Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Schemat instalacji grzewczej - Prośba o opinie.

rema92 07 Mar 2013 19:49 15675 35
Automation24
    rema92
    Level 9  
    Uprzejmie proszę, aby ktoś z Państwa zechciał wypowiedzieć się na temat proponowanej instalacji grzewczej. Dodam tylko, że jestem zupełnym laikiem w tej kwestii, do tego jestem kobietą, niekoniecznie znającą się na tym co mi zaproponowano. Planujemy wprowadzenie do domu przyłącza gazowego i do tego piec na paliwo stałe. Całość połączona. Piec gazowy myślimy, aby był jednofunkcyjny. Pozdrawiam i proszę o opinie. Z góry dziękuję za wypowiedzi i czas na ich napisanie poświęcony.
    Schemat instalacji grzewczej - Prośba o opinie. Schemat instalacji grzewczej - Prośba o opinie.
  • Automation24
    pablowp1
    Level 23  
    Aby określić jakie rozwiązanie byłoby dla ciebie alternatywne musisz podzać więcej danych.
    Np. jak często nie ma domowników w domu?
    z ilu o sób składa się rodzina?
    jaki jest mozliwy dostęp do paliwa stałego, węgiel, drewno, inne?
    jaki to ma być kocioł na paliwo stałe, z zasobnikiem, czy zasypowy a może na zgazowanie drewna?
    czy w planach są solary?
    czy obok działki jest sieć gazowa?
    Dodam, ze wykonanie przyłącza gazowego jest dość drogie i dla samego podgrzewacza
    ciepłej wody średnio opłacalne. Chyba, że ma być kocioł dwufunkcyjny kondesacyjny i podłączona kuchenka gazowa, a wtedy niepotrzebny ci kocioł na paliwo stałe, to tu już można rozważać na plus takie rozwiązanie. Tak więc napisz coś więcej a z pewnością uzyskasz wiele interesujących odpowiedzi.
    rema92
    Level 9  
    Dziękuję za odpowiedzi.Instalacji gazowej jeszcze nie ma, ale będzie na pewno- właśnie jestem na etapie uruchamiania dokumentacji z tym związanej.Cała instalacja będzie wykonywanan na nowo.
    * w domu jest 4 mieszkańców- rodziece + dwoje nastolatków,
    * bywa tak ,że od rana do popołudnia w tygodniu nie ma nikogow domu
    *dostęp do paliwa stałego : normalne kupowanie węgla i drzewa + do tego w ciągu roku sporo odpadków drewnianych( w międzyczasie zajmujemy się renowacją starych- antycznych mebli)
    *nie myśleliśmy o solarach - bo po prostu nic o nich nie wiemy
    *myśleliśmy o nowym piecu na paliwo stałe, ale takim , w którym istnieje możliwość spalania różnorodnego opału
    *jezeli chodzi o kuchenkę -to skłaniamy się do takiej na prąd- tak myślimy- mąż kuharz preferuje takie rozwiazanie
    * na pewno będzie część ogrzewania podlogowego i część normalnych kaloryferów
    * inwestując w 2 piece chcielibyśmy zabezpieczyć sie na przyszłość, a poza tym wokół domu( a przy nim drzewa) zawsze jest coś do spalenia
    * cały czas zastanawiam się w kwestii pieca gazowego: jedno czy dwufunkcyjny.Na ten temat też mam mgliste pojecie.A im wiecej czytam, tym niestety trudniej podjąć decyzję.Na pewno są 2 łazienki
    * dom został wybudowany w końcówce lat 80- tych.Zbudowany z 3 warstw cegieł , a między nimi styropian
    * dom na pewno będzie w przyszlym roku ocieplany- dach i ściany

