Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Peugeot 307 2.0 hdi - wymiana czujnika różnicy ciśnienia FAP

waldi_d 04 Mar 2013 21:10 9843 19
  • #1 04 Mar 2013 21:10
    waldi_d
    Poziom 8  

    Czy ktoś wie gdzie dokładnie jest opcja adaptacji po wymianie czujnika różnicy ciśnienia FAP w PP2000.
    307sw 2003 hdi 2.0

    0 19
  • #2 04 Mar 2013 22:09
    misiek-888
    Poziom 33  

    Jaki typ silnika ???

    0
  • #3 04 Mar 2013 22:11
    Doktorr
    Poziom 34  

    Kiedyś wymieniałem i nic nie trzeba było adaptować.

    0
  • #4 04 Mar 2013 22:12
    waldi_d
    Poziom 8  

    307sw 2003 hdi 2.0 110km wymieniłem na zamiennik 1618Z9, ale po wymianie jest 0 mbar. Przewody podłączone poprawnie. Czujnik sprawdzony.

    1
  • #5 04 Mar 2013 23:19
    misiek-888
    Poziom 33  

    Widać problem leży w zamienniku

    0
  • #6 05 Mar 2013 09:20
    kybernetes
    Poziom 39  

    waldi_d napisał:
    po wymianie jest 0 mbar. Przewody podłączone poprawnie.


    Rozumiem, że te 0 mbar to podczas pracy silnika i jakbyś nie deptał na gaz to się nie zmienia?
    Wygląda to na zamienione przewody. Czy do tego zamiennika nie idą przypadkiem nowe przewody? Z tego co pamiętam nowy czujnik ma inny kształt i inne średnice króćców.

    0
  • #7 05 Mar 2013 09:54
    766630
    Użytkownik usunął konto  
  • #8 05 Mar 2013 10:27
    waldi_d
    Poziom 8  

    Przewody podłaczone poprawnie (odwrotnie też próbowałem).
    Mam wyczyszczony FAP więc przy 3k mam góra 35mbar. Trudno zweryfikować jeśli poziom przesunięty.
    Czujnik sprawdzałem w domu, wygląda ok.

    0
  • #9 05 Mar 2013 11:22
    766630
    Użytkownik usunął konto  
  • #10 05 Mar 2013 14:56
    waldi_d
    Poziom 8  

    W tym, że nowy wskazuje 0mbar, stary blokuje się na poziomie 25mbar(0 obr.)

    0
  • #11 05 Mar 2013 15:39
    766630
    Użytkownik usunął konto  
  • #12 05 Mar 2013 20:23
    waldi_d
    Poziom 8  

    Szybko ferujesz wyrok. Wyżej pisałem, że nowy sprawdzałem i raczej jest OK.

    0
  • #13 05 Mar 2013 21:39
    kybernetes
    Poziom 39  

    Proponuje podpiąć pompkę do testowania podciśnień i sprawdzić jak się mają odczyty z czujnika do rzeczywistego ciśnienia zmierzonego manometrem.

    0
  • #14 05 Mar 2013 21:48
    766630
    Użytkownik usunął konto  
  • #15 05 Mar 2013 22:00
    waldi_d
    Poziom 8  

    Nie stale 25mbar, tylko od tej wartości. Powyżej wskazania prawidłowe. Tak jakby coś przyblokowało membranę. Problem polega na tym, że jak się ogrzeje to poziom rośnie a komputer przy startowym teście wyrzuca błąd.

    0
  • #16 06 Mar 2013 07:59
    766630
    Użytkownik usunął konto  
  • #17 06 Mar 2013 16:56
    waldi_d
    Poziom 8  

    Nowy tak jak piszesz 0/0 0/3k, ale sam przetwornik działa prawidłowo.
    Stary 25mbar/0 jak obroty osiągną taką wartość, dla których ciśnienie jest większe niż 25mbar zaczyna pokazywać prawidłowo.

    1
  • #18 06 Mar 2013 17:22
    766630
    Użytkownik usunął konto  
  • #19 06 Mar 2013 17:46
    waldi_d
    Poziom 8  

    Weryfikację zrobiłem w domu. Przy zerowym ciśnieniu 0,5v i rośnie przy wzroście ciśnienia. Czyli tak jak podaje specyfikacja. Bez tego pomiaru też byłem przekonany, że jest uszkodzony. Oryginalnych już nie ma. Ten, na który zmieniam potwierdzony w serwisie.

    0
  • #20 06 Mar 2013 19:28
    766630
    Użytkownik usunął konto