Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Uniden UBC69XLT-2 - Kiepska czułość

night.wolf 25 Mar 2013 17:03 12423 56
  • #31 25 Mar 2013 17:03
    night.wolf
    Poziom 10  

    Tak, rurka jest połączona z ekranem przewodu.

    A teraz do rzeczy... Pomiar napięcia stałego :

    1. R44 od strony VCC 3,27V, R43-R50 - 3,12V;
    3. baza Q4 - 0,614V;
    4. kolektor Q4 - 3,095V;
    5. R47 od strony VCC 3,27V, R46-R52 - 1,90V;
    6. baza Q5 - 0,782V;
    7. kolektor Q5 - 1,772V;

    Z sygnałem, 1mV na L28 pomiar sondą:

    8. baza Q4 - 1mV;
    9. kolektor Q4 - 0,8mV;
    10. baza Q5 - 0,7mV;
    11. kolektor Q5 - 0,6mV.

  • #32 25 Mar 2013 22:40
    Driver-
    Poziom 38  

    night.wolf napisał:
    A teraz do rzeczy... Pomiar napięcia stałego :

    1. R44 od strony VCC 3,27V, R43-R50 - 3,12V;
    3. baza Q4 - 0,614V;
    4. kolektor Q4 - 3,095V;
    Moim zdaniem za wysokie napięcie na kolektorze i za niskie na bazie. Sprawdź wartości oporników R43, R48 i R49. Możesz je sprawdzić bez wylutowywania, ale sprawdzaj tak jak diody zamieniając biegunowość omomierza, oczywiście na wyłączonym zasilaniu. Sprawdź też napięcia:
    1. R43-R48;
    2. R48-R49.
    Zorientujemy się jakie są spadki napięć i jaki jest prąd bazy.
    night.wolf napisał:
    Z sygnałem, 1mV na L28 pomiar sondą:
    8. baza Q4 - 1mV;
    9. kolektor Q4 - 0,8mV;
    Oporność wejściowa tranzystora jest dość duża i na kolektorze napięcie w.cz. powinno byś wyższe niż na bazie
    night.wolf napisał:
    10. baza Q5 - 0,7mV;
    11. kolektor Q5 - 0,6mV.
    Na kolektorze napięcie stałe jest OK. Wejście mieszacza ma oporność wejściową w granicach 100÷120Ω więc może tak być z napięciem w.cz. że będzie niższe niż na bazie, ale zobaczymy co dadzą pomiary oporników do bazy Q4.

  • #33 26 Mar 2013 18:43
    night.wolf
    Poziom 10  

    Rezystory wyglądają na dobre,
    R43 - 14,90K
    R48 - 67K
    R49 -465ohm

    Napięcia :
    1. R43-R48 -2,669V
    2. R48-R49 -0,626V

  • #34 26 Mar 2013 20:30
    Driver-
    Poziom 38  

    night.wolf napisał:
    Rezystory wyglądają na dobre,
    R43 - 14,90K
    R48 - 67K
    R49 -465ohm

    Napięcia :
    1. R43-R48 -2,669V
    2. R48-R49 -0,626V
    Wniosek z tego taki że coś jest walnięte. W tym układzie Q4 ma wzmocnienie h21 ~21,32, a nota katalogowa podaje DC Current Gain | hFE | min.75 | max. 150 | @ 3V 10mA. Dla porównania wzmocnienie Q5 w układzie jak na schemacie h21=95,02 @ 1,772V 1,28mA. Całkiem możliwe że wejściowy Q4 na bazę dostał jakiś udar prądowy, który go uszkodził, lub przebity jest kondensator C62 2pF, który zmniejsza napięcie na bazie i wobec tego prąd bazy Q4 jest zmniejszony co przekłada się na mały prąd kolektora. Aby to sprawdzić masz dwie możliwości wylutować C62 lub cewkę L28 i ponownie sprawdzić napięcia na bazie i kolektorze Q4. Wtedy będziemy mieć pewność co jest przyczyną takiej pracy Q4.

  • #35 26 Mar 2013 22:17
    night.wolf
    Poziom 10  

    Odlutowałem cewkę L28 i ponownie zmierzyłem Q4.
    1. Q4 baza -0,608V
    2. Q4 kolektor - 3,082V
    Jak widać nic nie zmieniło się.

