Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Sony KV-29C1K znikający obraz..

18 Lut 2005 21:44 2382 11
  • Poziom 15  
    Witam[,] poszukałem paru postów z tym wynalaskiem...w wiekszości wielu wypowiadało się na to[,] że to wina kineskopu..Objaw jest taki..po właczeniu TV trzeba poczakc pare sekund zanimpokażesie obraz[;] obraz jest ład[n]y i wyrażny ostre kolory i kontrastale za około 5 min gaśnieściemnia się i znika na dobre[,] po 4 minutach znów się pojawia..co tomoże być za usterka??czy to też kineskop??
    Pozdrawiam
  • Poziom 21  
    Sprawdź obwód żarzenia kineskopu - zimne luty.
  • Poziom 15  
    w TV sprawdziłem wszystki luty i wszystkie są ok ;) kiedyś czytałem post na temat podobny i usterke wyeliminował poprzez wymiane diody siatki?? ale jakiej dokladnie nie wiem być może po tej wymianie bedzie ok ;) ale jeszczeraz przelutuje luty może coś przeoczyłem pozdrawiam i dzieki
  • Poziom 15  
    Zapomniałem dodać że obraz jestlekko zielonkawy co niby kwalifikuje to na uszkodzony kineskop...mierzyłemnapęcia na wyrzutniach na wszystkich jesttakie samo w granicach 200v z tym że raz spada do 135v na zielonej i czerwonej wyrzutni ale to wtedy gdy znika obraz. screen jest podkręconyna maska czego wcześniej nie zauważyłem..zrbie mały pałagan na płytce PK mam drugą sprawną także podmienie ją i zobaczymy czy będzie jakaś poprawa...a jesli nie to albo kineskop albo już nie wiem co...może ktoś z was ma jakieś pomysły
  • Poziom 24  
    Jesi wolno znika i powraca, to obserwuj zarzenie wzrokowo bez przyrzadu.
  • Poziom 12  
    Jak widac zielone linie powrotu to kinol traci emisje, regenaracja i sprzedaz przynajmniej ja bym tak zrobil :), albo byc moze sie myle i okaze sie ze sa to utlenione styki na cokole kineskopu, w kazdym badz razie powodzenia :>.
  • Poziom 15  
    Nie ma lini powrotnych!!!opisze dokładnmiej usterkę..po włączeniu trzeba poczekac okolo3 do 4 min aż pokaże się obraz, obraz pokazuje się na 2 lub 3 sek. i znika i tak się co 10 sek pokazuje na te 2 lub 3 sekundy...jak juz pochodzi z 20 min to coraz częściej i dłużej jest ten obraz aż wkońcu po czasie jest cały czas. Napięcie na działach jest w granicach 195 v i jedyniena dziale G jest o 20v mniejsze ale tylko wtedy gdy jest właczony obraz z czarnym tłem..nie wiem dlaczego...dodam że aby szybciej wywołać obraz trzeba pokręcić SCREENem jest już na maksa podkręcony i trzeba go zmniejszyć i znów podkręcić na maksa..wtedy obraz pokaże się szybciej ale i tak znika. Znikający obraz nie znika powoli poprostu jak w stroboskopie..jest i go nie ma..po każdym pokazaniu się obrazu pokazuje się OSD z nr. programu itd..dziwi mnie to że niemaczarnego koloru a to przez to że screen jestpodkrcony na maksa ale powinienbyć delikatniemleczny a jest delikatnie zielony...po podłączeniu obrazu kontrolnego niema białego koloru tylko jest różowy i niema czarnego tylko jest zielonkawy niema powrotnych lini niebieski kolor jest!!Zielony jest i czewony jest..zabiore sięza siatkę być może jakaśdiodka jest walnięta temu też nie działa regulacja screen jest albo na maksa i obrazjest albo jak sie lekko ruszy nie ma obrazu!!Być może to wina kinola podmieniłem płytki PK i nadal taki sam objaw...może trzeba szukać dalej być może popieprzyło sięcosś wkolorkach mu ale powszechnie wiadomo żegdy siatrtka jestnie wyregulowana to okolory też są nie takie jakie powinnybyć...hmm jesli ktośmiałpodobny problem prosił bym o jakąs sugestie.
  • Poziom 24  
    A jaki jest procesor sterujacy tym TV?.Moze nalezy na nim sprawdzic impulsy H i V ktore steruja OSD.Chwilowy brak ktoregos z tych imp. moze powodowac opisane wyzej objawy.
  • Poziom 12  
    Moim zdaniem zużyty kineskop ! Na próbę zewrzyj rezystory w żarzeniu kineskopu.Jak w jakimś stopniu pomoże na 100% kineskop.
  • Poziom 20  
    Miałem sony 25 cali i sytuacja była podobna, ale u mnie podkręciłem jednym potencjometrem i już gra ponad rok, a myślałem ,że to kinol pada.Potencjometr był chyba na płytce na szyjce kineskopu.
  • Poziom 15  
    ja ten potencjometr teraz mam na maska wogole nie dziala zadna regulacja..napiecie jest w granicach1024v a jesli jest mniejsze to procesor wylacza sygnal do kineskopu bo spada pobór proądu A/C który mierzy...chyba że się myle..ktos napisal zeby zewrzec rezystory?? moze ktos ma jakis pomysl by podniesc jego emisje moze napiecie siatki zwiekszyc hmm...prosze o jakies sugestie napisalem post wktorym pytam sie gdzie mozna zregenerowac kineskop ;)
  • Poziom 11  
    na 99% kierownikiem zamieszania jest wadliwie pracująca telegazeta,zwróć uwagę czy jest sam teletext oraz czy jest w mix z obrazem,telegazeta wygasza ekran po czem pojawia sie on razem z OSD z numerem programu.Jak usunąc usterke? Z pewnoscią wjsciem jest unieszkodliwienie teletextu,wymiana ze względow technicznych w warunkach domowych nie wchodzi w grę.
    Moderowany przez zdzich42:

    Po co komu ta porada po latach?