Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

almera 1,5 dci - Nie pali gdy poniżej połowy paliwa w baku

primera 09 Mar 2013 17:05 7074 16
    primera
    Level 14  
    Witam
    Znajomy ma taki problem z nissanem almerą z 2004 roku 1,5dci, że jeżeli jest poniżej połowy paliwa w zbiorniku auta nie można odpalić. Jeżeli jest powyżej połowy auto odpala normalnie. Podobno usterka ta objawiała się wcześniej przy 1/3 zbiornika ale teraz z biegiem czasu dzieje się to już przy 1/2. Jakieś pomysły?
    Pozdrawiam
    qoompel
    Level 21  
    Może się zapowietrz? Spróbujcie odpalić z odkręconym korkiem wlewu paliwa.
    gacek161
    Level 17  
    Nie zasysa paliwa z samego dna.
    primera
    Level 14  
    Jak napisałem nie pali już od połowy stanu w zbiorniku więc do dna jeszcze daleko . W tym modelu nie ma pompy paliwa w zbiorniku.
    Aleksander_01
    Level 42  
    Wygląda na usterkę w baku, jest jakaś nieszczelność na przewodzie ssącym w baku.
    Rozbierz i polukaj.
    primera
    Level 14  
    Smok z baku był wyjmowany i sprawdzany i jest ok.
    cobraa
    Level 27  
    zminimalizuj poziom paliwa w baku wyciagnij smok na zewnatrz i zastap go wezykiem gumowym i daj znac co i jak
    primera
    Level 14  
    Zastanawia mnie fakt , że przy niskim poziomie paliwa podczas próby uruchomienia silnik nie zaskoczy nawet na chwilę. Powinien przecież pracować na paliwie, które znajduje się w przewodach i filtrze paliwa a tu się nawet nie odezwie jakby całe paliwo z układu spłynęło do zbiornika.
    Aleksander_01
    Level 42  
    primera wrote:
    Zastanawia mnie fakt , że przy niskim poziomie paliwa podczas próby uruchomienia silnik nie zaskoczy nawet na chwilę. Powinien przecież pracować na paliwie, które znajduje się w przewodach i filtrze paliwa a tu się nawet nie odezwie jakby całe paliwo z układu spłynęło do zbiornika.

Przecież to paliwo wypalił, a z baku to ciągnie ale powietrze, czy to tak ciężko sobie wyobrazić.
    primera
    Level 14  
    "Przecież to paliwo wypalił, a z baku to ciągnie ale powietrze, czy to tak ciężko sobie wyobrazić."
    To ty chyba nie rozumiesz. Tankuję samochód do pełna i jadę non stop. Silnik pracuje i wszystko jest ok pomimo tego , że poziom paliwa w zbiorniku jest poniżej połowy. Teraz gaszę silnik, a na drugi dzień nie da się go odpalić pomimo tego , że wczoraj normalnie pracował. To teraz wytłumacz mi kiedy on wypalił to paliwo z filtra paliwa i przewodów, w nocy kiedy silnik nie pracował.
    Aleksander_01
    Level 42  
    No dobra, i co robisz aby odpalił ?
    Wg mnie dolewasz paliwa do baku i auto po jakimś czasie odpala, czy tak?
    Bo ja tak właśnie rozumuję twój problem.
    primera
    Level 14  
    Właśnie tak robię, tylko jeżeli się nie zgasi silnika to samochodem można normalnie jeździć do rezerwy i silnik nie gaśnie ( w takim razie rozumiem, że w chwili zgaszenia silnika w filtrze paliwa i przewodach paliwowych jest paliwo , a mimo to na drugi dzień silnika nie można uruchomić ) .
    car centre
    Level 18  
    Zamontuj sobie zwór jednokierunkowy pomiędzy zbiornikiem a pompą to może ci coś pomoże w zdiagnozowaniu problemu. Nie kosztuje wiele
    qoompel
    Level 21  
    Aleksander_01 wrote:
    Przecież to paliwo wypalił, a z baku to ciągnie ale powietrze
    A kwestia właśnie zaworu zwrotnego? Przecież paliwo nie może się cofać do baku?!

car centre wrote:
    Zamontuj sobie zwór jednokierunkowy pomiędzy zbiornikiem a pompą to może ci coś pomoże w zdiagnozowaniu problemu
    Czy tam nie ma tego w standardzie?!

Musi być jakaś nieszczelność i pompa może łapać lewe powietrze.
    primera - spróbuj postawić auto dziobem w dół i sprawdź czy odpali.
    primera
    Level 14  
    Auto poszło do serwisu gdzie wymienili jakiś zawór na pompie i problem się skończył.
    Pozdrawiam i dziękuję wszystkim za odpowiedzi.