Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

termometr,bascom,attiny2313 - zły odczytu temperatury?

minister15331 05 Mar 2013 20:43 2547 15
  • #1 05 Mar 2013 20:43
    minister15331
    Poziom 11  

    witam
    zbudowałem termometr na attiny2313 wzorując się na kodzie z tego tematu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic313909.html
    autor napisał, że działa, jednak u mnie nie odpala, sprawdziłem połączenia, teoretycznie wszystko jest ok. Czy ktoś wie o co może chodzić?
    schemat i kod w bascom:

    Kod: basic4gl
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    termometr,bascom,attiny2313 - zły odczytu temperatury?

    0 15
  • #3 05 Mar 2013 21:40
    minister15331
    Poziom 11  

    tak, podział przez 8 jest włączony, więc zmieniłem linijkę z taktowaniem na 1000000 i teraz co chwilę zmienia się część ułamkowa z 0 na -1 co jest tym bardziej dziwne że nie ma tu temperatur ujemnych

    0
  • #4 05 Mar 2013 22:50
    sp3ots
    Poziom 35  

    Witam !
    Program który przedstawiłeś działa, tak pokazuje temperaturę w Poznaniu za oknem:
    termometr,bascom,attiny2313 - zły odczytu temperatury?
    Pozdrawiam. Stefan
    ps. szkoda że nie pokazałeś swojego projektu ( zdjęcie )

    0
  • #5 06 Mar 2013 07:35
    minister15331
    Poziom 11  

    I zrobiłeś go wg schematu? Później jak wejdę na kompa to wrzucę zdjęcia.

    0
  • #6 06 Mar 2013 09:00
    sp3ots
    Poziom 35  

    Witam !
    Zmieniałem tylko linię konfiguracji LCD, bo mam inaczej podłączony LCD:
    Config Lcdpin = Pin , Db7 = Pb.2 , Db6 = Pb.3 , Db5 = Pb.4 , Db4 = Pb.5 , E = Pb.6 , Rs = Pb.7
    Fuse bity nam tak ustawione:
    termometr,bascom,attiny2313 - zły odczytu temperatury?
    Pozdrawiam. Stefan
    ps. prawdopodobnie źle podłączasz DSa, rezystor przy DSie mam 4,7k

    0
  • #7 06 Mar 2013 19:42
    minister15331
    Poziom 11  

    zmieniłem rezystor przy ds na 4k7 a ds na pewno podłączony dobrze. Niestety nie mogę programować bezpośrednio z bascoma, tylko przez MkAvrCalculator . zdjęcia układu i fusy:termometr,bascom,attiny2313 - zły odczytu temperatury? termometr,bascom,attiny2313 - zły odczytu temperatury? termometr,bascom,attiny2313 - zły odczytu temperatury?

    0
  • #8 06 Mar 2013 21:01
    sp3ots
    Poziom 35  

    Odznacz CKDIV8 albo tą linię:
    $crystal = 8000000 zmień na tą:
    $crystal = 1000000

    0
  • #9 06 Mar 2013 21:16
    minister15331
    Poziom 11  

    minister15331 napisał:
    tak, podział przez 8 jest włączony, więc zmieniłem linijkę z taktowaniem na 1000000 i teraz co chwilę zmienia się część ułamkowa z 0 na -1 co jest tym bardziej dziwne że nie ma tu temperatur ujemnych

    0
  • #10 06 Mar 2013 21:46
    miroskop
    Poziom 22  

    Może wydłuż czas dany na konwersję z 500ms (2x Waitms 250) na 750ms, bo tyle ten układ potrzebuje wg karty katalogowej.

    0
  • #11 08 Mar 2013 15:32
    minister15331
    Poziom 11  

    zmienienie czau nic nie daje, spróbuję zmienić procek i ds'a i jak coś to napiszę czy działa
    zmieniłem uc i ds, zmontowałem ten układ na płytce stykowej i ciągle nie działa ;(

    0
  • #12 21 Mar 2013 18:02
    minister15331
    Poziom 11  

    koledzy, błąd chyba najgłupszy z możliwych ;) otóż programując przez MkAvrCalculator zmieniałem fusy, ale przy programowaniu nie zaznaczałem, żeby zostały one załadowane do procka. Teraz termometr śmiga na wewnętrznym 4Mhz. Dziękuję wszystkim za pomoc :)

    0
  • #13 22 Mar 2013 06:42
    emarcus
    Poziom 35  

    minister15331 napisał:

    Teraz termometr śmiga na wewnętrznym 4Mhz. Dziękuję wszystkim za pomoc :)


    Nie sądzę że tak gładko "śmiga"...
    A co wyświetla po przecinku dla temperatur ujemnych?

    e marcus

    0
  • #14 22 Mar 2013 08:08
    minister15331
    Poziom 11  

    testowałem na razie dla temperatur dodatnich, w ogóle to w programie nie ma obsługi temperatur ujemnych, jak będę miał czas to dopiszę

    0
  • #15 22 Mar 2013 16:45
    emarcus
    Poziom 35  

    minister15331 napisał:
    ........... w ogóle to w programie nie ma obsługi temperatur ujemnych, jak będę miał czas to dopiszę


    Napewno jest, tylko że kiepsko napisane.

    e marcus

    0
  • #16 23 Mar 2013 09:04
    minister15331
    Poziom 11  

    to mój pierwszy projekt z wykorzystaniem ds18b20 i bardzo możliwe że kiepsko napisany. I rzeczywiście minus pojawia się po przecinku, spróbuję to poprawić

    0