  • #36 26 Mar 2013 23:39
    Driver-
    Poziom 38  

    W obliczeniach Q5 podstawiłem za duży spadek napięcia, wyszło za duże wzmocnienie i prąd kolektora, ale już poprawiłem. Ale to nie ma nic do rzeczy jeśli chodzi o Q4, który przy prądzie bazy ~12µA powinien mieć prąd kolektora w granicach 2-3mA. Z tego wniosek że jednak tranzystor Q4 kaszani. Tym bardziej jest to możliwe ponieważ napięcie na bazie Q4 jest niższe przy większym prądzie polaryzacji, niż na Q5. 2SC5010-T1 raczej nieosiągalny u nas, zamienniki to BFR182T NE68519-A praktycznie też nieosiągalne i które też ciężko znaleźć, widziałem tylko w 2 sklepach w jednym 3000 szt. trzeba kupić a w drugim nie podają (dostępność 7 dni). W tej chwili nie wiem co można by za niego wstawić, potem popatrzę po danych katalogowych i może coś dostępnego się dobierze. Jak masz wprawę w lutowaniu SMD, to można na próbę podmienić Q5 za Q4 i sprawdzić co będzie, ale to ostateczność. Może coś w wylutu z jakiegoś telefonu bezprzewodowego na 800 parę MHz podejdzie. O ile dysponujesz czymś takim.

  • #37 27 Mar 2013 16:40
    night.wolf
    Poziom 10  

    Podmieniłem Q4 na Q5, a skoro i tak oba były odlutowane zamieniłem je miejscami. Po podłączeniu anteny (oryginalnej) i włączeniu okazało się, że skaner wzbudza się na częstotliwości 160MHz nawet skręcenie squel na max nie pomagało, zorientowałem się, że źródłem zakłóceń jest generator (Skaner i generator zasilam jednym zasilaczem laboratoryjnym, oczywiście z osobnych wyjść) leżący w odległości ok. 1m. Po odłączeniu go od zasilania skaner powrócił do skanowania. Teraz wszystkie pomiary jakie wcześniej przeprowadziłem w nowym układzie tranzystorów.

    Pomiar sondą bez sygnału wej.
    IC4 noga 3 - 0,8mV
    Q14 noga 5 -1,1mV
    Q6 noga 3 - 4,6mV
    LND1 - 21,5mV
    Q18 noga 3 - 74,5mV noga 5 - 44,6mV
    IC6 noga 1 - 1,1mV
    IC7 noga 9 - 1,095V

    Z gen. na wej. L28 1mV na Q5 - 0,5mV
    Q5 próbowałem zmniejszyć napięcie o połowę, pomimo tłumienia 108dB osiągnąłem 0,4mV. Na L28 napięcie jednak spadło do 0,5mV. Pomimo tego wykonałem pomiary.
    IC4 noga 1 - 0,4mV
    IC4 noga 6 - 0,7mV
    FT1 noga 1 - 0,5mV
    FT1 noga 4 - 0,7mV
    Q6 kolektor - 4,2mV
    IC6 noga 16 - 0,3mV

    Ponownie z generatorem ust. 0,9mV na L28 (generator bez obciążenia daje 2mV na wyjściu po podłączeniu do wej. antenowego spada do 0,9mV i nie mogę uzyskać więcej pomimo podłączenia gen. bezpośrednio do wej. ant.)
    Q4 baza - 0,9mV
    Q4 kolektor - 2,3mV (od razu rzuca się w oczy, że Q4 zaczął wzmacniać sygnał)
    Q5 baza - 2,1mV
    Q5 kolektor - 0,5mV (a tu objaw przeniósł się, tranzystor zamiast wzmacniać osłabia sygnał co (chyba) dowodzi uszkodzenie samego tranzystora)

    Pomiar napięć stałych (bez sygnału zew.).
    R44 od strony VCC 3,27V, R43-R50 - 2,753V;
    baza Q4 - 0,794V;
    kolektor Q4 - 2,663V;
    R47 od strony VCC 3,27V, R46-R52 - 2,651V;
    baza Q5 - 0,600V;
    kolektor Q5 - 2,591V;

    Posiadam jakiś telefon bezprzewodowy BT Synergy 600 z DECT ale z tego co udało mi się ustalić pracuje na częstotliwości 1880-1900MHz, dodaję zdjęcie głowicy może będzie pomocne, choć szczerzę w to wątpię aby można było coś "wydłubać, są tam trzy tranzystory jeden nie czytelny (ten duży) a pozostałe o oznaczeniach 6ct, 5ct, które zapewne są kodową nazwa producent. Oprócz telefonu mam jeszcze kilka komórek, radiotelefony na 446MHz.

