Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

PA2510 - Nie działąjący touchpad, klaw., DVD

IceQ94 09 Mar 2013 09:17 1263 7
    IceQ94
    Level 2  
    Witam. Jako że jestem nowym użytkownikiem to może się przedstawię. Nazywam się Damian, mam 18lat i jestem ze świętokrzyskiego.
    Problem jest następujący. Moja ciotka ma takiego laptopa jak FS Amilo PA2510. Pewnego dnia padła klawiatura, potem cdrom a jeszcze później touchpad. Laptop nie był zalany więc nie wiem jaka tego może być przyczyna. Sam napęd działa w sensie że tacka się otwiera i zamyka. Poza tym jest jeszcze jeden problem. Chciałem zarzucić mu Windowsa 7 z Pendrive. Przygotowałem instalke przez WinToFlash, na moim PC działa, na IBM R52 działa tylko na nim nie chce. Klawiaturkę raczej wymienię na nową ale gorzej z touchpadem bo trudno znaleźć nowy :) Wie ktoś może czy da się to naprawić na poczekaniu? Podejrzewam że trzeba go rozkręcić i wyczyścić bo nie był od nowości czyszczony w porządny sposób sprężonym powietrzem. Proszę o pomoc może ktoś się już z czymś takim spotkał. Dodam że ma on większy dysk jak standard (250 zamiast 120) i więcej ramu (3gb zamiast 2GB) i oryginalna vista. W razie czego można wrzucić XP nawet mam paczkę sterowników ale wolałbym 7/8 :)
    diseasekowalski
    Level 35  
    Kolega nie poradzi sobie sam. Należy oddać laptopa do serwisu.
    dr.master
    Level 39  
    Dziwne że klawiatura, napęd i touchpad padły z dnia na dzień...
    Naprawa tj wymiana uszkodzonych elementów to koszt na poziomie 200zł na nowych częściach.
    Na używkach przywrócisz go do życia za jakieś 100-120zł.
    Należy go rozkręcić żeby wymienić touchpad, pasuje również wymienić termopady/pastę termoprzewodzącą na procesorze/grafice.
    diseasekowalski
    Level 35  
    Niestety problemem może być KBC lub południe. W takim przypadku nawet "używki" nie mają tu większego zastosowania. Oczywiście warto wcześniej podmienić klawiaturę na próbę, także touchpad i nagrywarkę - o ile ma się to wszystko u siebie.

Kolega nie przeprowadzał przypadkiem przed tymi "padami" czyszczenia?
    IceQ94
    Level 2  
    Nie byl rozkrecany. Dopiero by sie to przydalo. Czesci padaly w pewnych odstepach czasu (kilka msc) klawiatura kosztuje ok 40 zl nowa a touchpada i napedu nowego nie moge znalezc. Naped moze byc uzywka bo zadko jest wykozystywany głównie pendrive i kp. Wymienic raczej dam rade ale kwestua tego czy da sie jeszcze przywrócic do swiata żywych
    waldinhopl
    Level 19  
    Tak się zastanawiam czy to nie zimne luty pod mostkiem południowym. A WIFI działa?.
    waldinhopl
    Level 19  
    No to całkiem prawdopodobne, że każda z części jest uszkodzona. Zacząłbym od wymiany klawiatury, popytaj po znajomych, może ktoś ma następujący model FS:
    AMILO PA1510
    AMILO PA2510
    AMILO PA2512
    AMILO PI1505
    AMILO PI1510
    AMILO PI1515
    AMILO PI2512
    AMILO PI2515
    AMILO PI2525
    Wtedy będziesz miał pewność, że to faktycznie klawiatura a nie kontroler.