Witam, niejeden dzień spędziłem na szukaniu działającej konfiguracji internetu + IPTV w Dialogu by pozbyć się oryginalnego modemu z dialogu. Sieć jest pełna sprzecznych wersji a żenujący DIALOG też ma wszystkich w d... i podaje tylko podstawowe ustawienia (VPI i VCI co w żaden sposób nie wystarcza do konfiguracji net + IPTV). Metodą prób i błędów udało się - działa perfect! Chciałem podzielić się rozwiązaniem.
Na łączach Dialogu, potrzebny jest modem ADSL z Annex B, ustawienia poniżej.
Internet w trybie ADSL2+.
Żeby mieć internet oraz IPTV router musi obsługiwać kilka PVC (permanent virtual circuit). Na PVC0 ustawiam internet (PPPoE - tryb routing), na PVC1 telewizję (tryb bridge).
A tu mam mapowanie - internet do portu (złącza) 1 i 4 routera oraz do WIFI a TV do portu 2 i 3.
Jeśli chodzi o tematy związane z QOS, mam ustawienia domyślne - na obu PVC jest UBR (unspecified bit rate z 0 czyli router przyjmie wartość defaultową).

Na łączach Dialogu, potrzebny jest modem ADSL z Annex B, ustawienia poniżej.
Internet w trybie ADSL2+.

Żeby mieć internet oraz IPTV router musi obsługiwać kilka PVC (permanent virtual circuit). Na PVC0 ustawiam internet (PPPoE - tryb routing), na PVC1 telewizję (tryb bridge).

A tu mam mapowanie - internet do portu (złącza) 1 i 4 routera oraz do WIFI a TV do portu 2 i 3.

Jeśli chodzi o tematy związane z QOS, mam ustawienia domyślne - na obu PVC jest UBR (unspecified bit rate z 0 czyli router przyjmie wartość defaultową).