Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ariston AVSF 109 - wyciek podczas prania

szczerze 07 Mar 2013 18:38 5316 7
    szczerze
    Level 9  
    Witam!

Z mojej pralki zaczęła nagle wyciekać woda. Obejrzałem przewód odpływowy i dopływowy - suche, nie cieknie też spod drzwiczek. Gazeta pod pralkę i: podczas pobierania wody (program - płukanie) nic nie cieknie, podczas 5 minut pracy z niewielką ilością wody w bębnie również nic. Przestawiłem pralkę na wylewanie wody - podczas wypompowywania nie spadła ani kropelka. Włączyłem najdłuższy dostępny program, pralka nabrała więcej wody (pokryte zabieraki w bębnie), przemieliła parę razy i pojawił się wyciek. Kilka kropel, w środkowej, przedniej części. Czy ma ktoś może pomysł co może powodować wyciek? Kołnierz do wymiany? (Pralka ma 7 lat, od jakiegoś czasu bęben 'na sucho' hałasuje ocierając się o kołnierz - może szlag go trafił? )
    phiter
    Level 19  
    Może kołnierz a może przetarł się zbiornik ale na pewno przez simmering leci woda na łożyska, a raczej na to co z nich zostało.
    Nie wiem czemu nie przeszkadzało ci do tej pory zużyte łożysko ale równie dobrze możesz podłożyć ręcznik pod pralkę i nie wpuszczać nikogo do łazienki podczas pracy żeby nikogo nie poraziło i jeszcze trochę popierze.
    egon42
    Level 37  
    Cieknąc może wszędzie trzeba dobrze wszystko sprawdzić . jak cieknie to woda jest czysta czy rdzawa jak rdzawa to cieknie przez łożyska jak czysta to może nawet być dziurawy zbiornik.
    Stachu0204
    Level 15  
    Witam! Mam podobny problem z pralką Ariston AL 88X EU.
    Do wymiany były łożyska. Nic z pralki nie ciekło. W tym momencie po wymianie łożysk jest wyciek.
    z samego spodu zbiornika, mniej więcej na środku. Przy czym do zbiornika są tam przykręcone blachy na których (chyba) trzyma się duży płaski kamień pokrywający cały przód zbiornika.
    Pralka nie cieknie do momentu aż woda wleje się do kołnierza i tylko podczas obrotów z wsadem. Wydaje mi się, że wyciek jest albo na łączeniu kołnierza ze zbiornikiem, albo gdzieś na kołnierzu (i raczej nie na samym dole, bo by mi ciekło nawet jakby woda stała) Ale jeśli na kołnierzu to jest to niewielka dziurka i nie wiem jak to znaleźć, a jeśli na łączeniu to też nie mam tego jak udowodnić bo kamień zasłania mi miejsce do ewentualnego obmacania. Jakieś pomysły jak sprawdzić kołnierz, czy jest dziurawy i jak sprawdzić, czy wyciek jest na łączeniu nie rozbierając całej pralki, żeby ściągnąć kamień?
    egon42
    Level 37  
    Jak kamień zasłania to może by go zdjąć nie ma innej metody jak samemu znaleźć wyciek.
    Volt-rom
    Level 14  
    Woda wycieka po osi przez łożyska, bo uszczelniacz uszkodzony lub wytarta oś bębna .
    Wyciek jest na dole bo woda ścieka po obudowie zbiornika. Dla sprawdzenia najlepiej użyć papieru toaletowego lub papierowych ręczniczków. Podczas prania , po wyłączeniu z sieci , ostrożnie dotykać podejrzane miejsca- będzie widać na papierze .
    Stachu0204
    Level 15  
    Przez łożyska nic nie cieknie, bo sprawdzałem podczas prania.
    Żeby zdjąć kamień, trzeba rozebrać znów całą pralkę, a tego chciałem uniknąć. Wyciek jest przez łączenie kołnierza ze zbiornikiem, musiałem chyba zahaczyć przy wkładaniu zbiornika do obudowy.
    Tak czy inaczej, rozbieranie już za mną. Zasilikonowałem łączenie kołnierza ze zbiornikiem, owinąłem taśmą teflonową+butapren kołnierz prawie cały. Silikon w pewnych miejscach nie chwycił bo kołnierz się podczas schnięcia powyginał troche. Generalnie całe przedsięwzięcie uszczelniania drobnego wycieku psu w d.. Musze zamówić nowy kołnierz z nadzieją, że jak go założe to bedzie spokój.
    Pozdrawiam
    kruszyna 2
    Level 18  
    Kołnierz do wymiany .
    Dziura lub przetarty w górnej części