Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Linksys WRT54GL - Brak połączenie komputera z routerem.

03 Mar 2013 13:50 8178 20
  • Poziom 10  
    Witam, sprawdziłem już wszystkie tematy i ten router tutaj i....dalej nic :(
    Załamka bo już 6-tą godzinę siedzę i nie mogę głupiej rzeczy zrobić tzn.:
    router podłączam do laptopa z win xp kablem sieciowym, wpisuję w przeglądarce:
    192.168.1.100 i nic !
    nie mogę wejść w ustawienia routera.
    Próbowałem już chyba wszystko: zmieniać adres IP, i w opcji: uzyskaj adres IP automatycznie, i wpisywałem go ręcznie: 192.168.1.1 oraz 192.168.1.100 ale też
    192.168.0.1 czy 192.168.1.0, maska podsieci zawsze ta sama, 255.255.255.0 a do router'a nie był podłączony internet - chciałem wejść tylko w jego ustawienia.
    Sprawdzałem kable i działają, bo teraz mam ten kabel sieciowy bezpośrednio podłączony do modemu od dostawcy - UPC.
    Jakieś pomysły?

    A i te tematy już przeglądnąłem:
    Linksys WRT54GL - brak strony administracji. (2)
    Problem z routerem linksys WRT54GL (3)
    Linksys Wrt54gl reset nie działa, brak hasła dostępu (3)
    Brak połączenia z internetem pomimo poprawnego połączenia komputera z routerem (25)
    Brak połączenia z routerem linksys (2)

    Dodano po 3 [minuty]:

    Dodam jeszcze taki mniejszy problem:
    jak podłączę kabel sieciowy bezpośrednio z modemu od dostawcy internetowego do peceta z Windows 7 to....nie ma netu, nic ! nie może znaleźć połączenia(szukałem, konfigurowałem i nic)
    A podłączyłem ten kable to laptopa z Windows XP i....bez żadnych ustawień z automatu pojawił się internet :/
    Ktoś ma pomysł czemu Windows 7 głupszy niż XP ???
  • Poziom 24  
    Witam.
    Marcin Kawa napisał:
    wpisuję w przeglądarce:
    192.168.1.100 i nic !

    Czy to na pewno jest adres tego routera?
    Na spodzie owego routera nie ma napisanego adresu? Jak jest i nie odpowiada to zresetuj go przyciskiem i spróbuj jeszcze raz.
  • Poziom 33  
    Marcin Kawa napisał:
    [ciach]
    Dodam jeszcze taki mniejszy problem:
    jak podłączę kabel sieciowy bezpośrednio z modemu od dostawcy internetowego do peceta z Windows 7 to....nie ma netu, nic ! nie może znaleźć połączenia(szukałem, konfigurowałem i nic)
    A podłączyłem ten kable to laptopa z Windows XP i....bez żadnych ustawień z automatu pojawił się internet :/
    Ktoś ma pomysł czemu Windows 7 głupszy niż XP ???
    Za każdym razem, gdy podpinasz kompa bezpośrednio do modemu operatora zrestartuj prądowo modem. Po drugie, gdy podpinasz się pod router, to ustaw wszelkie parametry na auto i sprawdź czy komputery zostały poprawnie zaadresowane. Gdyby dostały łyndołsową adresację, to albo zrestartuj komputery albo z konsoli (tryb admina) zrzuć i pobierz adresację (ipconfig /release, ipconfig /renew).
  • Poziom 10  
    Jeszcze jedna rzecz: router używałem 3 lat temu w dialogu i działał bez problemów - dopiero dzisiaj (wcześniej leżał w szafie) mam z nim problem, tzn.: wejść do niego :/
  • Poziom 38  
    Wchodzisz przez przeglądarkę 192.168.1.1 wpisujesz hasło - admin.
  • Poziom 10  
    Rzeczywiście w windzie 7 zmieniłem ustawienia karty sieciowej - zmieniłe adres IP na domyślny i działa :)
    Te ustawienia jednak gdzie indziej trochę są niż pod XP, niestety.
    Teraz się zajmę routerem.