Bardzo dziękuje za wypowiedź i czas na nią poświęcony.Pozdrawiam Renia
    pablowp1
    Level 23  
    No i już rozjaśniłaś sprawę nieco.
    W pierwszym poście nic nie wspomniałaś na temat zasobnika ciepłej wody, ale skoro czworo do kąpieli to przydałby się zasobnik co najmniej 140L.
    Wspomniałaś o odpadach drewna, więc należy rozważyć poważnie wersję z kotłem na paliwo stałe, który zeżre ci te odpady a tym samym odda ciepło, zimą na wodę i cały dom- latem na ciepłą wodę. Jeżeli finanse pozwalają należałoby doprowadzić gaz do domku i tymczasowo do zasilania podgrzewacza przepływowego a jak lata upłyną i zabraknie sił obsługiwać kocioł na węgiel zawsze można zmienić podgrzewacz nz kocioł dwufunkcyjny i cieszyć sie z komfortu. Wybierając jakąkolwiek opcje pamiętaj o tym, ze się starzejemy i nad przyszłością, tą odległą lepiej pomyśleć już dziś, to rozwiąże wiele problemów za dziesiąt lat. Opcja solarów jest wygodą z ciepłą wodą na wiele lat, ale na starcie jest kosztowna. Można podczas remontu instalacji zaplanować gdzie mogłyby stać ewentualne solary i poprowadzić rury już dziś a za kilka lat rozbudować system grzewczy o cześć solarną. Gdybym miał to robić dla siebie będąc w twojej sytuacji, wybrałbym na pewno kocioł na wszystko co da się spalić o ile ma kto koło tego chodzić a jak to się znudzi dołożyć kocioł gazowy kondensacyjny, który rozwiązuje w zupełności zapotrzebowanie na ciepło w domu z ciepłą wodą włącznie.
  • Automation24
    rema92
    Level 9  
    Bardzo serdecznie dziękuję za odpowiedż, widze że moje i męża myślenie idzie w dobrym kierunku.Zdecydowanie wprowadzamy gaz do domu, w związku wlaśnie z tym między innymi, że się starzejemy, a poza tym wyjazd każdy jeden z domu wiąże się albo z powrotem do zimnego, albo też proszeniem sasiada o rozpalanie.W piecu palę ja, bardzo lubie to robić, nie jest to żaden kłopot, a trochę pracy fizycznej tylko dobrze wplywa na samopoczucie i zdrowie.Mam wobec tego kolejną prośbę, czy móglby pan odpowiedzieć na moje kolejne pytania:

1.Czy grzejniki(ich pojemność) jest dobrze dobrana do powierzchni?

2.Czy mieszanie ogrzewania podlogowego z tradycyjnymi grzejnikami na zaznaczonych powierzchniach ma sens?Dodam, ze to by bylo na wejsciu do domu(ganek), potem korytarz i łazienka na dole domu, na górze prawdopodobnie tylko w łazience.
    3.Czy piec kondensacyjny?
    4.Instalacja w miedzi + grzejniki stalowe? Namawiają nas bowiem na układ miedź+ aluminium i że niby na łączeniach nie ma tych złączek miedzianych tylko inne i niby wtedy nie dochodzi do reakcji( szczerze w to wątpię- bo nikt nie da gwarancji co się stanie za lat np. 10)
    5.Rozumiem, że piec z zasobnikiem i teraz pytanie jaki?Jakiej firmy?

Chcemy zrobić taką instalację, aby za kilka lat do niej nie wracać i nie poprawiać.
    Musimy rozważyć kwestię solarów.Generalnie ustawiamy się,że wiecej będziemy ogrzewać w przyszlości gazem niż węglem.Mamy taką nadzieję po dociepleniu budynku.W tym roku nie zdołamy tego zrobić- chcemy zająć się środkiem domu- remont generalny z wymianą wszystkich instalacji- oprócz elektrycznej.Pozdrawiam raz jeszcze, dziękuję za odpowiedź.Renia
    W0jtek92
    Level 37  
    Ja poleciłbym grzejniki stalowe (panelowe) alumieniowe są gorsze bo promieniują ciepłem a nie działają na zasadzie konwekcji powietrza. Poza tym często słychać w aluminiowych coś jakby przelewanie się wody gdy pompa CO pracuje. Kocioł z zasobnikiem jak najbardziej. A co do firmy to kwestją jest dostępność serwisów autoryzowanych w Waszym mieście i opinie na temat danej firmy kotłów gazowych. A kondensat to jak najbardziej.
    andrzej lukaszewicz
    Level 40  
    rema92 wrote:
    Generalnie ustawiamy się,że wiecej będziemy ogrzewać w przyszlości gazem niż węglem.Mamy taką nadzieję po dociepleniu budynku.

