.
    Oni (autorzy tych tekstów) wszyscy się pewnie mylą - tak jak autor podręcznika .............
    Dla mnie sprawa jest jednoznaczna i szkoda mi czasu na bezcelowe dyskusje.
    Pozdrawiam
    saskia
    Level 39  
    Nie sa to zbyt bezpieczne urzadzenia i pamietam ze bodajze w latach 80 tych zostaly wycofane z uzytku (zabronione uzytkowanie), jako niebezpieczne. Nie wiem jak to wyglada prawnie w dzisiejszych czasach, ale mimo wszystki nie polecal bym tego.
    Z tego co pamietam, to puszczaly mocowania do muru, urywaly sie liny, spadaly z niego materialy budowlane, szyna nawet dobrze zamocowana do muru, wyginala sie na boki, itp.
    Glowna tego przyczyna bylo nieprzestrzeganie limitu ladownosci i innych warunkow, ale mimo wszystko jest to urzadzenie niebezpieczne, chocby ze wzgledu na podwojne i nie do konca kontrolowane sily wystepujace na samym maszcie (szynie).

Dodano po 2 [minuty]:

Prawdopodobnie jak koledzy wczesniej pisali, taki wyciag musi byc pod "dozorem technicznym"
    krys.kj
    Level 11  
    ale czy ja pytam czy jest to bezpieczne? mi chidzi o jakieś wymiary
    saskia
    Level 39  
    Jesli chodzi o wymiary, to podstawa sa wymiary urzadzen i narzedzi transportowanych w taki sposob, a ktore sa niezbedne na budowie.
    Najwieksze gabaryty do takiego transportu ma taczka budowlana + miejsce na "operatora taczki", :-) aby mogl ja wyprowadzic z platformy, bez ryzyka wychylania sie poza platforme.

Jesli chodzi o inzynieryjne aspekty konstrukcji, to umieszczenie wciagarki (silnika i szpuli) na szczycie wyciagu, zmniejszy 2 krotnie obciazenie masztu (szyny).

Poza tym urzadzenie powinno miec mozliwosc awaryjnego hamowania, w razie zerwania liny, a sama wciagarka, powinna miec hamulec tzw. magnetyczny w silniku napedowym.
    komendand
    Level 9  
    Wydaje mi się, że znajdziesz wiele danych i instrukcje obsługi na stronie camac.info.pl. Tam jest to dość porządnie zrobione, a poza tym te wciągarki są bardzo dobre. Zaprzyjaźniona firma ma taką wciągarkę mocowaną na kotwy albo przeciwwagę i pożyczam ja czasami. Tak naprawdę to taki tani i mały dźwig na budowie.