    Dodano po 4 [minuty]:

    No niestety- pod routerem mam tylko jakieś takie dwa numery:
    S/N CL7B1H938425
    oraz
    MAC 00226B6E17BE

    i nic z tego nie kumam bo to są cyfry i litery ??? WTF?
  • Poziom 33  
    S/N - serial number - numer seryjny urządzenia
    MAC - fizyczny adres urządzenia.
  • Poziom 10  
    No dobra, ale czy ten MAC mam wpisać w ustawieniach kart sieciowej?
    Przecież to chyba nie będzie działać ?
  • Poziom 33  
    Pytałeś się co to jest, to napisałem. Masz tylko ustawić automat i sprawdzić co jest bramą dla karty sieciowej. W ten sposób zdobędziesz adres swojego routera. W ostateczności możesz go zresetować do ustawień fabrycznych.
  • Poziom 10  
    ale... Ja już go zresetowałem (z tyłu taki mały przycisk przytrzymałem na ponad pół minuty) i dalej nie che ruszyć :(
    Nie wiedziałem, że to może być aż taki problem by tylko podłączyć router i wejść w jego ustawienia :/
  • Poziom 33  
    Marcin Kawa napisał:
    ale... Ja już go zresetowałem (z tyłu taki mały przycisk przytrzymałem na ponad pół minuty) i dalej nie che ruszyć :(
    Nie wiedziałem, że to może być aż taki problem by tylko podłączyć router i wejść w jego ustawienia :/
    Masz podłączyć komputer do routera i zobaczyć czy jest adresowany. Odpal konsolę i wpisz ipconfig powinieneś dostać adres IP, maskę i najważniejsze, adres bramy - to Twój router. Wchodzisz na router przez przeglądarkę i go konfigurujesz. Jeśli nie dajesz rady, to poproś kogoś z doświadczeniem i mu zapłać.
  • Poziom 24  
    Wpisywałeś w przeglądarce, w miejscu gdzie wpisujesz adres strony to: 192.168.1.1 ?
    Przeważnie to jest adres routera ale nie zawsze.
    Jak to nie ten to wpisz w wierszu poleceń (chyba wiesz jak go włączyć) to co pisał Ci kolega VooVoo.
    Najpierw
    VooVoo napisał:
    ipconfig /release

    a później
    VooVoo napisał:
    ipconfig /renew

    To co będzie pisało przy "Default Gateway" to adres Twojego routera wtedy go wpisz w przeglądarce a hasło i login to "admin".
  • Moderator na urlopie...
    Reset i router i modemu kablowego. Na 99% zadziała.
    Modem kablowy wyłącz na przynajmniej 15 minut.
    Router resetuj przy odłączonym kablu WAN i odłączonym kablu sieciowym.

    Wejść w ustawienia Routera i wpisać adres MAC modemu kablowego w zakładce Klonowanie MAC (chyba, że Router przypisuje to automatycznie, ale trzeba to sprawdzić)

    W XP ustawić na adres "Przypisany Przez DHCP"

    Po poprawnym resecie aby dostać się do jego parametrów podłączasz kabel RJ45 i łączysz z PC.
    Wpisujesz w przeglądarce 192.168.1.1

    Poniżej instrukcja obsługi do Twojego routera, gdzie masz bardzo przejrzyście opisane, jak i co po kolei zrobić (wersja 1.1). Jest po angielsku, ale dość przejrzyście pokazne sa również ilustracje.
    Załączniki:
  • Poziom 10  
    Cytat:
    Jeśli nie dajesz rady, to poproś kogoś z doświadczeniem i mu zapłać.


    No to, takie coś w dopiero w drugiej kolejności godziłoby to w mój portfel, a w pierwszej w MÓJ honor/dumę/poczucie wartości :)
    Przecież to nie jest żaden "rocket science".
    Tak jak mi napisałeś vooovooo dostałem się do tych informacji z konsoli i tam jest adres: 192.168.1.111 z jakieś przyczyny, no ale nie ważne, tego użyłem by się dostać to routera z przeglądarki (wiem jak to wszystko wygląda bo sam to robiłem, nie miałem żadnych problemów i nawet na tym sprzęcie - tylko, że ostatnio to było ;/ 3 lata temu) i..dalej nic.
    Spróbuje jeszcze raz dziś wieczorem jak będę w domu.

    Dodano po 8 [minuty]:

    I oczywiście poprzez "Default Gateway", masz na myśli, ostatni wiersz jaki mi tam wy-listuje ta druga komenda czyli: Brama Domyślna.
    Ok, sprawdzę to jak tylko wrócę na chatę.
  • Poziom 24  
    Marcin Kawa napisał:
    I oczywiście poprzez "Default Gateway", masz na myśli, ostatni wiersz jaki mi tam wy-listuje ta druga komenda czyli: Brama Domyślna.