    Uniden UBC69XLT-2 - Kiepska czułość


    Pierwszym z zamienników 2SC5010 jest NE68519 który znalazłem na ebay.
    Problem tylko w tym, że to Izrael i zamówienie może trwać nawet 30 dni roboczych.

  • #38 27 Mar 2013 19:12
    Driver-
    Poziom 38  

    Tranzystory 5Ct=BC807-40, 6Ct=BC817-40 więc odpadają. Czy Q4 i Q5 mają te same oznaczenia na obudowie, oba powinny mieć 83. Skaner jest z drugiej ręki, może ktoś wymienił już Q4 na inny. Napisz jak to wygląda.

  • #39 27 Mar 2013 19:20
    night.wolf
    Poziom 10  

    Oba mają oznaczenie 83.

  • #40 27 Mar 2013 21:27
    Driver-
    Poziom 38  

    No to na 100% walnięty, musiał dostać z anteny silny sygnał i...
    W międzyczasie patrzyłem po notach katalogowych w sumie coś sensownego by się znalazło ale albo nie pasują wyprowadzenia abo wymiary. Jak by nie patrzył 4 litery z tyłu. Przeglądnij sprzęt, który posiadasz wrzuć symbole pasujących wyprowadzeniami i wymiarowo tranzystorów to przepatrzę dane. A jak nie znajdziesz to chyba tylko eBay pozostaje.

  • #41 27 Mar 2013 22:07
    night.wolf
    Poziom 10  

    Z wyprowadzeniami poradzę sobie, zawszę można obrócić, przechyli itp. ( chyba, że ma to jakiś wpływ na w.cz.) miejsca też jest trochę więc większy też mógłbym spróbować.
    Przejrzałem wszystko co mam i znalazłem w radiotelefonie R24 (chyba 2SC3356). W palmie z gsm c4n2y nie ustaliłem co to jest. Pozostałem albo pnp ewentualnie mosfety. Nie przychodzi mi do głowy inny dawca.

  • #42 27 Mar 2013 23:15
    Driver-
    Poziom 38  

    Są dwa typy w zależności od obudowy: R24 2SC4226 Nec N SOT323 npn RF fT 4.5 GHz hfe 70-140 oraz R24 2SC3356R Nec N SOT23 npn RF fT 7GHz hfe 80-160. Po typie obudowy możesz sprawdzić który z nich masz.

    Tak czy inaczej oba podejdą ale trzeba im zwiększyć prąd kolektora do ~5mA głównie ze względu na szumy, przy okazji będą mieć nieco większe wzmocnienie w układzie I-go stopnia. Zamiast R48 68kΩ trzeba by było dać 15kΩ. Możesz nawet R48 zewrzeć wtedy prąd wzrośnie do ~7mA poprawią się jeszcze warunki pracy pod względem szumowym i wzrośnie wzmocnienie. Q5 zostaw oryginalny ze względu na dopasowanie do mieszacza.

    Jeszce jedno, aby wyrównać wzmocnienie w całym paśmie pracy wzmacniacza w.cz. indukcyjność cewki L29 trzeba zwiększyć 18÷20 nH, inaczej będziesz miał na końcowej częstotliwości 512MHz wzmocnienie mniejsze o ~6dB w porównaniu do częstotliwości początkowej 25MHz. Taką cewkę można nawinąć drutem DNE Φ0,6mm 2 zw. zwój przy zwoju na średnicy 2,5mm.