Jeśli przyłacze gazowe ma być i tak budowane, to zapomnij CAŁKOWICIE o kotle stałopalnym. Bezsensownie wyrzucone pieniądze na kocił dodatkowa robociznę i koszt sensownego ( i bezpiecznego) połaczenia tych dwóch źródeł ciepła, brud ,popiół itd. Koszty stałe za gaz trzeba będzie i tak płacić...
    Przeczytaj kilka tematów na tym forum i innych o opłacalności ogrzewania gazowego i węglowego. Jedynie tańszym będzie na drewno, ale z akumulacją ciepła.
    Popytaj ludzi którzy mieli węgiel i przeszli na gaz , czy by sie zamienili...

Ja zamontowałbym przyzwoity kocioł gazowy kondensacyjny 1-funkcyjny+zbiornik CWU.
    Do tego jak najwięcej podłogówki , a jeśli ma być drewno na podłodze to stalowe grzejniki i to przewymiarowane z załozeniem max. temp na kotle 50 st. Do tego klika regulatorów pokojowych+ elektrozaworów i podział strefy. Koszt takiej kotłowni z robocizną zmieści sie w 10 tys zł, a prosta automatyka max 2 tys. Nie potrzebne sa wtedy mieszacze, czy RTL-e do podłogówki, a w miejscu na opał będziesz mogła suszyć pranie...
    Rury do grzejników najlepsze i najtańsze pex 16 koszt 2,5-3 zł/mb. Nie pchaj sie w miedż - niczego nie wniesie do instalacji poza kosztami. Rurka 15 - min 15 zł/mb.
    Solary przy istniejącej instalacji gazowej- nie opłacalne dla 4 osobowej rodziny. Zarabiaja tylko instalatorzy i banki, a Ty płacisz kredyt , a jak sie zamortyzuje( po 10-15 latach ) to już dawno sie zepsuje, albo nie będzie miało zakładanej sprawności.
    W0jtek92
    Level 37  
    Pani Andrzeju. Pan ma na myśli SAMĄ kotłownie za 10 tysięcy z robotą? Tz nie licząc tych regulatorów temperatury i grzejników oraz rury pex.? No bo dobry kondensat to jakieś 6 tysi. Do tego zasobnik i sterowanie. Elektro zawory. Pompy (CO i cyrkulacja). Skrzynki rozdzielaczy, bo chyba wypada ja zamontować. Kolektor na zasilenie i powrót instalacji. Do tego komin kotła. Coś ta cena bardzo ścięta. Jeśli ma być z robotą...

Dodano po 1 [minuty]:

"Panie Andrzeju" przepraszam za błąd ortograficzny.
    andrzej lukaszewicz
    Level 40  
    Kolektory, rozdzielacze , szafki, automatyka byłyby i tak- czy kocioł na węgiel, czy na gaz więc mowa tu o źródle ciepła, czyli kotle, zasobniku CWU . System turbo z wyrzutem za ściane jest dużo tańszy niz klasyczny komin. Kotłownia z kotłem gazowym jest najtańsza jeśli chodzi o wyposażenie, montaż ( robociznę)
    Jak znam życie wyszło by troche wiecej niz 10 tys , ale ile by wyszło z podpięciem jeszcze jednego kotła na wegiel? ( sam kocioł, wymiennik+ pompy,pompa CWU ochrona temp powrotu, naczynie wzbiorcze, dużo więcej zaworów, filtrów, rur stal/miedź i o wiekszych średnicach itd) lekko 20 tys. A dobry komin ceramiczy z izolacją to ile kosztuje?
    W0jtek92
    Level 37  
    A no racja. Bo jeśli to połączenie 2 układów ma być bezpieczne to jest też kosztowne. Lecz dobrze mieć na czarną godzinę dodatkowe źródło ogrzewania.. Choć przy braku gazu jak i prądu węglowy kocioł przez wymiennik nie będzie grzać instalacji. A elektryczny jest zależny od prądu. Więc w takim przypadku dobrze jest mieć odpowiedni kominek powietrzny w salonie, z rozprowadzaniem ciepła itd.
    saskia
    Level 39  
    Ja, tak tylko chcialbym sie wtracic w sprawie naprawy antykow, otoz jesli to sa "prawdziwe" wartosciowe antyki, to radzil bym utrzymywac stala temperature w pomieszczeniu gdzie one sa przechowywane- naprawiane, a te spadki temperatury podczas nieobecnosci domownikow nie dotycza pomieszczen w ktorych sa, ale sadze ze o tym wiecie skoro je naprawiacie. :-)

