Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pralka Amica PC5560A412 - jaki to kod błędu?

Rooboy 07 Mar 2013 22:31 3003 5
    Rooboy
    Level 8  
    Witam,

Mam pytanie odnośnie pralki Amica PC5560A412 , a mianowicie podczas prania pralka pokazuje KOD: świeci się CZERWONA lampka "BLOKADA DRZWI" oraz MIGA CZERWONA lampka "PRACUJE" - inne lampki się nie świecą. Zaznaczam, iż mimo tego błędu pralka dalej pierze. Miganie owej czerwonej lampki "PRACUJE" nie powtarza się z taką samą częstotliwością, bo raz mignie 4 razy i przestaje, potem miga 10 razy i przestaje, potem potrafi migać nawet przez całe 10 minut podczas prania - więc nie ma reguły, po prostu miga ta lampka jak jej pasuje przy każdym nowym praniu inaczej.

Pytałem się kilku osób i nikt nie wie o co chodzi, a w Internecie nikt nie opisuje takiego problemu - ba, brak go nawet na wykazie z kodami błędów.

Zwracam się więc z prośbą do osób obeznanych temacie o podpowiedź, co ten wyświetlany przez pralkę KOD oznacza i jakie może być uszkodzenie :?:

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam

.
    mechanik33
    Level 16  
    U mnie też są fonobłyski w takiej pralce.raz miga,innym razem nie.Czasem gdy docisnę palcem ten panel to wszystko się ''naprawia'' :) wyświetlacz też zgubił litery.
    Może jakieś zimne luty na płycie albo inne przerwy w dostawie prądu.Spec od pralek powiedział że to ustojstwo jest drogie,wiec piorę dopóki się da :)
    Rooboy
    Level 8  
    mechanik33 wrote:
    U mnie też są fonobłyski w takiej pralce.raz miga,innym razem nie.Czasem gdy docisnę palcem ten panel to wszystko się ''naprawia'' :) wyświetlacz też zgubił litery.
    Może jakieś zimne luty na płycie albo inne przerwy w dostawie prądu.Spec od pralek powiedział że to ustojstwo jest drogie,wiec piorę dopóki się da :)

Dzięki za radę, ale u mnie dociśnięcie panelu nic nie pomogło, a po przyglądnięciu się płycie głównej wszystko wydaje się być OK. W pralce Amica PC5560A412 na szczęście są tylko świecące lampki i nie ma wyświetlacza, więc nie ma problemu gubienia liter.

Bardzo prosiłbym o wypowiedź jakiegoś serwisanta, który już spotkał się z takim problemem i wie jak go wyeliminować...

Pozdrawiam

.
    Anonymous
    Level 1  
    Rooboy
    Level 8  
    skryn wrote:
    Rooboy wrote:

Bardzo prosiłbym o wypowiedź jakiegoś serwisanta, który już spotkał się z takim problemem i wie jak go wyeliminować...

Ja się wypowiem.
    Po raz pierwszy z takim opisem (w tym konkretnym modelu) się spotkałem. Może to model PB, a nie PC?
    Nagraj filmik i wrzuć na serwer. Będziemy w domu.

Model pralki jest na pewno taki jak napisałem czyli Amica PC5560A412. Odnośnie filmiku, to obecnie nie mam czym go nagrać, więc musi wystarczyć mój opis.
    Tak jak już opisałem to w pierwszym moim poście, w różnych momentach (losowo) z różną ilością razy miga podczas całego cyklu prania czerwona lampka "PRACUJE" i świeci się jeszcze dodatkowo czerwona lampka "BLOKADA DRZWI" - inne lampki się nie świecą podczas prania. Zaznaczam, iż mimo tego problemu pralka wydaje się pracować normalnie.

Czy ktoś mi jeszcze coś doradzi, gdzie konkretnie szukać usterki :?:

Jeszcze raz pozdrawiam

.
    Orłowski
    Level 14  
    Witam, opis uszkodzenia wskazuje na błędy w zawartości pamięci eprom, należy wgrać nowy wsad i profilaktycznie wymienić elektrolity w zasilaczu programatora, ja zawsze też wstawiam dodatkowy filtr sieciowy. Uszkodzenie pamięci musiało mieć przyczynę.