  • #43 28 Mar 2013 21:46
    night.wolf
    Poziom 10  

    Po wymiarach wygląda na to, że to SOT23. Jednak czułość obniżyła się wyraźnie, wykonałem cewkę i zamieniłem opornik, później spróbowałem w miejsce opornika zworę i nie słyszę różnicy. Więc pomierzyłem napięcie i z wiedzy którą zdarzyłem posiąść widzę, że pierwszy stopień nie wzmacnia lecz osłabia. Na wynik pomiarów nie wpływa zwora czy rezystor w obu przypadkach wychodzi to samo. Uprzedzając ewentualne pytanie, nie mam wątpliwości, iż na tranzystorze jest napisane "R24".

    Pomiar z gen. 1mV na L28
    Q4 baza - 1mV
    Q4 kolektor - 0,7mV
    Q5 baza - 0,7mV
    Q5 kolektor - 0.6mV

    Napięcia stałe
    R44 od strony VCC 3,27V, R43-R50 - 3,27V
    Q4 baza - 3,25V
    Q4 kolektor - 3,25V
    R47 od strony VCC 3,27V, R46-R52 - 1,91V
    Q5 baza - 0,769V
    Q5 kolektor -1,763V

  • #44 29 Mar 2013 02:24
    Driver-
    Poziom 38  

    Po wlutowaniu w układ za Q4 2SC3356R, zachowuje się on podobnie jak 2SC5201-T1. Jest mało prawdopodobne aby oba tranzystory były podobnie uszkodzone. Po tym co napisałeś jeszcze raz przeliczyłem prądy ze spadków napięć i oporności, tym razem wprowadziłem dane do arkusza kalkulacyjnego i teraz widzę to wcześniej mi umknęło gdy liczyłem na kalkulatorze. W arkuszu widać że prąd płynący przez R43 i R48 jest większy niż płynący przez R49, a nie powinno być różnicy. Oznacza to że część prądu polaryzacji Q4 płynie inną drogą. W takim razie pierwszym podejrzanym jest C63 1nF, jako że C62 został wykluczony wcześniej. Wlutuj ponownie 2SC5201-T1, zmierz jeszcze raz wszystkie napięcia za kolejnymi opornikami, na bazie i kolektorze, zanotuj. Wylutuj C63 i ponownie sprawdź napięcia. Jeśli będą różnice, a przede wszystkim wzrośnie napięcie na bazie i zmaleje na kolektorze, to masz winowajcę w postaci C63, którego trzeba wymienić a potem sprawdzić sondą czy Q4 wzmacnia w.cz.

  • #45 29 Mar 2013 19:45
    night.wolf
    Poziom 10  

    Podczas usuwania C63 zauważyłem, że coś nie gra, a dokładnie od początku mierzyłem nie prawidłowy rezystor tj. R43-R48 a podawałem jako R43-R50.
    Szkoda było tylko pracy a liczenia na pewno było dużo :x

    Jeżeli jeszcze są chęci do pomocy, zrobiłem ponownie pomiary. Swój błąd odkryłem tak naprawdę kiedy już wylutowałem C63 a napięcia już mierzyłem więc dokończyłem pomiary, później wlutowałem go i ponownie wszystko zmierzyłem. Oczywiście oba tranzystory znajdują się na swoich "fabrycznych" miejscach.
    Poniżej wyniki :

    Uniden UBC69XLT-2 - Kiepska czułość

    Pomiar w.cz. kondensator (obecność lub brak) właściwie nie wpływa na pomiar.
    Q4 -B - 1mV
    Q4 -C - 0.8mV
    Q5 -B - 0,7mV
    Q5 -C- 0,7mV

    Być może nie było to zbytnio mądre ale sprawdziłem jak pracuje drugi wzmacniacz (tj. Q5) a wykonałem to w następujący sposób. Podłączyłem generator, na L28 ustawiłem 1mV. Wcześniej wylutowałem C66 i połączyłem bazę Q5 z L28 innym kondensatorem o wartości 1nF. W czasie pomiaru na bazie Q5 było napięcie 1mV, na kolektorze 5,6mV. Myślę, że Q4 na 100% "siedzi" ponieważ z chwilą zamiany Q4 z Q5 czułość odczuwalnie się zmieniła a napięcia jak powyżej było widać wzrosły, pytanie tylko dlaczego R24 (2SC3356R) nie działa prawidłowo...
    Nie wiem czy to pomoże ale zmierzyłem multimetrem hFE-143 2SC3356R jeżeli to coś pomoże mogę zmierzyć również Q4i Q5.

