Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Baofeng UV-5R - Błąd połączenia z komputerem

Liquidator88 03 Mar 2013 23:43 16347 32
Wago
    Liquidator88
    Level 14  
    Witam.
    Ostatnio przyszedł do mnie zamowiony Baofeng UV-5R z wersją oprogramowania 297 czyli już ma rozszerzony zakres częstotliwości oraz lepiej działa SQL. Problem jednak jest przy programowaniu z komputera... Wszystko jest dobrze skonfigurowane prawidłowo a przy probie odczytania lub zapisu danych z radia, program wyświetla komunikat, że nie można połączyć z radiem. Posiadam jeszcze jednego baofenga ze starszą wersją oprogramowania i tam komunikuje się z komputerem bez problemu. Czy ktoś ma podobny problem i może jest na to jakiś patent? Czy może jest to usterka i nic się nie da zrobić a radio trzeba odesłać? Osobiście wolałbym nie odsyłać radia ponieważ kiedyś jak odesłałem uszkodzone radio to dostałem zwrot pieniędzy ale za przesyłkę nikt mi nie oddał...
    Pozdrawiam
  • Wago
    Marek27
    Level 10  
    Mam w rękach również Baofenga UV5R i również jest jakiś problem albo z kablem albo z radiem komunikat: fail connect with transceiver - sprawdzone na 2 komputerach,oraz na 2 kablach, sterowniki zainstalowane do kabla są prawidłowo.Czy można poprosić o jakąś poradę?? Kabel jest na USB a w instrukcji narysowany jest kabel na RS-232 czy to może być problemem -zły kabel??
    Liquidator88
    Level 14  
    Ja też mam kabel na USB i na Baofengach ze starym firmware wszystko działało bez problemu... Tylko na tej sztuce z nowym softem zaczął się problem, wszystkie inne działają... Nie wiem jak na innych sztukach z nowym firmware, czy będzie wystepował problem czy nie. Sprawdź jaką masz wersję softu i napisz bo może właśnie te nowsze nie chcą współpracować ale przydała by się wypowiedź innych osób na ten temat. Aby sprawdzić wersję softu to wyłącz radio, naciśnij i trzymaj przycisk 3 i z tak wciśniętym klawiszem włącz radio. Przy włączeniu radia na chwilę wyświetli się komunikat z wersją oprogramowania. W moim przypadku jest to BFB297.
    Pozdrawiam :)
    energia_eco5
    Level 10  
    Potwierdzam, radia tej firmy z nowym softem nie działają ze starymi programami, ale działają z nowszymi. Dyskusja ma sens jak ktoś napisze. Radio typ taki z softem takim, kablem takim działa z takim programem, a z innymi takimi nie. Ale to fajne radio i choć trochę na końcach głuche to może chodzić od 6MHz do 999MHz.
  • Helpful post
    Marek27
    Level 10  
    Udało mi się usunąć problem.Problem polega na nie zgodności softu do wersji radia, ja mam wersje BFB297 wcześniejsze modele faktycznie komunikowały się z softem typu UV5r#2 teraz trzeba zassać ze strony:
    http://www.409shop.com/shop_displaynews.php?id=292&locate=1
    odpowiednią wersje softu do danego modelu. Ja zassałem wersje ogólną do wszystkich (?) modeli i problem się skończył, wgrywa/sczytuje radio bez problemu.

Moderated By c2h5oh:

Z podanej wyżej strony ściągamy soft bez prowizji (płacenia punktami).

SQ9MYX
    Level 23  
    Witam. Zakupiłem właśnie wersję UV-5R+. Niestety nie mogę sprawdzić wersji softu poprzez klawisz 3+POWER (nie wyświetla się). Mam program w wersji 12.07.25 i brak komunikacji z radiem. Kabel posiadam na USB oraz zwykły na RS232. Kable działają bo przy połączeniu RX z TX w terminalu mam echo tego co wpisuję... Czyżby Baofeng wypuścił jakąś nową wersję? Próbowałem CHIRP ale również bez efektu na żadnym z kabli...
    Jak w tym przypadku sprawdzić wersję softu w radiu?

