Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nec Multisync FE700 problem z kolorami

kchrisk 19 Feb 2005 12:25 2280 21
  • #1
    kchrisk
    Level 11  
    Witam
    Po zalaczeniu komputera pojawil sie problem z nadmiarem koloru czerwonego na ekranie. OSD jest wyswietlane w prawidlowych kolorach. Jakies 4 miesiace temu mialem juz problem z tym monitorem (wylaczal sie) ale przyczyna okazaly sie zimne luty na plycie glownej. Niestety wtedy nie pomyslalem o tym zeby profilaktycznie przelutowac PK. Czy teraz powodem moga byc zimne luty na PK? Na co jeszcze stawiacie ? Bo mysle ze kabel nie jest uszkodzony?
    Pozdrawiam
    Krzysiek
  • #2
    Connor MacLeod
    Monitors specialist
    To częsty błąd - jak miałeś już ochotę przelutować całą płytę główną to trzeba było od razu przelutować i PK. A tak musisz zerknąć tam teraz :).
  • #3
    kchrisk
    Level 11  
    Przelutowalem PK i nadal to samo. Wyglada to mniej wiecej tak jakby zamiast koloru czarnego byl kolor bordowy, np zaraz po wlaczeniu zamiast czarnego tla jest bord, a jak juz sie odpali system to wszystko wyglada jak by bylo za takim "filmem" koloru bordo. Co to moze byc? Moze jakis ukladzik spalony
  • #4
    gizmo000
    Level 22  
    Witam! wyczysc gniazdo,styki kineskopu,pomierz napiecie na RGB.powodzenia

    P.S.Byc moze masz uszkodzony kabel sygnałowy.
  • #5
    kchrisk
    Level 11  
    Witam
    Gniazdo i styki wyczyszczone i nadal nic. Pomierzylem napiecia na PK: G1=50V, GK=145V, RK=28V, HT=6V, HG=0V, BK->(wskazuje na przekroczenie zakresu 1000V), G2 tez przekroczenie i jak mierze na tym wyprowadzeniu to monitor przygasa. Napiecia mierzylem w stosunku do GND na PK.
    Co jest najbardziej prawdopodobna przyczyna?
    Pozdrawiam
  • #6
    grzenio123
    Level 12  
    Witam.
    Też bym stawiał na kabel sygnałowy. Napięcia na katodach kolorów powinny być zbliżone do siebie. W załączeniu przesyłam część serwisowki Neca FE700+. Minimalnie sie różni od FE700, a pisze tam jak wejść do trybu serwisowego tego monitora ( masz większe możliwości regulacji kolorów i geometrii) może ci sie przyda.

    Pozdrawiam
  • #7
    grzenio123
    Level 12  
    W załączonej serwisowce jest też schemat. Ale jeśli dobrze pomierzyłeś napięcia i masz na katodzie koloru niebieskiego ponad 1000V to już brzmi poważnie. Zwarcie w szyjce? Zmierz jescze raz napięcia na postawce kolorów. Czasami zdarzały sie tam też puszczające "piki" ( małe pojemności rzędu piko lub nano, które przy pomiarach wydawały sie być dobre, a pod napięciem zwierały do masy). Jeśli już stwierdzisz jakiego koloru ci brakuje podmień te pojemności w torze koloru.

    Pozdrawiam
  • #8
    kchrisk
    Level 11  
    W tej chwili sytuacja wyglada tak, ze sciagnalem programik Nokia Test, i okazalo sie ze mam kolory (R,G,B) nie mam natomiast czarnego.
    Na PK sa m.in. 3 elki 1u/100V na dwoch z nich jest napiecie ~60V a na trzecim ~45V. Moze ten kondzior wyschnal? Akurat nie mam takiego zeby podstawic, musze sie udac do sklepu i moze odrazu wymienie pozostalych kilka.
  • #9
    grzenio123
    Level 12  
    Czarny powstaje przez sumowanie wszystkich trzech kolorów. Jeśli któregoś będzie za dużo lub za mało, czerń będzie przechodziła w inny kolor.
  • #10
    kchrisk
    Level 11  
    No wiec co to moze byc?
  • #11
    zero_cool
    Level 15  
    A może byś wszedł w OSD z pulpitu i ustawił kolory ręcznie np. 8200K podkręcił kontrast i jasność po resecie NEC lubi być rozjechany.
  • #12
    kchrisk
    Level 11  
    Probowalem recznie ustawiac i nadal nic. Kabel tez wydaje sie byc dobry.
  • #13
    grzenio123
    Level 12  
    A kożystałeś z serwisowki. Tam jest opisane jak wejść w tryb serwisowy. Wchodzisz w menu i display mode wciskaz "select". Jak już jesteś w trybie Display mode ( pokazuje aktualne odświerzanie i rozdzielczość i coś tam jeszcze) wtedy wciskasz jednocześnie reset i strzałke w dół (ewentualnie w góre i w dół jednocześnie z reset). Jeśli wszystko pojdzie ok powinieneś mieć informację ostrzeżenie o tym że wchodzisz do trybu serwisowego, a obramowka menu powinna zmienić kolor na czerwony. Wtedy masz rozszerzone regulacji kolorów. Uwaga najpierw sprawdz którego koloru ci brakuje - w programie do testowania powinna być zakładka z trzema podstawowymi kolorami i tam będzie widać który kolor świeci słabiej. Wtedy zacznij regulację tego koloru. Jeśli rozregulujesz balans bieli wszystkimi kolorami możesz mieć problem z jego poprawnym ustawieniem - także działaj ostrożnie.