Dodano po 4 [minuty]:

Odnosnie CO to sadze ze srednice rur nie sa zbyt dobrze dobrane i wyglada na to ze to bedzie w plastiku, sadzac po srednicach rur.
    kabee84

Level 24  
    Kolega Andrzej bardzo dobrze prawi. PORZĄDNY kocioł kondensacyjny z zasobnikiem c.w.u., automatyka pogodowa, jak najwięcej podłogówki + zwykły kominek na drewno w salonie. Ja również nie jestem za grzejnikami aluminiowymi, a już całkiem bez sensu jest instalacja miedziana + grzejniki aluminiowe. Pomimo tego, że pomiędzy miedzią a aluminium jest złączka z mosiądzu (brązu) to i tak cząsteczki miedzi i aluminium krążą sobie w wodzie i nie wiadomo jak z żywotnością tego systemu...
    Średnice rur dobiera się do mocy grzejników. Są na to tabele. Zazwyczaj wszyscy przewymiarowują średnice (dla świętego spokoju). Prawda jest taka, że w większości domków jednorodzinnych wystarczyły by średnice rur miedzianych 12, 15 i 18mm.... a 12 dzisiaj już nikt nie stosuje....
    rema92
    Level 9  
    Bardzo serdecznie dziękuję za wszelkie podpowiedzi i opinie.Najpierw co do antyków- bo w tym temacie to ja mogłabym udzielać porad.Tak jak to z drzewem- trzeba na nie uważać.Akurat my mamy większość mebli w domu wlasnie takich-normalnie z nich korzystamy- bo to chyba o tę funkcjonalność chodzi- nawet szafka pod zlewozmywakiem jest zrobiona ze starej komody.Tak samo np. półki w łazience na ktore nieustannie kapie woda i nic im nie jest.To wszystko jest kwestią tego czym drzewo jest kończone- tu nie mam na myśli żadnych lakierów. Ale koniec w tym temacie.
    Co do kotłów- chcielibyśmy wstawić ten 2 na zasadzie alternatywy, tak szczerze to sie też boimy czy koszty gazu nas nie przerosną.Stąd moje zapytanie na tym forum.Ludzie wokół nas przedstawiają nam tak skrajne opinie i sumy, że analizujemy wszystko.Zdajemy sobie sprawę ,że dodatkowy kocioł to dodatkowe koszty, ale chyba takie rozwiązanie nie jest niemożliwe?
    Niestety należymy do ludzi, ktorzy starają się wszystko wcześniej przeanalizować i wybrać to co najrozsądniejsze.Do demontażu starego centralnego jeszcze sporo czasu, więc można spokojnie wszystko przeanalizować.Nadal będę śledziła wpisy wszystkich Państwa.Pozdrawiam Renia.
    kabee84

Level 24  
    Skrajne opinie na temat wysokich kosztów ogrzewania gazowego przedstawiają ludzie, którzy:
    - nigdy nie mieli ogrzewania gazowego
    - oszczędzili na montażu kotłowni - byle jaki kocioł, byle jaki montaż, miało być tanio...
    - oszczędzili na montażu grzejników - niepoprawny dobór, zbyt małe
    - mają przyłącze gazowe, a mimo to zamontowali kocioł na eko-groszek i nigdy się nie przyznają do tego, że popełnili błąd życia
    - nie potrafią liczyć
    - mają stary kocioł gazowy z lat 70-80
    - nie mają automatyki przy kotle gazowym
    - zapominają zamykać okna na noc
    - mają prywatny las i ogrzewają się drewnem
    - boją się gazu (te osoby zazwyczaj również boją się: duchów, jazdy autobusem, latania samolotem, wychodzenia z domu, siedzenia na krześle i używania mikrofalówki....)
    - mają nadmiar wolnego czasu i ich jedynym zajęciem jest palenie w piecu
    - boją się nowoczesnych rozwiązań
    - wszystko argumentują "nie bo nie" oraz "tak bo tak"....