Zainstalowałem wersję z postu wyżej lecz przy odpaleniu ekran mruga z programem w tle...
    sp4jkk
    Level 11  
    Witam, ja też mam problem z moim podłączeniem. Sterowniki już różne przećwiczyłem i jest problem.
    Program UV_5R_VIP.exe jak uruchamiam na win732bit to też mi mruga i aż nie ubiję procesu. Czyli nie da się odpalić!
    Co może być nie tak?
    Radio wersja 297.
  • Wago
    SQ9MYX
    Level 23  
    To proszę spróbować tym programem. Podobno jest to najnowsza wersja do Baofenga. Może kolega ma coś nie tak z kablem? Moje radyjka poszły na wymianę. Dostałem kolejne i niestety program baofenga sie nie łączy a CHIRP chodzi elegancko.
    Attachments:
    sp4jkk
    Level 11  
    Już sobie poradziłem, ze strony 409shop ściągnąłem drivery pod win7 i prawie najnowszego chirpa z 28 lipca i działa. Jedyne co mi się nie podobało, to to, że jak podłączam kabel, mimo zainstalowanych sterowników, ponownie mi wyszukuje sterowniki i jak ręcznie zmieniłem na sterownik z "bridge" w nazwie to kabel w menagerze nie pokazywał błedu, był na com8 i chirp ruszał.
    Innego softu nie próbowałem, skoro chirpem mogę wszystko zrobić. Chyba że się mylę?

PS. Dzięki za chęci pomocy ukffun.
    c2h5oh
    Moderator
    Nie można ładować do radia oprogramowania które nawinie się nam pod rękę.
    W UV-5R należy sprawdzić wersję firmware a następnie dobrać do niego oprogramowanie. Pozwoli to uniknąć rozczarowań związanych z pogorszeniem parametrów naszego radia.
    Ładując nieznane i nie dedykowane do konkretnego firmware oprogramowanie można więcej stracić niż zyskać.
    UWAGA! Całość softu jest bez problemów dostępna w internecie całkowicie za darmo.
    Wystarczy w GOOGLE wpisać "Baofeng UV-5R software"
    sp4jkk
    Level 11  
    Zgadzam się. Tylko że problem polegał na tym, że do radia miałem dołączoną płytkę (do kabla) i nie chciało to zadziałać. Dlatego zmuszony byłem szukać innych możliwości.

Trzeba też rozróżnić: soft do kabla (drivery) i soft do radia (program, np. chirp). Ale myślę, że o tym wszyscy wiedzą.

Gdyby ktoś potrzebował pomocy, to proszę napisać. Pomogę, jak tylko będę umiał. :-)
    canis_lupus
    Level 12  
    Też miałem problem z połączeniem. ale zrobiłem sobie kabel na MAX232 i ten działa znakomicie.
    kr1985
    Level 12  
    A ja mam problem innego rodzaju. Podczas proby połączenai sie z radiem pojawia mi sie komunikat Connectin with transreceiver i nic sie nie dzieje :(
    canis_lupus
    Level 12  
    Sprawdź czy działa Ci kabel. Zewrzyj RX z TX połącz się z kablem terminalem i sprawdź czy dostajesz to conapiszesz.

Jakiego programu uzywasz? Kabel masz fabryczny?
    kr1985
    Level 12  
    Hej mógłbyś opisać bardziej dokładne co i jak i z czym trzeba zewrzeć?

Bo nie za bardzo wiem co zrobić.

