Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

scania r 500 wysoka emisja spalin

arekw107 04 Mar 2013 08:02 8082 3
    arekw107
    Level 2  
    W scani R500 świeci się komunikat "wysoka emisja spalin" a w EMS mam kod błędu 4168, może ktoś wie co on oznacza?
  • Helpful post
    MAN Electronics
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Emisja tlenków azotu (NOx) - zmierzony poziom tlenków azotu (NOx) jest wyższy niż powinien być, jednostka sterująca wykryła, że układ SCR nie redukuje zawartości tlenków azotu tak, jak powinien. Usterka ta wpływa na poziom emisji tlenków azotu (NOx) i dlatego w zestawie wskaźników zapala się lampka ostrzegająca o wysokim stężeniu substancji szkodliwych w spalinach. W pojazdach wyposażonych w układ kontroli emisji tlenków azotu pojawi się również komunikat tekstowy.
    arekw107
    Level 2  
    Dziękuję kolego za informację, potwierdziłeś to co odczytała moja TEXA (ostatnio robi mnie w jajo). Mam jeszcze jedno pytanie czy ten błąd można wykasować dopiero jak system skontroluje, że układ SCR działa poprawnie ?
  • Helpful post
    MAN Electronics
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Po usunięciu usterki jednostka sterująca musi sprawdzić, czy usterka faktycznie ustąpiła, aby kod stał się nieaktywny.Jeżeli usterka została usunięta, kod usterki staje się nieaktywny. Wykasuj kod usterki. Aby wyłączyć lampkę ostrzegawczą, trzykrotnie wyłącz i włącz zapłon za pomocą kluczyka w odstępach 10 sekundowych.Istnieje możliwość że kod tej usterki zostanie zapamiętany w ECU jako informacyjny na okres 400 dni gdyż jest to już nie tylko lampka (kubek lodów) informujący o przekroczeniu dolnej granicy wartości emisji tlenków azotu ale komunikat "exhaust emissions high" który zapala się, gdy poziom emisji tlenków azotu przekroczy górną wartość graniczną, przy tej usterce istnieje ryzyko zmniejszenia momentu obrotowego.