Jeśli Ciebie stać na dwa kotły - OK, tylko zrób to porządnie, żeby nie było jaj.

Zależy też ile ma być tego ogrzewania podłogowego. Czym więcej podłogówki, tym droższa automatyka będzie miała sens jeśli się upierasz przy kotle na paliwo stałe. Odwrotnie przy kotle kondensacyjnym - im więcej podłogówki tym mniej urządzeń trzeba montować jeśli miałby być sam kocioł kondensacyjny.
    saskia
    Level 39  
    kebee84 ma racje, najgorzej jak sie nieodpowiednio pomiesza rozne systemy, zwlaszcza zrobi konglomerat niekompatybilnych elementow z roznych systemow.

Ciesze sie ze znasz sie na antycznych meblach, a pisalem tylko dlatego, bo jestem troche chyba przewrazliwiony, gdy chodzi o stare meble.
    Zbigniew Rusek
    Level 37  
    Z tymprzewymiarowaniem nie należy przesadzać. Nic się nie stanie, jesli kocioł kondensacyjny przed 2-3 dni da temperaturę na zasilaniu np. 70 stopni oraz kilkanascie dni ok. 60 stopni a przez więksą część sezonu temperatura zasilaniai tak nie będzie wyższa niż ok. 50 stopni. Gdy się nadmiernie przewymiaruje to może być tak, że przy dodatnich temperaturach otoczenia w domu będzie gorąco nawet, gdy do grzejników będzie tłoczona letnia woda. 20-stopniowe mrozy zdarzają się sporadycznie - mogą w danym sezonie albo nie wystapić w ogóle, albo będzie to np. jedna noc.
    rema92
    Level 9  
    Cały cza śledzę uwagi Państwa i na ten moment zrozumiałam jedno: najlepiej zdecydować sie na jedno żródło ogrzewania, jak mniemam to pozwoli na uniknięcie montażu wielu elementow, ktore muszą ze sobą współgrać.Cały też czas pojawia sie widze kwestia podlogówki.No coż- to akurat w całym domu niemożliwe bo np. cała góra domu to sosnowe podłogi.Tak czy siak muszą być kaloryfery.
    Tak apropos tego forum, to przyjemnie jest poczytać kompetentne uwagi wielu osób w wielu miejscach( tzn. przy okazji różnych spraw), gdzie każdy ma własne zdanie i gdzie każdy szanuje prawo innego do wypowiadania się.Długo sie zastanawiałam czy wrzucić tu swoje zapytanie i widze,że się nie zawiodlam.
    piotr_boncza
    Level 29  
    A ja dołożę tylko, że te ponad 20 tysięcy na kocioł węglowy lepiej przeznaczyć na polepszenie docieplenia domu. W rozpacz wpędzają mnie klienci, którzy na pytanie czy dom jest docieplony z dumą odpowiadają: Oczywiście, daliśmy aż PIĘĆ centymetrów styropianu. Na pl.news.budowanie jest sporo wątków o docieplaniu przestudiuj je przez zimę i jak się zrobi ciepło do roboty :) Napisz skąd jesteś, to może podpowiemy markę kotła. Przy planowaniu musisz pamiętać o biurokracji. Projekt instalacji gazowej z pozwoleniem na budowę to u nas w Gdańsku jakieś 2 miesiące. Tu Link jest opis drogi przez mękę :) Wybierając lokalizację kotła weź pod uwagę, że elementy odprowadzenia spalin sporo kosztują i warto tę część maksymalnie uprościć dostosowując resztę instalacji.
    rema92
    Level 9  
    Nasz budynek ma na ten moment wymienione okna, porządne parapety( tu namawiam wszystkich na np. granit- warto jest zamówić wszystkie tam gdzie go wydobywają, wziać transport i go przywieżć- wiem bo tak zrobiłam).Dom tak jak pisalam wykonanany z 3 warstw cegieł w środku z przestrzenią wypełnioną styropianem-na tyle na ile sie wtedy dało.
    Mieszkamy na styku województw: lubuskiego i dolnośląskiego.Na ten moment szukamy 2 pieców.Do spalania węgla, drewna itd. oraz chyba jednofunkcyjny - ten na gaz. Tzn. tak myśleliśmy, ale wczytujac sie tutaj w opinie i Państwa komentarze będziemy musieli jeszcze raz przemyśleć.Stąd moja tu obecność.Trzeba słuchać ludzi, ktorzy znają się na tym co robią.Ich uwag i przemyśleń- warto.

