Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

BCS BIP7200/2100 - Dziwne zachowanie kamery BCS IP

sezamek 05 Mar 2013 14:00 6594 14
Optex
  • #1
    sezamek
    Level 9  
    Witam

    Posiadam pare kamer IP model BCS-BIP7200 ( wystepuje tez tez jako model 2100 ), kompaktowe 2 MPX, wszystko dziala, ale kamera co jakiś czas, roznie , srednio z częstotliwością 1 raz na minutę tak cyka, pyka , nie wiem jak to okreslić. Myslalem, ze coś jest nie tak, ale wszytskie tak mają. Tak jakby coś się w niej przełączało. Co to ?:-)

    Najgorsze jest jednak jeszcze coś innego, przy podglądzie po sieci przez rej. co jakies 20-30 sekund obraz zamraża się na jakies 2-3 sekundy . To zachowanie kamery tez powtarza się we wszystkich egzemplarzach.
    Przy połączeniu bezposrednio z kamera nie zauwazylem tego objawu.
    Bitrate tej kamery to 32000kb/s , wykorzystuje jakies 24000( 6 kamer ust. na 1080P i bitrate każdej to ok. 4000 kb/s)


    I jeszcze jedna kwestia , czasem to zamrozenie następuje po tym cyknieciu w kamerze, a czasem nie i to jest tez zagadka bo myslalem, ze to jedno z drugim ma cos wspolnego, ale wygląda na to, że niekoniecznie...

    Czy ktoś wie co to może być?

    Dodano po 1 [minuty]:

    Ale zamieszalem. Bitrate rejestratora to 32000kb/s ( BCS 1604 HF-U), a nie kamery ja napisałem.
    [28-30.06.2022, targi] PowerUP EXPO 2022 - zasilanie w elektronice. Zarejestruj się za darmo
  • Optex
  • #2
    jpl
    Level 34  
    Czy to cykanie jest wtedy jak kamera się zamraża na 2-3 sekundy? Wg mnie kamera się restartuje co pewien czas..... a jak się włącza najprawdopodobniej mechaniczny filtr IR przeskakuje - i słychać specyficzne "cyk".
  • #3
    Korgoth
    VIP Meritorious for electroda.pl
    jpl wrote:
    Czy to cykanie jest wtedy jak kamera się zamraża na 2-3 sekundy? Wg mnie kamera się restartuje co pewien czas..... a jak się włącza najprawdopodobniej mechaniczny filtr IR przeskakuje - i słychać specyficzne "cyk".


    Też bym stawiał na filtr IR.
    Jak zasilasz te kamery?
    Co do freeza raz na 2 sekundy - jakich rozmiarów masz ustawiony GOP? W BCSsie to jest opisane jako I-Frame interval.
  • #4
    sezamek
    Level 9  
    Witam

    Co do cykania to nie bardzo bym się zgodził. W jakim celu włączałby sie mechaniczny filtr podczerwieni skoro kamera pracuje w bardzo jasnym pomieszczeniu ( 2 inne kamery również) i co najważniejsze nie ma zmiany swiatła w sensie, ze cos gasnie albo zapala się itd. ) Poza tym tutaj filtr podczerwieni wg mnie działa zupełnie inaczej , przechodzi jakby taka kurtyna z lewej do prawej albo odwrotnie , widać to na ekranie monitora jak np. zmienia się obiektywy i kamera jest włączona. Jest przy tym takie brzęczenei i trwa to ok. 3 sekund. obraz z bialo-czarnego robi sie kolorowy.

    Zasilanie jest POE, zamrażanie nie ma jakby nic wspolnego z tym cykaniem, bo po cyknieciu raz jest freeze , a innym razem w ogole nie ma . Ale zauwazylem, ze po freezie obraz mam juz pare sekund dalej, czyli kamera caly czas podaje sygnal dobry, tylko rej. wiesza się.

    Co do tego GOP`a to sprawdze i dam znac. Mam coś takiego tez jak bufor w paramterach kazdej kamery ( ale ustawiane jes to w rej. ) i standardowo mam na 280 , zmienie i dam znać. moze wspolnie dowiemy sie co jest grane z tym freeze.

    Jeszcze odnosnie cykania to mam tez jedną kamere no name i ona wlasnie cyka jak sie przelacza filt podczerwieni, ale tam jest elektronicznie, natomiast w moich bcsach jest na 100 % mechanicznie.

    Dodano po 1 [godziny] 3 [minuty]:

    Na freeze mam juz po częsci odpowiedz. Zmniejszylem rodz. do 720p w rejestratorze i juz jest ok. Z kolei jak dalem z powrotem na 1080p, ale zmniejszylem z 10 na 6 kl/s to tez jest ok. Wychodzi na to, ze rejestrator nie daje rady, ale ...
    Mam 6 kamer , sprawdzilem w realtime generuja one od 3800-4200 bitrate( 1080p i 10kl/s) co daje mi ok. 24000 . Skoro rej. wyciąga 32000 to dlaczego tnie? Zapas jest przecież spory. W specyfikacji wyraznie jest napisane , ze obsluguje rozdz. 1080 P , zresztą jak zmniejszałem do 720 P to bylo tez 1080p, wiec musi obslugiwać.
    A moze takie życie, ze na papierze jest pieknie , a w realu niekoniecznie...

    Cos takiego jak I Frame interval o kotrym jeden z kolegów napisal to nie mam, nie widzę tego, mam tylko ten bufor co wspominalem w poprzednim poscie i jest on liczony w ms ( dział edycja poszczegolnej kamery w rej. ) , przestawiłem z 280 na 400 , ale to samo , nie wiem do czego tego...