  • #46 29 Mar 2013 23:15
    Driver-
    Poziom 38  

    Wstawiłem do arkusza dane, teraz błąd jest na granicy niedokładności pomiarów, IB ~30µA IC ~690µA. Tranzystor padnięty, ale trzeba się było upewnić co do C63. Też się zastanawiam czemu R24 nie działa. Przy takim hFE z opornikiem 15kΩ i 470Ω (zwarty R48) IC powinien być w granicach 7mA i UC ~1,5V. Może niedokładnie go wlutowałeś (Q4 baza - 3,25V; Q4 kolektor - 3,25V), wygląda że emiter lub baza mogły nie mieć połączenia. Pinologia tranzystora R24 jest identyczna z 2SC5010-T1, tylko inna obudowa. Spróbuj jeszcze raz go wlutować, ale przed sprawdzeniem napięć pomierz omomierzem czy wszystkie piny mają kontakt 1 z masą, 2 z R49 i 3 z L29. Dopiero jak upewnisz się co do połączeń, zmierz napięcia najpierw z R43 i R48, potem ze zwartym R43, a następnie zdejm zwarcie z R43 i zrób zwarcie na R48. Tylko nie zrób tak aby zwarte były obydwa te oporniki od polaryzacji bazy bo ubijesz tranzystor. Napięcie kolektora powinno się zmniejszać odpowiednio do oporności polaryzacji 83kΩ (R43+R48) ~2,5V, 68kΩ (R48) ~2,4V i 15kΩ (R43) ~1,5V.

    Z tym sprawdzeniem Q5 dobrze wykombinowałeś :)

  • #47 30 Mar 2013 10:20
    night.wolf
    Poziom 10  

    Widocznie rzeczywiście musiał powstać gdzieś zimny lut. Ponownie wlutowałem i sprawdziłem połączenia, gdy wszystko było ok. rozpocząłem pomiary.
    Wyniki wyszły dokładnie jak przewidziałeś : :D

    -------|83kΩ (R43+R48)| 68kΩ (R48) ..... | 15kΩ (R43)
    Q4 B-| 0,730V | 1,0mV | 0,744V | 1,0mV | 0,772V | 1,0mV
    Q4 C-| 2,480V | 2,9mV | 2,394V | 5,8mV | 1,491V | 14,4mV
    Q5 B-| 0,693V | 2,5mV | 0,702V | 4,9mV | 0,707V | 12,4mV
    Q5 C-| 3,111V | 1,2mV | 3,125V | 1,7mV | 3,132V | 4,7mV

    W chwili obecnej mam zmostkowany R48, L29 pozostała stara (tzn. 1,8nH), czułość jest zdecydowanie większa, odbieram w budynku na fabrycznej antenie taxi (84,100MHz i 160,162MHz ), jakąś ochronę i chwilami PSP 148,9125MHz.

  • #48 31 Mar 2013 01:55
    Driver-
    Poziom 38  

    Ok. To teraz zmień cewkę L29 i ze wzmacniaczem w.cz. można zakończyć działania. Zrób pomiary sondą kolejno przed i po mieszaczach i filtrach. Zobaczymy co tam się teraz dzieje. Jak zwykle ustaw na L28 1mV. Zwróć szczególną uwagę na III mieszacz (IC6 16, 3) i filtr III p.cz. (FT4 1).

  • #49 31 Mar 2013 20:19
    night.wolf
    Poziom 10  

    Nie daje mi jednak spokoju ten uszkodzony tranzystor (2sc5010) jakiś czas temu mierzyłem go i zachowywał się jak całkowicie sprawny, dzisiaj postanowiłem przylutować mu nogi i sprawdzić wzmocnienie okazuje się, że hFE= 101 co mieści się w wartościach podanych w nocie. Więc co mu dolega ?