Moje zapytania tutaj nie są wyssane z palca, bo np. mój znajomy zainstalował pompę ciepła wraz z kominkiem, całość wykonywała jakas tam firma o ktorej zebral opinie( pozytywne), ten ktoś podjął sie pracy i calość na ten moment się nie sprawdza, bo kiedy znajomy pali w kominku, to z tego co zrozumiałam wyrzuca wodę, trzeba to latem poprawiać, Ci od pompy rozłożyli ręce: błedy w automatyce i elektronice.Nic wiecej nie wiem, nie wiem jak było, nie oceniam, tylko ktoś sie podjał, z umową, i to nie działa.Nie rozumiem też wielu słów, ktore tu są używane- nie wstydzę sie tego.To specyfika Państwa zawodu.Dlatego może takie czasami naiwne pytania zadaję ja i pewnie inni.Za wyrozumiałość dziekuje.Pozdrawiam Renia
    pablowp1
    Level 23  
    Kocioł satałopalny+gazowy dwufunkcyjny,uważam, że jak najbardziej trafna decyzja z wyborem źródeł ciepła do ogrzewania domu i CWU. Odpadów drewnianych masz pod dostatkiem, więc pozbędziesz się odpadów i chatkę ogrzejesz. Puki masz siły będziesz koło tego chodzić raczej dłuuugoo, a potem pozostaje gaz, który rozwiązuje problem ogrzewania i ciepłej wody. Jeżeli chodzi o solary to na etapie remontu pomyśl o ułożeniu rur już teraz a w przyszłości ominie cię bałagan w pomieszczeniach przez, które przebiegać mają rury. Samo położenie rur czyli robota+koszt rur to tak na oko 1000-1200zł. Połóż rury i niech czekają na lepsze czasy.
    saskia
    Level 39  
    Mozna tez zamiast zakladac dodatkowe rury, rozplanowac caly polaczony uklad 2 kotlow i solarow tak, aby tym samym orurowaniem szly polaczenia wszystkich ukladow.
    Jest to troche bardziej skomplikowane, ale tylko na etapie planowania. Pozniej to wszystko wychodzi proste i mozna latwo dolaczac dodatkowe zrodla.
    Sam mam taki uklad grawitacyjny z 4 zrodel zasilania (kominek, kociol gazowy, solary i chlodzenie silnika agregatu pradotworczego 10kW). Tak szczerze mowiac, zajelo mi pare lat prawidlowe rozplanowanie rur i ich polaczen, ale teraz wiem ze warto bylo.
    Caly uklad i sterowanie jest prosty, a przy tym rury sa wykorzystane na tzw. max. bo te same, sluza do roznych celow, co radykalnie zmniejszylo koszty materialowe i robocizny.
    Nie wiem czy mam jeszcze schemat po ostatnim zalamaniu systemu w moim kompie, ale jesli nie, to postaram sie go na nowo narysowac i podac tutaj.

Dodano po 1 [godziny] 39 [minuty]:

Mysle ze w probie kopiowania schematu nie pominalem jakichs szczegolow.
    Jak zauwazylem, nie ma w schemacie niektorych zaworow oraz podlaczenia agregatu, ktory w orginale ma wejscie bezposrednio do grawitacji kominka.

Ta czesc instalacji wewnatrz zielonego kwadratu, umieszczona (upakowana) jest w lazience (w swego rodzaju szafie serwisowej) i zajmuje tylko ok. 2m3 przestrzeni.

