Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Samsung SyncMaster 2233 - Zamiana lamp CCFL na listwy LED

Romo324 04 Mar 2013 21:01 4485 3
    Romo324
    Level 11  
    Witam. Dostałem do naprawy monitor kolegi (model jak w tytule). Uszkodzeniu uległy 2 z 4 świetlówek i trafo invertera. Dwie sprawne świetlówki też nie mają już dużo życia. W związku z czym narodził się pomysł wymiany świetlówek na listwy LED jako iż świetlówki są dość drogie i trudno dostępne.
    I tu rodzi się pytanie. Jakie listwy najlepiej zastosować (jakiej jasności?)
    Myślałem nad zastosowaniem takiej:
    http://www.tme.eu/pl/details/of-lbs3528w/zrodla-swiatla-listwy-led/optoflash/#
    lub takiej listwy:
    http://www.tme.eu/pl/details/of-lbs2008w56/zr.../optoflash/#t2dbdf11c96138acf40c9b03fbff6d245
    na mój wybór wpłynęła głównie ilość diod, długość listwy (48cm) oraz kąt świecenia.
    W matrycy świetlówki są umieszczone po dwie na dole i u góry.

Prosił bym o wypowiedzenie się kogoś kto miał do czynienia z takimi listwami ew. jakieś sugestie czym jeszcze pokierować się przy wyborze takiej listwy.
    Sterowanie jasnością planuję zrealizować implementując jakiś układ regulacji PWM. (potrafię programować uC AVR więc nie powinno być z tym większych problemów).

Pozdrawiam Roman
    dzimi
    Moderator
    Zapomniałeś jeszcze o sterowaniu podświetleniem (regulacją jasności, itd,). Nie wiem czy w sumie nie opłaca się kupić świetlówek i wymienić.
    Romo324
    Level 11  
    Sterowanie jasnością oczywiście planuję zrealizować podłączając się pod oryginalny układ monitora. Nie wiem czy lepiej ale jak wspomniałem ciężko jest mi znaleźć odpowiednie świetlówki do monitora, a do tego dochodzi jeszcze trafo invertera które też się wykańcza. (przebija) Chyba że zna ktoś dobry sklep wysyłkowy zaopatrzony w takie akcesoria?
    Romo324
    Level 11  
    Witam po dłuższym czasie.
    Zakupiłem listwę LED o następujących parametrach:
    ilość diod: 120 LED/mb
    Jasność: 600 lm/mb
    zasilanie: 12v DC.
    Moc: 9,4W /mb
    Barwa: biała zimna

W monitorze znajdują się dwa odcinki po 46cm wstawione u góry i na dole.
    Dorobiłem regulator jasności bazujący na podwójnym wzmacniaczu operacyjnym LM358 który reguluje prąd podświetlenia w zależności od napięcia regulacji jasności wychodzącego z płytki sterującej (1.8- 5.1v) Obie gałęzie mają swój własny obwód sterujący. Sygnał załączający ON/OFF (2.5v/0v) steruje załączeniem zasilania sterownika podświetlenia zrealizowanym na tranzystorze BD140.
    Zasilanie z oryginalnej przetwornicy monitora (+18,5v, dostępne ciągle, nawet po wyłączeniu monitora przyciskiem)
    Z monitora wymontowałem lampy wraz z listwami odblaskowymi, w ich miejsce do krawędzi metalowej podstawy przykleiłem samoprzylepne listwy LED.
    Samsung SyncMaster 2233 - Zamiana lamp CCFL na listwy LED
    (diody muszą być trochę odsunięte od kolimatora co w tym modelu nie stanowiło problemu, inaczej widać efekt jasnych punkcików przy krawędziach ekranu), kolimator ma w tym modelu swoje zatrzaski więc wszystko "siedzi" na swoim miejscu wraz z foliami polaryzującymi. (I tu można nabawić się białej gorączki przy składaniu, te materiały strasznie się elektryzują i ściągają kurz!)

Efekt? W ogóle nie widać że monitor był przerobiony, nawet gdy przyjrzy się na ekran pod kątem.
    Postanowiłem opisać to dla potomnych, może komuś się przyda.

Pozdrawiam, Romo324