    Pozostaje problem tego cykania:-)
  • Optex
  • #5
    jpl
    Level 34  
    Mechaniczny filter może tak robić bo przy włączeniu prądu dostaje sygnał do otwarcia. Co powoduje takie delikatne cykniecie.

    Ale ale. Czy nie ustawiales alarmów i wyjść alarmowych? Może np z xetekcja ruchu wyjście alarmowe duka? Zdarza się to czasami. Może ktoś kamerą się bawił i ustawił powiązanie det ruchu albo czego innego z wyjsciami/wejściami alarmowymi.


    A co do bitrate.... Te rejestratory to kicha, jeszcze nie widziałem bcs'a nvr'a który by trzymał parametry. Niby tanie..... Ale po zakupie wychodzi dlaczego.


    Ją bym tym cykaniem się nie przejmował. Nic kamerze się nie stanie.
    Ale to klatkowanie.... To już przesada, znaczy to że kamerą nie trzyma parametrów co za ta kasę to przegięcie.
  • #6
    ntint
    Level 10  
    Mam tą kamerę a nawet trzy przed sobą, każda która została uruchomiona, daje efekt cykania tylko przy gaszeniu światła lub jego włączaniu wtedy jak uruchamiany jest filtr i nic po za tym nie słychać, wiec coś jest chyba nie tak z kamerami moim zdaniem, miałem tez ten rejestrator i bez problemu pocignął 16 kamer co prawda 6kl ale coś az coś.

    BCS BIP7200/2100 - Dziwne zachowanie kamery BCS IP
    BCS BIP7200/2100 - Dziwne zachowanie kamery BCS IP
  • #7
    sezamek
    Level 9  
    Witam

    Kamery o których wspominasz to kopułki. Ja na samym początku maila troche wprowadziłęm w błąd, poniewaz powinno być BIP7200/HF3200, a nie na 2100

    Te kamery to zupełnie inna konstrukcja, wiec moze byc tak jak mówisz... Tez je testowałem i mialem nawet brać, ale jednak jakość obrazu jest ciut gorsza mimo zastosowanie stałoogniskowego obiektywu.
  • #8
    mirekq
    Level 17  
    Kamera zasilana po PoE ale z czego? Jakie napięcie?, jaki zasilacz? Miałem podobny efekt przy chińskich zasilaczach wtyczkowych na injectorach PoE takich najtańszych.
    Nie wiem czy coś cykało, ale freezy miałem takie jak opisujesz.
    Wymiana zasilacza pomogła. (kamerki te same)
  • #9
    sezamek
    Level 9  
    Freezy już mam wyjaśnione, przy 1080P i 10 kl/s i 7 kamerach rejestrator nie daje rady , mimo, iz każda z kamera pokazuje okolo 4000 kb/s bitrate, a rej. obsluguje do 32000, wiec ma jeszcze zapas, a jednak cos nie tak.
    Inna sprawą są jeszcze ew. jakies ustawienia, bede walczyl...

    Poe mam z netgeara 16 portowy , w tym 8x poe, budżet poe 54W o ile dobrze pamiętam Te kamery przy max. obciążeniu biorą ok 6 W, wiec tez jest zapas.

    Jakby to byla wina zasilania kamera to przy ich podgladzie poprzez siec tez by sie "freezowały", a tutaj chodzi o rej., ze w nim to następuje, same kamery generują plynny obraz cały czas, wiec to raczej nie ma nic wspolnego z poe.
  • #10
    mirekq
    Level 17  
    Ok, Netgear całkiem przyjemny, ile zapłaciłeś za tego switcha PoE i jaki to model?
  • #11
    sezamek
    Level 9  
    FS116P i co bardzo ważne ma pasywne chłodzenie, a wiec totalna cisza bo brak wentylatora, zasilanie jest z zew. zasilacza wielkosci jak od lapka. Tylko wpinasz kabelki i wszystko samo sie robi jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki :-)
    8 portów poe i 8 zwykłych

    Dodano po 36 [sekundy]:

    ok. 600 zl placiłem
  • #12
    mirekq
    Level 17  
    Nieźle, pytam, bo mam odpalić koło 40 kamer IP PoE i kombinuję, jak to zasilić, żeby było porządnie i z buforowaniem całości.
  • #13
    BenekM
    Level 12  
    A czy masz wystarczającą przepustowość sieci na tyle kamer? Jak sieć jest 100Mbps to trochę mało.
  • #14
    Slepek25
    Level 13  
    Mam też taką kamerkę zainstalowaną i kamera pyka wówczas, gdy jest ustawiony zapis na detekcję ruchu i w polu widzenia detekcji pojawia się jakiś obiekt to włącza się zapis i wówczas jest pyknięcie. Możesz sprawdzić, czy to to.
  • #15
    karolbosko
    Level 9  
    sezamek wrote:
    Freezy już mam wyjaśnione, przy 1080P i 10 kl/s i 7 kamerach rejestrator nie daje rady , mimo, iz każda z kamera pokazuje okolo 4000 kb/s bitrate, a rej. obsluguje do 32000, wiec ma jeszcze zapas, a jednak cos nie tak.
    Inna sprawą są jeszcze ew. jakies ustawienia, bede walczyl...

    Poe mam z netgeara 16 portowy , w tym 8x poe, budżet poe 54W o ile dobrze pamiętam Te kamery przy max. obciążeniu biorą ok 6 W, wiec tez jest zapas.

    Jakby to byla wina zasilania kamera to przy ich podgladzie poprzez siec tez by sie "freezowały", a tutaj chodzi o rej., ze w nim to następuje, same kamery generują plynny obraz cały czas, wiec to raczej nie ma nic wspolnego z poe.



    Tak apropos, czy przeliczałeś tylko główny strumień czy liczyłeś także extra?
    Bo z tego co kojarzę oba strumienie się sumuje by wyliczyć bitrate kamery.