Mam prośbę - nie jestem elektronikiem - zrobiłem sobie "przypominacz" o włączeniu świateł mijania, po prostu między (+) po stacyjce a żarówkę świateł mijania, poprzez djodkę, włączyłem buzerek 6-18V. wszystko działa poprawnie - przy niewłączeniu świateł na wyjściu z mijania pojawia się (-)
poprzez włókno żarówki, buzerek wyje i jest OK - z małym minusem.
Potrzebuję jak najprostrzy układzik zwłoczny 5-15 sekund ażeby to ustrojstwo nie wyło podczas odpalania pojazdu (diesel-świece żarowe itp) bo dostaje od tego małpiego rozumu.
Prośiłbym o jakiś prosty schemacik - może da się zrobić na elementach biernych lub na 555. ?
A może wykorzystać jakiś układzik który pozwoli buczyć dopiero po przekroczeniu napięcia - np. 13,5 V ( to znaczy po odpaleniu silnika )
Z góry dziękuję za rady.
poprzez włókno żarówki, buzerek wyje i jest OK - z małym minusem.
Potrzebuję jak najprostrzy układzik zwłoczny 5-15 sekund ażeby to ustrojstwo nie wyło podczas odpalania pojazdu (diesel-świece żarowe itp) bo dostaje od tego małpiego rozumu.
Prośiłbym o jakiś prosty schemacik - może da się zrobić na elementach biernych lub na 555. ?
A może wykorzystać jakiś układzik który pozwoli buczyć dopiero po przekroczeniu napięcia - np. 13,5 V ( to znaczy po odpaleniu silnika )
Z góry dziękuję za rady.