    Wczoraj przez większość dnia testowałem jak działa skaner (L29 1,8nH), czułość jak wcześniej pisałem wzrosła jednak ujawnił się problem z filtrem szumu tzn. nie zawsze włączał się po odebraniu sygnału. Skręcenie squelch na max nie pomagało, odłączenie anteny również, chwilami działa normalnie a czasami potrafił wzbudzić się sam i szumieć w ∞. Myślę jednak, że duży wpływ na niewłaściwe działanie ma niedopasowanie indukcyjności (L29), którą właśnie wymieniłem i będę testował.

    Po wymianie L29 napięcia przedstawiają się następująco:
    Q4 B - 1mV
    Q4 C - 14,8mV
    Q5 B - 12,6mV
    Q5 C - 6,4mV
    IC4 noga 1 - 6mV
    IC4 noga 3 - 27,6mV
    IC4 noga 6 - 13,3mV
    FT1 noga 1 - 1mV
    FT1 noga 4 - 1,2mV
    Q6 B - 5,1mV
    Q6 C - 325mV
    FT2 noga 2 - 324mV
    FT2 noga 1 - 145,5mV
    IC6 noga 16 - 155,8mV
    IC6 noga 3 - 80,8mV
    IC6 noga 5 - 71,2mV

    Jeżeli to nie problem mógłbym prosić o wzory lub przykłady aby policzyć prądy ze spadków napięć i oporności. W przyszłości na pewno się przydadzą.

  • #50 01 Kwi 2013 16:05
    Driver-
    Poziom 38  

    night.wolf napisał:
    Nie daje mi jednak spokoju ten uszkodzony tranzystor (2sc5010) jakiś czas temu mierzyłem go i zachowywał się jak całkowicie sprawny, dzisiaj postanowiłem przylutować mu nogi i sprawdzić wzmocnienie okazuje się, że hFE= 101 co mieści się w wartościach podanych w nocie. Więc co mu dolega ?
    Nie wiadomo jaki prąd podaje miernik na bazę tranzystora, to powinno być podane w instrukcji, możliwe że na bazę podaje większy prąd niż w układzie. Przykładowo niech to będzie 100µA wtedy prąd kolektora 10,1 mA i hFE 101, w układzie pracy Q4 prąd bazy to ~30µA jeśli tranzystor byłby dobry to prąd kolektora powinien być większy a napięcie na kolektorze niższe. Po prostu tranzystor uległ jakiemuś uszkodzeniu, które zmieniło strukturę co powoduje że przy pewnym prądzie bazy tranzystor zaczyna mieć mniejsze wzmocnienie.
    night.wolf napisał:
    Myślę jednak, że duży wpływ na niewłaściwe działanie ma niedopasowanie indukcyjności (L29), którą właśnie wymieniłem i będę testował.
    Cewka L29 to element korekcyjny, Zo=R50+XL i wzrasta wraz z częstotliwością. Zmiana na 22nH wyrównuje wzmocnienie tak aby nierównomierność wzmocnienia w całym jego paśmie pracy nie przekraczała 1dB po zmianie tranzystora R24, który ma inne parametry i inny punkt pracy.
    night.wolf napisał:
    Po wymianie L29 napięcia przedstawiają się następująco:
    IC6 noga 16 - 155,8mV
    IC6 noga 3 - 80,8mV
    IC6 noga 5 - 71,2mV
    Do tego momentu wszystkie pomiary są w miarę dobre. Natomiast na wyjściu III mieszacza mamy kompresję wg. pomiaru na poziomie 98,15dBµ co odpowiada napięciu ~80,8mV, przy napięciu na wejściu na wejściu RF tego układu 155,8mV co odpowiada ~103,84dBµ to normalne zjawisko. Ewentualnie można sprawdzić przy jakim napięciu wejściowym zaczyna się kompresja sygnału. Trzeba zmniejszyć napięcie na wejściu do takiego poziomu aby na nodze 3 IC6 napięcie zaczęło nieznacznie spadać. Myślę że będzie to przy ~5mV na wejściu 16, nie wiem na ile SL5018 zgodny TK83361.
    night.wolf napisał:
    Jeżeli to nie problem mógłbym prosić o wzory lub przykłady aby policzyć prądy ze spadków napięć i oporności. W przyszłości na pewno się przydadzą.
    Przypomnij sobie prawo Ohma i powiązane z nim wzory a stanie się jasność.

