Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Banner Multimetr Fluke 87VBanner Multimetr Fluke 87V
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zasilacze komputerowe AT: brak napięć ujemnych

18 Lut 2005 23:01 1712 8
  • Poziom 31  
    Posiadam kilka zasilaczy AT (różne typy i firmy) które nie wytwarzają prawidłowo napięć ujemnych (szczególnie -12V). Po włączeniu zasilacza 'na sucho' woltomierz wskazuje ok. 10V, po dołączenu obciążenia (np. wiatraczek od procesora) napięcie spada do 4-7V, a czasem po chwili zasilacz zaczyna wyraźnie piszczeć i znikają wszystkie napięcia. (Dodam, że jesli obciążam tylko +5 lub +12V to zasilacz działa prawidłowo). Prostowniki, dławiki i kondensatory wyjściowe są sprawne. Problem jest tym dziwniejszy, że występuje właśnie w kilku różnych zasilaczach.
  • Banner Multimetr Fluke 87VBanner Multimetr Fluke 87V
  • Poziom 17  
    Zasilacze impulsowe tak mają. Potrzebują obciążenia do prawidłowej pracy.
    Jak jest podłączony do płyty głównej nie ma problemu.
    Spróbuj wstawić coś między masę a pomarańczowy 3.3V lub czerwony 5V przewód, np. żarówkę ok. 5W .
    Sprawdź czy resztę napięć da się wykorzystać.
  • Banner Multimetr Fluke 87VBanner Multimetr Fluke 87V
  • Poziom 31  
    Pomarańczowego przewodu nie ma, bo to zasilacz AT, a napisałem, że napięcia +5 i +12V są w porządku. Zasilacze sprawne nie są na pewno, bo po ich wymianie komputery zaczęły działać...

  • Poziom 26  
    to jest konwerter o wielu wyjsciach zas pomiar napiecia w celach stabilizacji jest na jednym tzw glownym wyjsciu w at jest to wyjscie+5V nalezy je odbiarzyc by zasilacz osiagnal prawidlowe napiecia ............ zas jezeli z tych ujemnych chcesz ciagnac wiekrze prady niz te znamionowe nalezy wymienic diody na tych wyjsciach
  • Poziom 31  
    Napiszę jeszcze raz: na wyjściu -12V bez obciążenia jest ok. -10V, a przy prądzie 0.1A (wyjście ma wydajność prądową 0.6A) napięcie spada do -5V, a czasem zasilacz wyłącza się zupełnie. Jeszcze raz zaznaczę, że nie ma problemów z napięciami dodatnimi.

    Dodano po 4 [minuty]:

    po obciążeniu wyjścia 5V prądem 4A wszystkie 4 zasilacze zachowują się identycznie.

  • Poziom 26  
    bo trzeba obciarzyc +5 by wszystkie napiecia byly ok dolacz do 5 cos tam pisali wczesniej i wtedy zmiez nap ujemne
  • Poziom 31  
    po obciążeniu wyjścia 5V prądem 4A wszystkie 4 zasilacze zachowują się identycznie.
    Widzę że tego nie doczytałeś więc powtarzam.
  • Poziom 17  
    Z tego pytania wyszedł rebusik.
    Jakie pytanie, taka odpowiedź.
  • Poziom 31  
    niestety już nie znajdziemy winnego w 2 zasilaczach: w jednym poleciała przetwornica, w drugim transformator - więc teraz nie ma już żadnego napięcia ;). W trzecim okazało się, że po prostu była pęknięta ścieżka, po zlutowaniu działa. Został nam więc jeden zasilacz nie dający -12V.