Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Układ zasilania diody laserowej, zamiennik TIP127

Starykot 10 Mar 2013 14:34 3129 4
  • #1 10 Mar 2013 14:34
    Starykot
    Poziom 16  

    Zbudowałem układ do regulacji prądu diody laserowej z nagrywarki DVD, według schematu Kolegi z forum:
    Układ zasilania diody laserowej, zamiennik TIP127
    Zamiast TIP127 zastosowałem BD650, zamiast potencjometru 2k2 jest b2k (takie mieli na stanie w sklepia, a nie chciało mi się latać po mieście więc wziąłem).
    Zlutowałem wszystko na pająka, żeby sprawdzić jak działa:
    Układ zasilania diody laserowej, zamiennik TIP127
    Otóż, regulacja prądu działa dziwnie, minimalny prąd jest po przekręceniu potencjometru maksymalnie w prawo, kręcąc w lewo rośnie do połowy skoku potencjometru, kręcąc dalej nie rośnie.
    Multimetr pokazuje że maksymalny prąd pobierany przez diode jaki da się ustawić to 70-80mA.
    Nie wiem, wina innego potencjometru, zamiennika tego TIP127, czy może układ ma jakiś błąd?

    Testowane na 3 diodach, na wszystkich taki sam efekt.

    Zasilam to zasilaczem komputerowym.

    0 4
  • #2 10 Mar 2013 14:40
    beatom
    Poziom 32  

    ...a ile pradu poplynie z 12V przez rezystor R5 100 ohm?
    Nawet, jesli to bylby tylko rezystor to bedzie 120mA. A po drodze jeszcze masz spadki na R4 i D1.

    Faktycznie 10 a nie 100 :)
    Oczy juz nie te, ale przynajmniej problem sie rozwiazal...

    0
  • Pomocny post
    #3 10 Mar 2013 14:51
    Wojtek.zse
    Poziom 31  

    beatom napisał:
    ...a ile pradu poplynie z 12V przez rezystor R5 100 ohm?


    Tam jest rezystor 10Ω a nie 100Ω

    0
  • #4 10 Mar 2013 14:57
    AdamC
    Poziom 23  

    Zmierz napięcia woltomierzem na D1 , na kolektor emiter Q1 i bdzie wiadomo gdzie się prąd "gubi".

    0
  • #5 10 Mar 2013 15:11
    Starykot
    Poziom 16  

    Kurcze, i tutaj jest ten błąd chyba. Przypatrzyłem się układowi i ten rezystor R5 jest nadpalony, i rzeczywiście powinien by 10ohm a ja kupiłem 100ohm- zamiast O zobaczyłem 0 :roll:

    Wywaliłem ten opornik- wszystko działa jak trzeba :D

    0