Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Polonez Caro + na Boschu; spadają obroty + check engine

garymarlin 19 Feb 2005 15:44 4286 10
    garymarlin
    Level 11  
    Mam problem z niskimi obrotami w Polonezie j.w. Jak chodzi na biegu jałowym i jak sie dojeżdża do skrzyzowania, to czasami zapala się lampka CHECK ENGINE i obroty z 900 spadaja pol sekundy, sekunde do ok 400 500, po czym wracaja na 900 albo nawet na 1100 i lampka gaśnie.
    W czasie jazdy też się to zdarza, choć dużo rzadziej, i jak się wciśnie gaz, to nieźle szarpie. Mechanik już robi przy tym drugi tydzień i nadal nie może zlokalizować usterki.
    Może szanowni użytkownicy polonezów spotkali się już z podobnym problemem i wiedzą jak go rozwiązać :)
    Mam nadzieję, że takowi się znajdą i podzielą się swoją niebagatelną wiedzą :)
    Z góry dziękuję.[/b]
    adak71
    Level 11  
    Witam mam to samo ,poczytaj mojego posta z przed kilku dni jest tam pare mozliwosci usterki.Ja na razie nie doszedlem do tego ,ale moze tobie sie uda. Pozdrawiam.
    expression
    Level 2  
    Witam Polonez ma tą jedną zalete, że przy zdjęciu klemy akumulatora na 3 minuty kasuje ustawienia komputera. Więc radziłbym zdjąć i po 3 minutach założyć odpalić auto A UWAGA!!!! samochód musiu chodzić do załączenia wentylatora bez naciskania gazu ani niczego innego , ten czas jest czasem programowania komputera.Może to coś pomoże jeśli nie to może być silnik krokowy...
    wiesiek500
    Level 11  
    Witam. Chciałem tu dodać, że zdejmując klemę z akumulatora bedą tylko zresetowane błędy w komputerze ale usterka nie zniknie. Uważam, że przyczyną falowania obrotów jest silniczek krokowy. Powodzenia.
    teges

Level 21  
    garymarlin odpisz czy polonez ma założoną instalację gazową?Panowie ten polonez nie ma żadnego silniczka krokowego wolnych obrotów przeciesz to Bosch a nie Abimex.Spróbuj jednak zdjąć klemę ujemną z akumulatora a najlepiej jakbyś sprawdził gdzieś kod błędu bo podejrzewam że jeśli nie masz gazu w samochodzie to usterka może tkwić w serwmotorku położenia przepustnicy.Jeżeli masz zainstalowany gaz i pomoże zdjęcie klemy to musisz zamontować przekaznik resetujący komputer np. PD 55 firmy Protec Digital.Pozdrawiam.
    garymarlin
    Level 11  
    Poldek ma gaz BRC najprostsza instalację, ze śrubą regulacyjną na przewodzie od parownika do miksera, bez komputera. Jeżeli chodzi o reset kompa to nie pomagało.
    Poza tym obroty nie falują, tylko gwałtownie spadają, więc musi się dziać coś chwilowego... np zwarcie.
    Gdzieś tam wyczytałem jeszcze, że może to być uszkodzenie wiązki ogrzewania tylnej szyby. Co to ma wspólnego z silnikiem to nie wiem, ale już dzwoniłem do mechanika, żeby to sprawdził. (samochód stoi w warsztacie bo ja już nie miałem zdrowia żeby na mrozie tego szukać ;)
    Dzieki za odpowiedzi :)

Aha jeszcze jedno: To samo dzieje się na gazie, może troche łagodniej na wolnych, ale za to przy przyspieszaniu mocniej szarpie.
    teges

Level 21  
    To nie pozostaje ci nic innego jak podjechać gdzieś kto dysponuje diagnoskopem i sprawdzić kody błędów oraz wykonać test serwmotoru przepustnicy.
    toffik_666
    Level 1  
    U mnie w Polonezie z 99 roku na wielopunkcie mam to samo. Jak wysprzęgam spadają oboty i zapala sie kontrolka. Czasem potrafi zgasnąć. Sprawdzałem co to za numer błędu ale wyszło że 17, a takiego nie ma w wykazie błędów. Jak macie jakiś pomysł to proszę podeślijcie. Dodam że to się dzieje na gazie i benzynie. Silnik krokowy wydaje sie pracować bo jak włącze ogrzewanie szyby to obroty spadają i wzrastaja po chwili jak to było zawsze. Pozdrawiam.
    Ruffus-servis
    Level 17  
    mechanik robi przynim ponad tydzien i jeszcze nie odczytal bledow???jesli sam tego nie potrafi zrobic lub jesli niema czym to niech to komus zleci napewno cos sie wyjasni.aha tu by sie bardziej przydal elektronik samochodowy niz mechanik.pozrawiam powodzenia.

Dodano po 57 [sekundy]:

aha drugi tydzien niedoczytalem
    prezes11
    Level 23  
    tylko ze w 2005 roku czytaj dokładnie
    Ruffus-servis
    Level 17  
    no racja przepraszam. Ale to nie zmienia faktu ze troszke byl zagubiony.