Cześć
Napisałem funkcje:
Kod: c
W instrukcji ds wyczytałem, że ds18b20 reaguje na tą komendę tylko wtedy gdy pojawiła sie flaga alarmu, czyli temp nie jest z zakresu <tl,th>. Umiem juz zapisać ogólnie temp do eeprom, odczytać 2,3 bit ale nie czaje gdzie układ ustawia tą flagę i jak ja przechwycić. Niby jest inna funkcja, recall,która ustawia alarmy w bajtach th i tl, ale ja normalnie nie czaje jednej opcji, skoro zapisuje te temp. do sratchpada, potem przesyłam ją do eeprom, i potem ją wywołuję recallem, i odczytuje to cały czas czytam to co wysłałem, nic mi się tam nie zmienia, mimo, że temp. na dsie wzrosła kilkukrotnie. I gdzie on te temp. porównuje i gdzie ustawia rezultat porównania.
Będę wdzięczny, jeśli ktoś mi wyjaśni jak przechwycać tą flagę, bo potrzebuje tego, ponieważ zbudowałem układ, który jest nagrzewany od środka drutem oporowym i badając temp. którą będzie inna chce rozwierać zasilanie układu lub zwierać gdy jednak bęzie z zakresu. Wyczytałem, że można korzystać z tych dodatkowych funckji TH i TL i chciałbym wykorzystać w 100% mozliwości ds. Niby mogę pokonwersji temp. z jakiegoś czujnika porównać część rzeczywistą z moim przedziałem i tez działa, ale jednak wolałbym z tego skorzystać.