Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Schemat nadajnika (podsłuchu) 430-460MHz

swistak_one 04 Mar 2013 23:34 4773 9
    swistak_one
    Level 15  
    Witam

Poszukuje schematu nadajnika ( podsłuchu ) w zakresie częstotliwości 430-460MHz ze stabilizacją kwarcową. Szukałem przez google i binga jak i wyszukiwarkę na forum ale nic w tym temacie nie znalazłem.
    swistak_one
    Level 15  
    Zasięgu około 1,5-2km. Ale nie widziałem nic sensownego stabilizowano kwarcem, wiec zadałem pytanie.
    swistak_one
    Level 15  
    Chcę to położyć w magazynie i mieć odsłuch z mikrofonu który wysyłał by to w zakresie 1,5-2km więc raczej nie kierunkowe nadawanie tylko dookolne.
    Olek II
    Moderator
    swistak_one wrote:
    Chcę to położyć w magazynie i mieć odsłuch z mikrofonu który wysyłał by to w zakresie 1,5-2km więc raczej nie kierunkowe nadawanie tylko dookolne.

Prawnie nie ma takiej opcji. Technicznie jest, ale to nie będzie prosty układ. Myślę o układzie jedno tranzystorowym, jakiś kit, to musi być urządzenie typu PMR, które trzeba gotowe zakupić. Druga sprawa, to zasięg, na antenach fabrycznych, jeśli jakiś magazyn, kupa blachy, no nie wiem gdzie, ale na taką odległość to jedynie anteny kierunkowe. Pasmo PMR, wyklucza stosowanie innych anten, jak fabryczne zastosowane do urządzeń.
    MORZEBALTYCKIE
    Level 11  
    Dokładnie, jeśli chodzi Ci o monitorowanie pomieszczenia to PMR mogłoby nie zdać egzaminu z przyczyn wyżej wymienionych.

Znalazłem jednak schemat (Ty również mógłbyś, gdybyś wykazał trochę inicjatywy) dość fajnej pluskwy. Wykorzystuje ona VCO z Nokii 3210 i ogólnie dostępne elementy a zasilane jest baterią 3V (np. z płyty głównej komputera). Nie wiem na jakim jesteś stopniu zaawansowania, ale nie jest to zbyt trudne w realizacji. Powinno działać nawet dość stabilnie. Problemem może być jednak zasięg.

Oczywiście wiesz co grozi za zakłócanie pasma 70 centymetrowego używanego przez radioamatorów? A poza tym zakresem możesz nadawać z mocą 20mW, więc słabo widzę całe to przedsięwzięcie.
    el_sys
    Level 14  
    Witam, nadajnik to jedno, a trzeba też pomyśleć o dobrym odbiorniku, niezależnie od nadajnika nie sądzę, aby udało się uzyskać sensowny odbiór na sprzęcie o klasie niższej jak skanery I-COM R-20 lub porównywalne. Odbiornik jest bardzo istotnym elementem systemu.
    Robiłem testy nadajnika, który rzekomo miał mieć zasięg 1km w terenie zabudowanym, przy odbiorniku klasy UNIDEN UBC XXX (za kilkaset zł) omawiany nadajnik miał zasięg 100-150m, na dodatek jakość dźwięku była kiepska, natomiast z R-20 I-COM zasięg był przynajmniej 2-3 razy większy i dźwięk był w miarę czysty. Duże znaczenie ma też wysokość położenia nadajnika/anteny.
    kondensator
    Level 36  
    Kolejne pytanie z cyklu "jak sobie i innym narobić kłopotów"...
    Jak już, to zły dobór częstotliwości.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2367908.html
    Legalnie mikrofony bezprzewodowe mogą pracować (przesył analogowy) :
    29.7-47MHz, 174-216MHz, 470-862MHz, 863-865MHz
    Urządzenia ogólnego przeznaczenia: 40.66-40.7MHz, 863-870MHz
    Szczegóły - patrz Rozporządzenie Ministra Infrastruktury o urządzeniach nadawczych bez pozwolenia + kolejne nowelizacje.
    Najtaniej i najłatwiej kupić gotowe urządzenia na 174-216MHz (ale uwaga, nie "trochę obok" !)
    Sprzęt na ten zakres lub niższy (29.7-47MHz) można nawet zrobić samemu (ale wymagana wiedza, sprzęt pomiarowy i dużo czasu).
    Mikrofony bezprzewodowe na 470-860MHz są zwykle (ale nie zawsze) droższe.
    Moc nadajnika jest najmniej istotna, parametry odbiornika też nie są zwykle kluczowe, zaś o powodzeniu w trudnych warunkach i zasięgu decyduje najczęściej tor antenowy (anteny, przewody, filtry, złącza, maszty, czasami przedwzmacniacze...) - i na to potrzeba przeznaczyć zwykle najwięcej funduszy jak chce się mieć dobre wyniki (elementy "z hurtowni specjalistycznej", z "allexxro" raczej tu nie pomogą...).
    Przy okazji widać że dla obniżenia kosztów można użyć gotowe kierunkowe anteny TV można użyć częstotliwości odpowiadają kanałom TV 6-10 i 21-69 (najlepiej na jak najwęższe pasmo).
    Z kolei wycinka dla odbioru pasma 29.7-47MHz można użyć przestrojony odbiornik UKF (np. ze starego zakresu OIRT 65-74MHz), dla pasma 174-216MHz też jest to możliwe ale już niekoniecznie może dać dobre rezultaty)
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1018709.html
    Przy wyborze pasma i dokładnej częstotliwości trzeba brać pod uwagę ich użycie w danym miejscu przez głównych użytkowników (np. TV, CDMA), przeszkody terenowe. Trzeba brać pod uwagę także częstotliwości mogące zakłócić/odczulić odbiornik (np. f-p.cz, f+p.cz., inne bliskie z silnym sygnałem) - zwłaszcza jeżeli brak funduszy na dodatkowe filtry...

UWAGA: Aby przypadkiem nie przyszło do głowy 433MHz:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2168895.html

Moderated By c2h5oh:

Proszę zapoznać się a nabytą wiedzę stosować w praktyce:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=9035683&sid=3dcfbcf620f9729d3c826ef937e85f0a#9035683
    Proszę zwrócić szczególną uwagę na to co zostało wyróżnione "wytłuszczonym" drukiem.

chrystin7
    Level 11  
    Po co robić odbiornik?Skanery radiowe FM są bardzo tanie a podłączony do anteny TV z najprostszym wzmacniaczem to najlepsze rozwiązanie.Z nadajnikiem nic ci nie poradzę bo to śliska sprawa.A ja bym wykorzystał GSM w takim celu,dzwonisz na komórkę a telefon sam odbiera połączenie i włącza podsłuch.Można wykorzystać jakiś stary telefon włączony na stałe do prądu.Oczywiście żeby zwiększyć czułość do podsłuchu trzeba zastosować lepszy mikrofon lub duży głośnik z odpowiednim przedwzmacniaczem.Można również zrobić tak że telefon zadzwoni do ciebie w razie jakiegoś hałasu.Są takie urządzenia fabryczne.Ja przed laty zabrałem się za taką konstrukcję ale nie dokończyłem.