    Tak to mam na myśli.
  • Poziom 10  
    Wszystko zrobiłem tak jak trzeba/jak napisane powyżej: restart routera(gdy jedyny kabel do niego podłączony to ten zasilający do giazdka) następnie podłączenie przez RJ-45 do kompa a potem wpisałem w przeglądarce 192.168.1.1 i dalej pusta strona :(
    A co uzyskałem na ten czas: wszedłem(przez wi-fi) na router... asus (model WL520gc ) jakiś sąsiad se założył - sieć się nazywa "default" i jest to na razie mój jedyny dostęp do neta, sieć kompletnie nie zabezpieczona. Na ten router wchodzę przez Wi-Fi i tylko pytanie czy może jakoś to wejście na ten router blokować (i zablokować na przyszłość)wejście na mój router Linksys'a podłączany kablem.
    Dadam, że IP wszystkich połączeń mam domyślne ("Uzyskaj adres IP automatycznie") a podłączając mój router zrywałem połączenie z siecią "Default" i fizycznie przyciskiem na laptopie wyłączałem Wi-Fi.
    Poniżej co dała comenda: ipconfig/renew

    Sufiks DNS konkretnego połączenia:
    Adres IP.......................192.168.1.111
    Adres IP...................... 255.255.255.0
    Brama domyślna..........192.168.1.1

    W tym momencie pozostaje mi tylko jedno wytłumaczenie:
    router leżał w szafie 3 lata nie używany, soft się na nim "sam z siebie wykasował"
    i teraz jest to bezwartościowa kupa złomu, którą mogę sobie tylko wyrzucić :(
  • Moderator na urlopie...
    Jak Ty podłączasz ten kabel Rj45? Zmień wejście. Mam nadzieję że do WAN nie podłączasz..

    Skoro sie odpala i działa to MUSI działać. Nie może sobie router w szafie sam z sebie zepsuć. No chyba, że do szafy powęrdował dlatego, że coś z nim było nie tak. Ale jest do uratowania.
    Może ten reset nie działa jak powinien. Sprawdź to.
    Spróbowałbym go otworzyć, i zobaczyć, czy przypadkiem mikrostyk od resetu nie wysiadł i nie daje zwarcia.
  • Poziom 10  
    Nie, nie - to na pewno do dobrego wejścia podłączam, tam są te cztery takie same z których można kablowo się połączyć z czterema różnymi kompami i jeden z nich właśnie używam a ten obok pozostały to tylko modem tam się podłączą i to wiem.
    Spróbuje go rozebrać i ten reset zrobić od środka.
  • Moderator na urlopie...
    Po resecie i odczekaniu chwili (zwykle około 30s do min) MUSI Ci się połączyć ze stroną konfiguracyjną. (o ile urządzenie jest sprawne)
    Spróbuj także zmieniać gniazda przy połączeniu. Miałem kiedys router z uwalonym 1 gniazdem, a 3 były sprawne i też nie chciał załapać.

    Tak jak pisałem, dziwne, że nie wraca do ustawień fabrycznych przyciskiem reset.
  • Poziom 10  
    Niestety :( zmieniałem gniazda i dalej nie działa. Myślę że możemy uznać router za zepsuty.
    Jutro go rozbiorę by sprawdzić ten reset i prawdopodobnie zamknę temat.
    Pozdrawiam.

    PS.
    Właśnie dostałem drugi router-nówka i bez problemów wszedłem w jego konfigurację.
    Niestety ma wejście na kabel RJ-11 czy jak mój kolega twierdzi RJ-16 w każdym bądź razie taka wtyczka telefoniczna o mój usługodawca inter.(UPC) ma wyjście z jego modemu na zwykły kable sieciowy czyli RJ-45 więc się zapytam istnieje w ogóle coś takiego jak przejściówka z RJ-11 na RJ-45 ??

    Dodano po 6 [minuty]:

    Sorry za głupie pytanie (i podejście) bo właśnie sprawdziłem na allegro i rzeczywiście jest.
    Ale za to się upewnię: tak przejściówka załatwi sprawę? Nie będzie problemów z kompatybilnością ?
  • Poziom 24  
    Marcin Kawa napisał:
    Właśnie dostałem drugi router-nówka i bez problemów wszedłem w jego konfigurację.
    Niestety ma wejście na kabel RJ-11 czy jak mój kolega twierdzi RJ-16 w każdym bądź razie taka wtyczka telefoniczna o mój usługodawca inter.(UPC) ma wyjście z jego modemu na zwykły kable sieciowy czyli RJ-45 więc się zapytam istnieje w ogóle coś takiego jak przejściówka z RJ-11 na RJ-45 ??

    Ta nówka to router ADSL, a one zupełnie inaczej działają. Czasami mogą działać jako Switch .