A kabel dostałem razem z urządzeniem z chin wiec raczej oryginalny.

ten program używam

Wszystkie wersje Firmware
    6) Baofeng CPS v121025 BFBALL z instalatorem (Chin) *** BF5R_CPS_v121025_BFBALL_CHI (VB6) .zip

po pobraniu sterownikow ze stony 409 shop wyskakuje błąd

Communication port is error, please setting right communication port , !
    kr1985
    Level 12  
    Port wybrałem dobry napewno.

Ale jak mam zewrzeć te kabelki kiedy ja mam wszystko zatopione w osłonie i nie mam możliwości.

A mozesz mi podesłać link do stertowników które w większości pasują?

Zaczytywanie odbywa się na włączonym czy wyłączonym skanerze?
    canis_lupus
    Level 12  
    Jakim skanerze?! Co Ty próbujesz programować?!

Nie mam sterowników, nie używam windowsa. Baofenga programuje się przy włączonym radiu.

Jak zewrzeć - kabelkiem, przecież masz wtyczki wyprowadzone.

Dodano po 1 [minuty]:

A! I do programowania radia polecam CHIRP.
    kr1985
    Level 12  
    Mam skaner UV-5R ver BFS297

i np chciałbym zwiększyć zakres częstotliwości i ogólnie dużo łatwiejsze jest programowanie przez komputer.

Na tym programie chirp podczas kolonowania wyskakuje błąd brak komunikacji.

Wydaje mi się ze sterownik nie do końca mam prawidłowy.

Pobrałem najnowszy sterownik do kabla i zadziałał.

Pytanie mam czy ktoś wie jak zwiększyć Freq range?

Bo tego pola nie można edytować.
    canis_lupus
    Level 12  
    kr1985 wrote:
    Mam skaner U5VR ver BFS297

No chyba nie.
    kr1985
    Level 12  
    canis_lupus wrote:
    kr1985 wrote:
    Mam skaner U5VR ver BFS297

No chyba nie.

Poprawiałem w czasie kiedy dodawałeś ten opis
    canis_lupus
    Level 12  
    To nadal nie jest skaner. Nie wiem kto Ci to sprzedał jako skaner. Rozszerzania zakresu częstotliwości nie polecam, po poza normalnym to radio jest po prostu głuche jak pień.
    kr1985
    Level 12  
    A spoko czyli te rozszerzenie to po prostu pic na wode? To ciekawe po co taka opcja w ogole.

Pozatym ja już mam skaner UNIDEN BC92XLT kupiłem to urządzenie i po prostu sobie testuje sprawdzam bawie sie nim.
    tiqi
    Level 10  
    Najnowsze softy dla Baofeng UV-5R

dla urządzeń wyprodukowanych do 29.04.2012
    (plik o nazwie BF5R_CPS_dla_starszej_wersji)
    dla urządzeń wyprodukowanych po 25.10.2012 (wznowiono produkcję)
    (plik o nazwie NOWY)

Dorzucam sterowniki dla Windows XP/7/8/8.1 (x32/x64) oraz instrukcję wgrywania i zgrywania.

Oprogramowanie jest dla radiotelefonu z oznaczeniem UV-5R!!! Nie wgrywać do innych modeli!

Dodatkowo dobry program do obsługi wielu modeli w tym UV-5R

Moderated By c2h5oh:

Nie zamieszczaj materiałów które są ogólnie dostępne w internecie lub na elektrodzie. Wystarczy podać link do tych materiałów.
    Zanim coś napiszesz poczytaj tematy które już są na elektrodzie i rozwiązują ten problem.

canis_lupus
    Level 12  
    Przecież to nie firmware.
    canis_lupus
    Level 12  
    Z tego co wiem, to czipy w baofengach sa nieprogramowalne. A juz na pewno nie przez RS232.
    maylo
    Level 26  
    canis_lupus wrote:
    Z tego co wiem, to czipy w baofengach sa nieprogramowalne. A juz na pewno nie przez RS232.

Dokładnie, procki są OTP brak możliwości zmiany fw. Tylko wymiana na inny z nowszym fw.