coolder wrote: Wiem że trzeba skonfigurować Timer 0 tylko właśnie nie wiem jak dlatego proszę o pomoc.
W zasadzie nie musisz tego wiedziec/(pamiętac szczegóły).
Możesz wzorowac się na configuracji Timera1, ale wtedy nie masz pewności w jakim trybie PWM masz sconfigurowany twój timer; czy to jest Fast PWM, czy też PWM Phase Correct.
Najszybsza i najpewniejsza forma to bezpośrednie wyedytowanie dwóch rejestrów Timera0:
TCCR0A, oraz TCCR0B
1. Najpierw otwórz Datasheet z tabelą 40 str.79 i uważne przestudiuj...
2. zdecyduj tryb PWM (5 lub 7); drugi jest 2 x szybszy niż ten pierwszy.
3.Masz tam tylko trzy bity do ustawienia, które decydują o trybie pracy timera0, ale niefortunnie jest, że są one rozrzucone w dwóch różnych rejestrach o których wspomniałem wyżej.
Rejestry te zawierają również inne bity do ustawienia, z którymi poradzisz sobie posługując sie odpowiednimi tabelkami 35 lub 38 dla TCCR0A, oraz 41 dla TCCR0B; ta ostatnia dotyczy tylko ustawienia prescalera.
W ten sposob wyedytowane rejestry konfigurujesz w programie zwyczjnie podając ich wartośc w dowolnej formie np: binary, hex lub dziesętnej
Zauważ że odpowiednie ustawienie bitów z tabeli 35 lub 38 'łączy' wyjście timera do odpowiedniego portu (np: OCB0), ale port ten (PD.5) musi byc też sconfigurowany jako wyjście aby uzyskac tam oczekiwany sygnał PWM.
To wszystko...
Podobnie możesz posługiwac się odpowiednimi tabelami dla timera1.
e marcus