    Jeśli chodzi o blokadę szumów to może ktoś w tym radiu grzebał i przestawił lub zatrzymuje się na słabych prążkach bez modulacji, pełno tego od różnych sprzętów elektronicznych.

  • #51 02 Kwi 2013 20:03
    night.wolf
    Poziom 10  

    Napięcie na nodze 3 zaczyna spadać właściwie od początku delikatnie o 0,1mV. Przy przekroczeniu ok. 85mV (noga 16) występuje już spadek o 1mV na nodze 3 (81mV), a przy 5mV (noga 16) 50mV (noga 3).

    Wątpię aby poprzedni właściciel grzebał w urządzeniu (ale kto wie), w każdym bądź razie filtr szumu na zewnątrz lub w samochodzie (zasilanie AA) często nie chce się ponownie włączyć, występuje to raczej przy częst. powyżej 140MHz i tak jak wcześniej pisałem kręcenie squelch lub odłączenie anteny nie pomaga. Czasami zauważyłem, że pomaga włączenie podświetlenia ale nie jest to regułą. Z kolei w domu zachowuje się wzorowo bez żadnych problemów po zakończeniu odbioru natychmiast włącza się.

  • #52 04 Kwi 2013 01:09
    Driver-
    Poziom 38  

    Możliwe że za duże wzmocnienie ustawiłem dla Q4. Jutro to jeszcze sprawdzę, przeliczę i napisze co zmienić.

  • #53 05 Kwi 2013 02:14
    Driver-
    Poziom 38  

    Zdejm zwarcie z 68kΩ (R48) i zrób zwarcie 15kΩ (R43). Cewkę L29 zmień na ~14n czyli 1,5zw zwój przy zwoju DNE06mm, na średnicy 3mm. Po wlutowani cewki robisz odstęp miedzy zwojami 0,6mm. Wzmocnienie będzie mniejsze a korekcja bardziej zbliżona do oryginalnego wzmacniacza z 2sc5010. Zrób testy i napisz jak działa blokada szumów po zmianach..

  • #54 06 Kwi 2013 20:07
    night.wolf
    Poziom 10  

    Chwilowo mam inne sprawy na głowie, może jutro znajdę trochę czasu i zmienię konfigurację.
    Zauważyłem jednak w czasie użytkowania, że blokada szumu ma problem z prawidłowym działaniem ale tylko na bateriach w domu z reguły używam zasilania zewnętrznego i nie mam problemu, wszystko jest jak należy. Początkowo myślałem, że włączenie podświetlenia pomaga, jednak jest na odwrót, podczas normalnej pracy (filtr działa prawidłowo) włączenie podświetlenia powoduje nieprawidłową pracę filtra. Pierwsza myśl baterie, ale na nowych zachowuje się identycznie. Jak pisałem jutro może znajdę chwilę i pomierzę napięcia możliwe, że przetwornica nie działa prawidłowo i daje za niskie napięcie na wyjściu.

  • #55 17 Kwi 2013 18:42
    night.wolf
    Poziom 10  

    W końcu znalazłem czas i zmieniłem wszystko. Problem jednak nie ustąpił, filtr szumu wzbudza się kiedy ma kaprys.
    Jak pisałem wcześniej na zasilaniu zewnętrznym problem znika, jedynie co udało mi się na szybko znaleźć, to 3V3 znika na bateriach tzn. jest równe z napięciem baterii z kolei na zasilaczu jest 3V3. Niestety schemat który posiadam jest od UBC69XLT a ja posiadam UBC69XLT-2 różnica jest właśnie na płycie głównej gdzie znajduje się przetwornica.