Tak poza tematem, chcialbym sie zapytac czy w kraju mozna latwo kupic (znalezc) stare meble z solidnego drewna (sosna zywiczna, np, Parana Pine, lub Peach Pine, oraz tzw. twarde drewno), bo sadze ze jesli tak, to nie bedzie sensu kupowac w UK i sprowadzac do kraju.
    Ciekawi mnie tez jaka jest dostepna na rynku ilosc mebli z mahoniu, zwlaszcza indyjskiego, nie taniego odpowiednika mahoniu "Sapele", oraz np. orzecha czarnego tzn. Black American Wallnut, i w ogole z orzecha i debu.
    kabee84

Level 24  
    saskia - gratuluję zmysłu twórczości artystycznej. Z hydrauliką, przepisami, bezpieczeństwem, ekonomią - ta konstrukcja nie ma nic wspólnego.
    pablowp1 - kocioł stałopalny + kocioł 2funkcyjny to największa pomyłka jaką można zrobić w swoim DOMU. Kocioł 2funkcyjny nie ma nic wspólnego z komfortem ciepłej wody użytkowej. Nie znam osoby, która mając zasobnik c.w.u. zamieniła by go na kocioł grzejący wodę przepływowo.
    Jeśli kogoś stać na montaż kotłowni kombinowanej w postaci dwóch kotłów (paliwo stałe + gaz) to stać go na zasobnik c.w.u.
    saskia
    Level 39  
    Mozesz wskazac choc jedno miejsce niezgodne.?
    kabee84

Level 24  
    saskia wrote:

1) wężownica w wymienniku nr 1 musi być ze stali nierdzewnej lub miedziana. W przeciwnym wypadku masz zanieczyszczoną wodę.
    2) jeśli cały układ jest zalany wodą, to jest niebezpieczny, gdyż istnieje możliwość zamarzania. Jeśli zaś jest zalany płynem niezamarzającym (glikol czy coś w tym rodzaju) to koszt inwestycji był gigantyczny.
    3) taka ilość pomp zużywa bardzo dużą ilość energii elektrycznej

Rema92:
    pozwoliłem sobie narysować uproszczoną wersję schematu dość prostego i przy tym funkcjonalnego systemu opartego na kotle gazowym i kotle na paliwo stałe.

W schemacie nie ma narysowanych zaworów zwrotnych, sterowników, zbiorników przeponowych, zaworów bezpieczeństwa...

Przede wszystkim. Kocioł na paliwo stałe zamontowany w układzie zamkniętym z systemem zabezpieczających przed nadmiernym wzrostem temperatury (ja narysowałem wężownicę schładzającą wodę - takie kocioły z wężownicą przystosowane do montażu w układach zamkniętych produkuje np. firma Heiztechnik). Dzięki temu pozbywamy się wymiennika płytowego, zbiornika przelewowego i dodatkowej pompy.
    Przekaźnik elektryczny wyłącza kocioł gazowy (można podpiąć pod złącze termostatu), gdy włączy się pompa od kotła na paliwo stałe.
    Pompa kotła na paliwo stałe może być na powrocie zamontowana (na niebieskiej kresce :-) ), tak jak wspomniałem wcześniej - jest to rysunek poglądowy.
    Dodając jeszcze jedną pompę i dwie rury, można również grzać wodę kotłem na paliwo stałe w wymienniku c.w.u. (ciepła woda w kranie z grzana kotłem węglowym).
    Kocioł na paliwo stałe można również zabezpieczyć zaworem 4-drogowym w celu podniesienia temperatury wody powrotnej lub zrobić "bypass" z pompą i czujnikiem temperatury powrotu - wydłuży to żywot kotła.
    Jeśli jest mało ogrzewania podłogowego, można zastosować zawór 3-drogowy termostatyczny i puścić stałą temperaturę na podłogę. Jeśli ma być dużo podłogówki, warto zainwestować w bardziej zaawansowane sterowanie w postaci zaworu 3-drogowego z siłownikiem elektrycznym i automatyką sterującą tym zaworem (najlepiej pogodową...)
    Jeśli czegoś nie rozumiesz daj znać, jak nie ja to któryś z kolegów z forum wyjaśni :-)
    saskia
    Level 39  
    kabee84 wrote:
    saskia wrote:

1) wężownica w wymienniku nr 1 musi być ze stali nierdzewnej lub miedziana. W przeciwnym wypadku masz zanieczyszczoną wodę.
    2) jeśli cały układ jest zalany wodą, to jest niebezpieczny, gdyż istnieje możliwość zamarzania. Jeśli zaś jest zalany płynem niezamarzającym (glikol czy coś w tym rodzaju) to koszt inwestycji był gigantyczny.
    3) taka ilość pomp zużywa bardzo dużą ilość energii elektrycznej.

1) Wezownica jest miedz.
    2) Jest to akurat mieszanka, ale nic tu nie jest narazone na zamarzanie, solar jest pusty gdy nie pracuje, pompa podnosi wode do niego.
    3) pompa CO pracuje tylko jedna, nigdy dwie na raz, a pompa solara jest zasilana z fotoogniwa. Poza tym uklad CO, spokojnie bedzie pracowal bez zadnej pompy.

Ogolnie to nie podales tu zadnych bledow w schemacie tylko swoje wyobrazenia.
    kabee84

Level 24  
    saskia wrote:

Ogolnie to nie podales tu zadnych bledow w schemacie tylko swoje wyobrazenia.

Ogólnie to błędnie narysowałeś schemat, bo dopiero teraz zauważyłem że u Ciebie pompy (kółko z trójkątem to oznaczenie pompy) to są zawory zwrotne....

Ponadto z rysunku wynika, że kocioł gazowy pracuje w układzie zamkniętym, zaś pozostała część instalacji (razem z grzejnikami i solarem) w układzie otwartym. Jeśli tak jest, to następuje znaczny ubytek płynu w bardzo rozległej instalacji układu otwartego (poprzez parowanie), który jest kosztowny (mieszanka glikolu). Jeśli jestem w błędzie proszę o sprostowanie.
    pablowp1
    Level 23  
    kabee84 wrote:
    Kocioł 2funkcyjny nie ma nic wspólnego z komfortem ciepłej wody użytkowej.

Niewiedziałem, że kocioł dwufunkcyjny niepozwala podgrzać ciepłej wody użytkowej :D
    kabee84

Level 24  
    pablowp1 wrote:
    kabee84 wrote:

Niewiedziałem, że kocioł dwufunkcyjny niepozwala podgrzać ciepłej wody użytkowej :D

Naucz się czytać ze zrozumieniem, a nie wyrywasz jedno zdanie z całej wypowiedzi.
    pablowp1
    Level 23  
    kabee84 wrote:
    pablowp1 wrote:
    kabee84 wrote:

Naucz się czytać ze zrozumieniem, a nie wyrywasz jedno zdanie z całej wypowiedzi.

A z czym ma cokolwiek wspólnego kocioł 2funkcyjnyn jak nie z komfortem CWU, na pewno mniejszy komfort niż z zasobnika, ale komfort, bo nie podgrzewa się wody w jakimś baniaku, czy w micse na kuchence gazowej.
    kabee84

Level 24  
    pablowp1: czy Ty naprawdę nie potrafisz czytać ze zrozumieniem czy tylko udajesz? Powtórzę kluczowy wyraz z mojej wypowiedzi, napisany wielkimi literami, a który pominąłeś: DOM.
    W mieszkaniu, gdzie jest jedna łazienka i w niej wisi kocioł, nie ma zbyt dużo miejsca - tam kocioł 2-funkcyjny spełnia swoje zadanie idealnie. W DOMU, gdzie zazwyczaj są dwie łazienki, większe odległości - komfort użytkowania daje wyłącznie zasobnik.
    LOGICZNIE myśląc, dla osoby, która chce wpakować w swoją kotłownię 15.000zł, różnica w cenie 1000zł (kocioł 2-f czy kocioł+zasobnik) nie ma już większego znaczenia biorąc pod uwagę nieporównywalnie wyższy komfort.

Mam nadzieję, że wyraziłem się wystarczająco jasno, bo jaśniej już nie potrafię.