Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dekoder DVB-T Cyfrowego Polsatu, jaka antena

kozak69 04 Mar 2013 13:28 15078 20
    kozak69
    Level 25  
    Opłaca się według was kupno tego dekodera?
    http://allegro.pl/dekoder-dvbt-cyfrowy-polsat-t-hd-1000-tuner-ipla-i3048100824.html

W Biedronce ten dekoder jest za 99zł do tego gratisowo dostaje się kilka kodowanych kanałów według ''Tylko z tym dekoderem - przez pół roku w prezencie 8 dodatkowych kanałów kodowanych w Pakiecie Ekstra, między innymi najchętniej oglądane kanały - Polsat Sport i Polsat Sport Extra, TVP Seriale, Comedy Central, Kino Polska
    (po zarejestrowaniu się jako użytkownik w autoryzowanym punkcie CYFROWEGO POLSATU lub dzwoniąc pod nr Infolinii Cyfrowego Polsatu 801-08-08-08)''

Jaką antenę do takiego dekodera?Interesuje mnie tylko wewnętrzna

Dekoder już kupiłem
    AB47
    Level 27  
    Antena zależy od tego gdzie mieszkasz i jaki jest zasięg w tym rejonie.
    Jeśli chodzi o dekoder to ma on jeden ogromny plus, kilka dodatkowych kanałów :)
    kozak69
    Level 25  
    Właśnie już kupiłem, tyle, że na razie nie mam zasiegu
    Chyba, że kupię antenę albo podłaczę się trójnikiem pod talerz.
    Adi01
    Level 19  
    Z talerza masz sygnał DVB-S a to jest dekoder tylko do DVB-T. Sprawdź czy w Twojej lokalizacji w ogóle jest sygnał Mux4 bo z tym bywa różnie.
    kozak69
    Level 25  
    no właśnie jeszcze nie ma,dopiero w lipcu mają dać sygnał
    Adi01
    Level 19  
    To bierz pod uwagę zakup 2 anten, jedna do Mux 1,2,3 (polaryzacja pozioma) a druga do Mux4 (polaryzacja pionowa, antena obrócona o 90°).
    kozak69
    Level 25  
    no bez jaj,że do głupiego dekodera muszę,ąz dwie anteny kupić i pewnie kolejne 200zł
    Adi01
    Level 19  
    To nie są jaja. Jeśli założysz jedna antenę to będziesz odbierał Mux1,2,3, odbiór kodowanego Mux4 z inną polaryzacją to będzie loteria. Praw fizyki nie zmienisz.
    kozak69
    Level 25  
    a nie ma jakiejś jednej dobrej anteny?
    Adi01
    Level 19  
    Nigdy nie spotkałem się z antenami TV na 2 polaryzacje jednocześnie. W RP wszystkie programy TV są nadawane z polaryzacją poziomą - wyjątkiem jest prywatny kodowany Mux4 od Polsatu.
    kozak69
    Level 25  
    no to trudno,znowu będzie wydatek
    Adi01
    Level 19  
    Jedną antenę i tak musisz kupić, jeśli nie korzystałeś z analogowej TV. Rodzaj anteny trzeba już dobierać konkretnie do Twojej lokalizacji.
    kozak69
    Level 25  
    korzystałem,ale pokojowa jest u mnie za słaba,nadajnik najbliżej jest około 70 km
    Adi01
    Level 19  
    Obstawiałby Maximum UHF200 ale za mało informacji. Najlepiej zapytaj w dziale "instalacje antenowe", tylko podaj dokładne dane - miejscowość, najbliższy nadajnik, widoczne przeszkody do nadajnika np. wysokie budynki, las, czy antena będzie na dachu, na balkonie, na ścianie budynku itp.
    WAŻNE: Nie daj sobie wmówić (w sklepie), że najlepsze są ze wzmacniaczem.
    kozak69
    Level 25  
    Najpierw muszę sam się dowiedzieć gdzie jest najbliższy nadajnik bo nie jestem pewien.
    Poza tym Polsat na wakacje ma postawić więcej nadajników
    Adi01
    Level 19  
    kozak69 wrote:
    Najpierw muszę sam się dowiedzieć gdzie jest najbliższy nadajnik bo nie jestem pewien.
    Więc uzupełnij w swoim profilu pozycję "miasto" - nie jesteśmy wróżkami :wink:
    kozak69 wrote:
    Poza tym Polsat na wakacje ma postawić więcej nadajników

Więcej nie znaczy lepiej, używają bardzo niskich nadajników i małych mocy. Odbieram np. słabiutki Mux2 (1kW) ze Skrzycznego (ok.85km) a jednocześnie nie mam nawet śladu sygnału Mux4 (4kW) z nadajnika odległego o 13km. Nadajniki Mux4 to nieporozumienie (zasięgi najczęściej w obrębie jednego miasta + inna polaryzacja).
    kozak69
    Level 25  
    Dlatego dekoder z Polsatu był po takiej niskiej cenie ostatnio
    Uzupełniłem i nawet dodałem na mapce
    werbel222
    Level 11  
    ja mam juz ten dekoder wszystko smiga ladnie ipla tez tylko musze miec podpiety kabel od internetu a moje pytanie jest takie ????czy jest jakies urzadzonko zeby nie ciagnac kabla a podlaczyc go przez wifi dekoder w kuchni nadajnik w pokoju
    kozak69
    Level 25  
    Ale ja ty chcesz połaczyć dekoder skoro on nie ma wi-fi?
    AB47
    Level 27  
    W bardzo prosty sposób to można zrobić, wystarczy acces point który będzie pobierał internet z domowego wi-fi i od niego kablem internet do dekodera. W takim ułożeniu wystarczy 5 cm kabla między dekoderem a acces pointem.
    werbel222
    Level 11  
    dziekuje za podpowiedz wszystko jasne