    Pozdrawiam

    Dodano po 13 [minuty]:

    Troche chyba namieszałem. Sprawź czy nie masz pr na płytce kineskopu. Jeśli nie to OK monitor ma tryb serwisowy. Tyle że nie bardzo pamiętam jak tam sie wchodziło. Napewno robi sie to w display mode ( lub monitor info) sprubój tez takiej kombinacji : jednocześnie strzałki w bok, potem jednocześnie strzałki w góre i w dół potem "proceed" lub "reset". Nie mam w tej chwili dostępu do tego modelu także dokładnie ci nie powiem. Ale wolną chwilą sprawdzę u kumla to napisze dokładnie.
  • #14
    kchrisk
    Level 11  
    Ale wyglada na to ze nie brakuje zadnego koloru. Wszystkie 3 byly wyswietlane idealnie z takim samym nasyceniem (przynajmniej tak mi sie wydaje). Nie ma tylko koloru czarnego zamiast niego jest bordo. Ale skoro czarny powstaje z wymieszania pozostalych to nie wiem, byc moze za malo jest niebieskiego lub zielonego.Wtedy chyba taki efekt moglby wystapic
  • #15
    Connor MacLeod
    Monitors specialist
    Zmieszanie kolorów RGB w jednakowej proporcji daje kolor biały. Czarny uzyskuje się przez wygaszenie wszystkich punktów. Jeśli jakiś kolor przebija na czarnym to trzeba to usunąć w menu serwisowym lub za pomocą pr-ków na PK. W menu serwisowym zainteresuj się parametrami CutOff i Gain.
  • #16
    kchrisk
    Level 11  
    Czyli mam rozumiec ze problem ten dotyczy zlego ustawienia parametrow a nie awarii jakiegos podzespolu?Jezeli chodzi o tryb sewisowy to monitor chyba go nie posiada, probowalem wejsc w niego wg. instrukcji zamieszczonej przez grzenio123 ale nie udalo sie. W zwiazku z tym pozostaje chyba ostatnia deska ratunku owe PR-ki na PK. Jak to zrobic, tzn ktorymi krecic i w ktora strone, i czy przy wlaczonym monitorze (bezposrednio sprawdzajac efekt)?
  • #17
    Connor MacLeod
    Monitors specialist
    Regulację przeprowadza się na włączonym i na obrazie kontrolnym. Tylko przed regulacją zapamiętaj położenie ślizgacza na pr-ku tak abyś mógł wrócić do położenia początkowego. Zawsze dokonuj jednej regulacji dopóki się nie upewnisz, że uzyskałeś odpowiedni efekt.
  • #18
    kchrisk
    Level 11  
    Ale problem w tym ze na PK nie ma zadnych Pr-kow
  • #19
    gizmo000
    Level 22  
    Witam! tz ze wzmacniacz RGB masz na plycie, i tam znajdziesz PR.byc moze ze nie ma tz.ze, tylko z poziomu trybu serwisowego ustawisz,najlepiej zapoznaj sie z serwisówka.powodzenia.
  • #20
    kchrisk
    Level 11  
    W trybie serwisowym juz probowalem. Nawet udalo mi sie uzyskac zblizone kolory ale nie wiem czy tak ma byc. Byly tam m.in. parametry R,G,B BIAS. nie wiem jak one powinny byc ustawione ale w tej chwili mam : R 36, G 84, B 60. Moze ktos wie jaka powinna byc proporcja poszczegolnych kolorow. Czy w trybie serwisowym jest cos takiego jak ustawienia optymalne??
  • #21
    0__0
    Level 30  
    Wlasnie dlatego mozna je ustawiac ze w kazdym egzemplarzu monitora moze byc inaczej - jest to spowodowane tolerancjami wykonania elementow,
    w fabryce i dobrze wyposazonych serwisach ustawia sie to za pomoca analizatora kolorow ,a przy jego braku niestety pozostaje tylko metoda "na oko" , ale wtedy temperatury kolorow w menu maja sie nijak w stosunku do rzeczywistosci
  • #22
    kchrisk
    Level 11  
    Problem rozwiazany. Poustawialem kolory "na oko" w trybie serwisowym i teraz jest ok.
    Dzieki wszystkim za podpowiedzi