  • #56 19 Kwi 2013 00:45
    Driver-
    Poziom 38  

    night.wolf napisał:
    Problem jednak nie ustąpił, filtr szumu wzbudza się kiedy ma kaprys.
    Przypadkowe otwarcia blokady szumów nie były zatem spowodowane zbyt dużym wzmocnieniem. Jeśli teraz skaner w dalszym ciągu odbiera dobrze słabe stacje to możesz zostawić wzmacniacz w.cz. tak jak jest teraz. Uszkodzony Q4 pomimo małego wzmocnienia, właśnie ze względu na uszkodzenie, mógł powodować większe szumy wzmacniacza w.cz. i ustawienia potencjometru montażowego od progu blokady zostały zmienione. Nie masz pewności czy ktoś wcześniej przy tym nie majstrował.
    night.wolf napisał:
    Jak pisałem wcześniej na zasilaniu zewnętrznym problem znika, jedynie co udało mi się na szybko znaleźć, to 3V3 znika na bateriach tzn. jest równe z napięciem baterii z kolei na zasilaczu jest 3V3.
    Przetwornica jest po to aby w pewnym zakresie napięć baterii dostarczyć stabilnego napięcia zasilania dla skanera. Z zasilacza z pewnością napięcie zasilające przetwornicę jest wyższe niż z baterii i dlatego przetwornica daje wyższe napięcie. Mimo to przetwornica zasilana z baterii powinna dostarczyć napięcia 3,7V, które później obniżane jest i stabilizowanie jest przez inne układy. Jeśli przy działaniu z baterii napięcie będzie niższe niż 3,7V to pozostałe układy w tym układ stabilizujący VCC 3,3V nie będą miały odpowiedniego zapasu napięcia do prawidłowego działania. Trzeba zatem sprawdzić czy przetwornica w miarę wyczerpywania się baterii aż do napięcia progowego, przy którym skaner się wyłącza, daje jednakowe napięcie zasilania na wyjściu 3,7V, jaka jest jego wartość na nowych bateriach i czy nie zmniejsza się ono w miarę wyczerpywania się baterii. Tu możesz skorzystać z zasilacza regulowanego, o ile taki posiadasz. Trzeba też sprawdzić czystość styków pojemnika baterii i luty przewodów. Można to sprawdzić porównując napięcie na biegunach baterii i na końcówkach (1 i 2) gniazdka na płycie głównej, o ile to gniazdko jest, a jak go nie ma to na przewodach dolutowanych do płyty. Przy czystych stykach i dobrych łutach nie powinno być żadnej różnicy napięć. Dopiero po upewnieniu się że napięcia są identyczne, można czepić się przetwornicy 3,7V i powiązanych z nią elementów. Może też tak być że na wyjściu przetwornicy zasilanej z baterii jest prawidłowe napięcie 3,7V a przy zasilaniu z zasilacza napięcie jest wyższe to mogło by wskazywać na nieprawidłowe, z jakiegoś powodu, działanie stabilizatora VCC 3,3V. W ostateczności jeśli przy zasilaniu z baterii napięcia są stabilnie aż do osiągnięcia przez baterię progowego napięcia wyłączenia, to problem można obejść regulując próg zadziałania blokady szumów potencjometrem montażowym przy układzie blokady szumów (gdzieś w okolicach IC12). Zasilając skaner z zasilacza ustawiasz potencjometr SQ w pozycji przy której blokuje szum. Następnie odłączasz zasilacz i regulujesz potencjometrem montażowym do momentu zaniku szumów. Oczywiście bez sygnału na wejściu z odłączoną anteną i wpiętym zamiast anteny opornikiem 50Ω lub z jakimś tłumikiem stałym. Wtedy masz tylko praktycznie tylko szumy własne odbiornika. Po tej regulacji sprawdzasz, ponownie podłączając zasilacz, czy potencjometrem SQ można odblokować szumy. To robisz tylko wtedy gdy inne możliwości naprawy nie przyniosą skutku. Możliwe jest też że ten typ tak ma, a ktoś przestawił potencjometr montażowy progu blokady nie wiedząc o uszkodzeniu Q4.

  • #57 18 Sty 2014 20:48
    night.wolf
    Poziom 10  

    Troszkę czasu minęło ale problem ostatecznie rozwiązany, problem wzbudzania spowodowany był nieprawidłowym działaniem przetwornicy 3,7V wymiana uc i kilku kondensatorów rozwiązała sprawę.
    Pragnę podziękować za pomoc udzieloną przez forumowiczów w szczególności Driver- bez którego na pewno nie rozwiązałbym problemu i nie nauczył się tak wiele.
    Pozdrawiam

    Tym samym zamykam temat.

  Szukaj w 5mln produktów