Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wybór szkoły ponadgimnazjalnej

elpistolero97 10 Mar 2013 11:50 1644 5
    elpistolero97
    Level 8  
    Witam kończę właśnie gimnazjum i mam pierwszy dylemat wybór dalszej szkoły ponadgimnazjalnej z perspektywami na przyszłość. Moimi zainteresowaniami są komputery, różnego rodzaju urządzenia elektroniczne i wszystko co związane z tego typu rzeczami. Zastanawiam się nad technikum o dwóch profilach: elektronik lub mechatronik. Z tego co wyczytałem w internecie przedmioty potrzebne do rekrutacji to fizyka i matematyka oraz język polski i obcy. Z tych czterech przedmiotów mam trzy czwórki i jedną piątkę. Moja średnia wynosi ponad 4. Chciałby zapytać się starszych bardziej doświadczonych kolegów który z profilów mi polecają. Lubię również majsterkować jednak nie zawsze z wymarzonym happy endem ;D.
    Pozdrawiam niezdecydowanych
    User removed account
    Level 1  
    change1902
    Level 8  
    Jak wyglądają zajęcia na takim właśnie profilu. Czy poziom trudności dla nowych jest wysoki??
    User removed account
    Level 1  
    change1902
    Level 8  
    Zastanawiam się też nad innym profilem. Technik coś związanę z skrawieniem
    YC_
    Level 2  
    anton753159 wrote:
    Podstawa to matematyka, na którą polecam przeznaczyć trochę czasu i wysiłku. Pomoże to lepiej opanować mechanikę techniczną, która opiera się o fizykę i matematykę. No i nie zamykasz sobie drogi na studia, możesz zdać rozszerzenie.

Popieram! Chociaż to się przeciętnemu gimnazjaliście może wydawać gadaniem "starych ludzi", to do matematyki warto, a nawet trzeba się przyłożyć. Na pewno to nie zaszkodzi, a gdy najdzie Was ochota na studia (dzienne), to tam matematyka i fizyka na poziomie matury rozszerzonej to takie właściwie miniumum na początek. To jest pewna przewaga LO - tracisz praktyczne doświadczenia i nie masz po szkole fachu, ale za to zazwyczaj jesteś o wiele lepiej przygotowany na studia, gdzie czeka siejąca postrach analiza, fizyka i wszystkie ich bardzo liczne dzieci ;)